Uživatelské menu

Statistiky

  • Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera6
  • Celkem příspěvků97637
  • Celkem témat1100
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Extrémní krupobití Folmava 11.6. 2018

Velký teplotní rozdíl, orkán, povodně, extrémní horko a suchu. To vše v extrémech v počasí.

Extrémní krupobití Folmava 11.6. 2018

Příspěvekod Ovar » 11. 06. 2018 20:38

Dnes se v odpoledních hodinách sformovala silná supercela, která vyprodukovala kroupy o velikosti kolem 6 cm. Velikostně se tak rovnaly slepičím vejcím.
Škody jsou defastující, vegetace je defacto oholená, některým stromům to strhalo úplně všechno listí, které se pak v desítkách cm tlusté vrstvě vyštosovalo na silnice. V některých místech kroupy vymlátily ze země i trávník, zbyla jen hlína a suchá stébla. Většina aut poničená, ti co stáli blbě natočený, měli i vymlácená skla.

Vrstva krup, ve spodní části Folmavy, měla i půl metru, kde se naplavila ze silnic.

Hodinu po krupobití, byla ve spodní části Folmavy teplota kolem 15°C a o pár desítek metrů dál a výše, bylo pořád 25°C. Obří rozdíly teplo a k tomu přízemní mlha.

Zajímavé je, že podle odrazů mělo být krupobití horší na Babyloně, ale při průjezdu tomu tak nebylo, škody a strhaná vegetace začínala před Folmavou a byla podle svědků až za hranice (kde odrazy nebyly tak silné).





























Ovar
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1832
Registrace: 24. 12. 2012 14:28
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Re: Extrémní krupobití Folmava 11.6. 2018

Příspěvekod Ovar » 26. 06. 2018 21:03

Je to 15 dní po krupobití, dnes jsme jeli směr za Cham a cestou se stavili nakoupit ve Furthu, bedlivě sledovali škody po krupobití.

Podle rozsahu škod si myslím, že intenzivnější krupobití bylo na Folmavě a přímo na hraničním přechodu, kde jsou stromy prakticky bez listí. O něco méně výraznější škody jsou směrem na Furth, jenže s tím rozdílem, že tam padaly evidentně ještě větší kroupy, protože na Folmavě kroupy ničily skla aut méně (tedy zničená skla nejsou vše, kroupy ničily hlavně světla, stěrače, plasty kolem SPZ, zrcátka, a jiné plastové části třeba kolem dveří), ale ve Furthu zcela běžně, i skla na domech, střechy, sluneční panely..
Něco málo jsem zdokumentoval cestou autem, ta oblast by se s přehledem mohla vyhlásit s místem přírodní katastrofy, jelikož většina stromů to nerozdýchá, obilná pole jsou na zaorání (některá už zaoraná byla), dechberoucí je pohled do krajiny, stromy vypadají asi jako na přelomu října a listopadu a trávník vypadá asi jako na přelomu března a dubna. Kroupy umlátily všechnu velkou trávu, která vypadá jako po tuhé zimě, když roztaje sníh a začne růst ta svěží jarní zelená pod tou slehlou suchou velkou. Nejhůř snáší takové krupobití evidentně vrby, ty opadaly do posledního listu a větve ztratily hodně kůry. A všudy přítomná olše (olše lepkavá) je na tom také špatně, 90-100% listí dole, větve orvané, kůra sloupaná. Špatně to ponesou i jehličnany, kroupy vylámaly letorosty a kombinace větru, deště a krup nalámaly staré větve, nejvíc rozlámané jsem viděl borovice.
Folmava a směr z Folmavy na Babylon








Na německé straně jsou škody výrazné hlavně na majetku, na Folmavě je to samá benzínka, kasína, freeshopy a bordely, ale německá strana je už obydlená. Kousek za hranicemi je velký autosalon se stovkami aut, nevím jestli to bude na fotkách vidět, ale všechny jsou poničené, všechno má díry v plechu a hodně aut mělo rozbitá skla, některá i úplně, že měli zalepená skla. Dodávky, kamiony, vše poničené. Kukuřičná pole, to vypadají, že to rozdýchají, snad jen díky tomu, že večer po bouřce ještě lilo, kroupy tak roztály a rostliny nestihly nachladnout. Ale obilí a louky totálka. Přímo ve městě si neslo úplně vše stopy poškození, obouchaná omítka, rozflákaná okna, auta zničená, hodně střech poničených. Bylo hodně poznat, z kterého směru kroupy šly, velké stromy měli ze SZ listí dole, nebo hnědé, z J bylo ještě z části na stromech. Poničené jsou i tůje a tůjové ploty, hodně jich celých odchází, zatím těžko říct jestli je to ještě díky poškozeným větvím, nebo díky příliš velkými ranám na dřevě. Celkově pohled do krajiny (ve městě- do zahrad) připomínal rozličné pocity, na co se to vlastně díváte. Stromy hnědé nebo bez listí, trávník umlácený u země, vše takové zvadlé.

Ve Furthu a směr na Folmavu






























Ovar
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1832
Registrace: 24. 12. 2012 14:28
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Re: Extrémní krupobití Folmava 11.6. 2018

Příspěvekod varel » 27. 06. 2018 16:05

=-O To je síla, ty baráky vypadají jako po nějakém ostřelování...
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IBESTE10
varel
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 2348
Registrace: 23. 11. 2008 17:28
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 30

Co je to hodnocení?

Zpět na Extrémní počasí

  • Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé