Uživatelské menu

Statistiky

  • Příspěvků dnes2
  • Příspěvků včera10
  • Celkem příspěvků97791
  • Celkem témat1103
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

Globální oteplování je novodobý fenomén naší Země. Existuje vůbec?

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda

Příspěvekod Viki » 16. 11. 2015 23:28

Kdysi mi můj bratr vysvětloval jednu teorii.
Vesmírný vítr,protiváha slunečního větru,narušuje zemskou magnetosferu.Siločary magnetického pole Země,prý drží častečně v klidu vulkanickou aktivitu planety.Nevim jak moc a co je na tom pravdy.
Já jsem se snažil vypátrat od Chovatelů,Biologů,Doktorů Přírodních věd,chování zvěře. Hlavně Tažných ptáků,v době narušení,nebo zeslábnutí geomagnetického pole.-> rychlej přepínač do záporný fáze AO hrozí propad arktického nebo velmi studeného vzduchu do nižších zem. šířek.Nejdříve ve vyšších hladinách.Ona se jim uzavře cesta přes Alpy na jejich trase na Jih.Tam musí vystoupat i na 4000 m. Problémem pro ně nemusí být áž tak teplota,ale velmi nízká vlhkost vzduchu v jejich " letové hladině ".Každým výdechem ztrácejí vodu a jsou dehydrovaní.
Měl jsem v úmyslu se pokusit zodpovědět.Proč někdy odletí brzy a přitom je ještě několik týdnů teplého a slunečného počasí a někdy zůstávají až skoro do prvního sněhu.
Mají to už v genech nic neriskují.Možná mažou dolu na Jih při sebemenším záchvěvu Geo.mag. pole.
Viki
Nový člen

 
 
Příspěvky: 72
Registrace: 03. 11. 2014 20:27
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 13

Co je to hodnocení?

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda

Příspěvekod krab » 22. 11. 2015 22:22

Zdravím!

Co se týká Evropy , promlouvá do změn počasí a klimatu spousty faktorů. V předchozích příspěvcích se zmiňovali některé.
Veledůležité jsou totiž na klima jeho proměnu oceánské termohalinní cirkulace, které pak ovlivňují výrazně teplotní poměry na různých místech Země.
V Evropě je hlavním určujícím systém Golfského proudu. ( Detaily a pojmenování soustavy vynechám, najdete si v odkaze)
Víme, že přerušení severoatlantické cirkulace by mělo za následek drastické klimatické změny na severní polokouli, se speciálním důrazem na Evropu.
Tady si můžete najít něco obecného popisu jak system funguje : http://www.cru.uea.ac.uk/documents/4219 ... 2c187f805e

Hledal jsem nějakou aktuální informaci, nějaký monitoring jak a zdali se tento system za poslední časové období nějak proměnil. Bohužel neexistuje, nebo jsem nenašel nějaký aktuální monitoring stavu a síly oceánských proudů (něco jako je Jetstream monitoring pro atmosféru) , ale našel jsem několik zajímavých informací souvisejích z možnou změnou vlivem ropné katastrofy společnosti BP někdy před pěti lety. Popisují, že se na zlikvidování obří ropné skrvny použilo obrovské množství rozpouštědla (detergentu) , který za prvé je toxický pro mořský život a za druhé způsobil především to, že emulze rozpuštěná oním přípravkem sedala postupně k mořskému dnu a mohla tak hlubokomořské oceánské proudění vychýlit či dokonce pozastavit.
Různé informace si můžete přečíst tu ( vybral jsem 3 zdroje)
http://robertscribbler.com/2015/08/26/s ... ast-coast/
http://www.dailykos.com/story/2013/04/0 ... -ecosystem
http://rense.com/mexicoalreadydead.html

Ať si o tom můžeme myslet cokoli, pořád mě vrtá hlavou aktuální rozložení teplot v severním atlantiku. Je to měření anomálií povrchové vody, což nemusí nic vypovídat o tom jaké teploty panují hluboko v oceánu, ale poměrně stabilní chladné vody ve středu atlantiku a úzký pás teplé vody v oblasti východního pobřeží USA, který je ale postupně obtékán a zatlačován na jih velmi studenou vodou z oblasti Labradorského průlivu. Na druhou stranu severní moře je o nějaký 1-2°C teplejší než průměr.
Takže teplá voda se k Norským Břehům nějak dostávat musí.
http://www.ospo.noaa.gov/data/sst/anoma ... 9.2015.gif

Když to ale shrnu, střízlivým okem by se ale mohlo z aktuální situace předpokládat, že střední část atlantiku bude generovat v následujícím období poměrně silné tlakové Výše, (chladnější voda = menší výpar) a současně teplejší vody v Severním moří a východně od Islandu budou generovat solidní tlakové Níže. A tyto níže by mohli postupovat přes Skandinávii a vyplňovat se někde nad SZ Ruskem.
Pro nás tedy počasí spíš charakteristické pro kladnou fázi NAO , střídavě chladné SZ , možná I arktické severní, když se propojí “azorská” TV s grónskou TV a naopak Z , přechodně JZ když TN nad Islandem zmohutní a postoupí na jih.
A to nám I poslední dobou modely docela nabízejí. Ale k tomu možná zase v jiném vlákně … ( počasí na listopad, počasí na prosinec)…
krab
Nováček
 
Příspěvky: 309
Registrace: 13. 11. 2014 17:49
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 24

Co je to hodnocení?

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda

Příspěvekod Viki » 22. 11. 2015 23:32

Tak tohle pozoruju taky a delší dobu.
Problém možná bude,že teplota vody,alespoň u nás v nádržích se měří v hloubce 1m pod hladinou.Neni to žádnej zbytečnej rozmar hydrologů.Má to svoje důvody,jednak se tim zamezí kopírování teplot,třeba při střídání slunce - mrak,podobně jako u 2 m proti v 5 cm nad zemí.Všichni známe když se v osluněné a nerozvířené zátoce jako kafe položíme na hladinu.
Ale je tady ještě něco jiného - vlny.Do rychlosti 8 m/s dejme tomu.Dosáhneli rychlost větru tuto hranici a,když ji překročí. Začínají se překlápět vrcholky vln.Poznáme to tak, že se na vrcholcích vln začíná tvořit pěna.Začíná docházet k promíchávání nejhornější,tedy nejteplejší vrstvy s tou pod ní. Budemeli snímat povrch vody termokamerou,může jít o rozdíl až několika stupňů.Kamera snímá množství tepla vyzářeného z povrchu právě té nejvrchnější vrstvičky.
No a to se dostáváme k satelitnímu měření teploty povrchu oceánu.Ony ty chladnější skvrny na hladině oceánu múžou být klidně jen místa kde rychkost větru nad hladinou,přesáhla právě oněch 8 m/s.
Tady bude problém při začleňováním takovýhle údajů právě do předpovědních modelů. Poslední případ Patricie,která se nevyvynula podle modelů v nejsilnější hurican historie západního pobřeží,ale naštěstí,zeslábl a skončil jako Trop. bouře.
Viki
Nový člen

 
 
Příspěvky: 72
Registrace: 03. 11. 2014 20:27
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 13

Co je to hodnocení?

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda

Příspěvekod krab » 23. 11. 2015 21:14

Zajímavej postřeh Viki. Taky jsem se podíval jak se SST (sea surface temperature) dnes měří a současná metoda NASA je skutečně od roku 2000 satelitní měření. Existuje ale ještě rozsáhlá síť bójí a ta má čidlo teploty v hloubce až 3m.
Ale nevím jak se zohledňuje. Každopádně mi přijde jasně logické, že satelitní měření výsledky dost zkresluje.
Pak se vyloženě nabízí otázka zda je seriózně možné prezentovat a porovnávat vývoj oceánských teplot v průběhu času a demonstrovat "fakt" že se oceány od 18století kdy se začalo z měřením oteplují.
....když data pocházejí z naprosto různých v čase se vyvíjejících metod měření.
krab
Nováček
 
Příspěvky: 309
Registrace: 13. 11. 2014 17:49
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 24

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2015

Příspěvekod sporadical » 04. 12. 2015 09:46

GO: globálně se neotepluje od roku 1998, to pouze main stream media to prodávají tak, že se otepluje. Není tomu dávno, co z NOAA a NASA unikly informace o falšování a hrubé úpravě naměřených dat tak, aby to hrálo do krámu těm, kdo potřebují, aby to vypadalo, že se globálně otepluje. Led na Antarktidě roste závratnou rychlostí /pevninský i oceánský/, množství sněhu v severní Americe k 1.12.2015 je na maximech od začátku měření /r. 2000/ atd. Jinak lokálně a regionálně se v některých oblastech otepluje, v některých ochlazuje, ale v globálu....?
Druhá věc je, jak vlastně spolehlivě měřit teplotu. Stacionární měření na Zemi je zrádné, tak např. na stanicích ve velkých městech teplota mírně roste, ale na těch umístěných v krajině nebo řídce osídlených oblastech naopak klesá. Zřejmě nejspolehlivějším způsobem měření je skrze družice a teploty oceánu a ty jednoduše nerostou. Kdyby vyšly předpovědi alarmistů někdy z období prezidentské kampaně Bush/Al Gore, tak už letos není v Arktidě led, lední medvědi by nežili, hladina oceánu by byla o 0.5 M výše. Nic z toho se neděje, spíše naopak. Jen tak pro zajímavost, není náhodou, že Al Gore má majetkové podíly ve všech významných amerických společnostech zabývající se výrobou zelené energie, kam tečou už roky a roky obrovské státní subvence v řádech stovek miliard dolarů a hle, pan Gore je během desetiletí mezi 30 nejbohatšími lidmi USA. Tvrdím, že se globálně neotepluje a že se naopak bude ochlazovat.
pevca: souhlas naprostý, také jsem byl u aahaz zvyklý na kvalitní, věcný příspěvky, v poslední době to klouže k frustrovaným vzteklým reakcím na ostatní příspěvky. /každý má nárok na svůj názor/
K počasí: myslím, že cirkulace se bude měnit kolem poloviny měsíce z pro většinu nepříjemného JZ na chladnější s velkou pravděpodobností inverzního rázu počasí. Modely už poněkolikáté potvrzují můj předpoklad mohutné TV nad Ruskem a Atlantik snažící se protlačit nad pevninu. Z pohledu zimního počasí lepší varianta než to, co máme nyní. Ale znovu, dnes krásné slunné čisté ráno zde v Liberci, jdu si zaběhat do lesa. Pa a zdravím všechny,
sporadical
Nový člen
 
Příspěvky: 95
Registrace: 10. 11. 2015 18:01
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2015

Příspěvekod zapadni cechy » 04. 12. 2015 10:03

Bože můj...já už jsem tady do toho nechtěl zasahovat, a taky už nebudu. Ale nemůžu si to ještě naposledy odpustit - stačí se podívat na staré povětrnostní mapy, abych měl celkem jasno. Někteří z vás přistupují ke všem informacím stylem "Věřím jen těm statistikám, které si sám zfalšuji". Je zajímavé, jak ti, kteří odmítají vše, co se týká GO, jsou pak ochotni věřit všem zprávám, které je popírají...tam najednou důkazy nejsou potřeba. Přestože v zásadě veškeré předpovědi a modely z doby před 10-15 lety, kdy tahle diskuze vznikla, se v zásadě potvrzují. Lépe řečeno se potvrzují spíše ty teplejší scénáře. Stejně tak úbytek ledu v Arktidě je už objektivní fakt, tyhle údaje jsou relativně velmi spolehlivé.

Je vidět, že náš bývalý prezident v tomto odvedl opravdu dobrou práci...
http://www.meteofrlazne.websnadno.cz/ - amatérská meteorologická stanice Františkovy Lázně
zapadni cechy
Nováček
 
Příspěvky: 761
Registrace: 28. 12. 2011 14:50
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2015

Příspěvekod sporadical » 04. 12. 2015 10:08

západní čechy: to samé můžu říct o tvých příspěvcích a tvém pohledu - věříš main streamu a ignoruješ údaje a statistiky z druhé strany. čas ukáže, kam se to vše pohne. Prosím, uveď link na modely a předpovědi z doby před 10-15 lety, které zmiňuješ. Jestli chceš, pošlu odkazy na mé zdroje /vše je ale bohužel v Aj/
sporadical
Nový člen
 
Příspěvky: 95
Registrace: 10. 11. 2015 18:01
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2015

Příspěvekod zapadni cechy » 04. 12. 2015 10:17

sporadical:

Ano, to bych mohl, až budu mít trochu času. Možná to za mě udělá do té doby někdo jiný. Zatím bych tě jenom opravil v tom, že u nás je "mainstream" rozhodně spíše klimaskepticismus :)

A asi bych to přesunul do jiné diskuze, tahle má být o něčem jiném...
http://www.meteofrlazne.websnadno.cz/ - amatérská meteorologická stanice Františkovy Lázně
zapadni cechy
Nováček
 
Příspěvky: 761
Registrace: 28. 12. 2011 14:50
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2015

Příspěvekod pepe877 » 04. 12. 2015 10:40

aahaz teď jsi se zase ukázal oni tady v pohodě diskutují a ty hned tohle. Nechceš se tam zavřít sám???
Naposledy upravil pepe877 dne 04. 12. 2015 10:49, celkově upraveno 1
pepe877
Nový člen
 
Příspěvky: 35
Registrace: 06. 08. 2015 11:32
Bydliště:

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2015

Příspěvekod pepe877 » 04. 12. 2015 10:47

víš vůbec co je to diskuze asi ne viď
pepe877
Nový člen
 
Příspěvky: 35
Registrace: 06. 08. 2015 11:32
Bydliště:

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2015

Příspěvekod kamil » 04. 12. 2015 11:18

Ačkoliv jsem ve spoustě věcí odlišný od aahaze a mám ve spoustu věcí odlišný názor na věci tak tady se ho musím zastat a jde tady o princip pokud něčemu věřím a jsem o tom přesvědčen tak navzdory všemu a všem jdu za tím a jsou lidi a okamžiky,které prostě v ten daný okamžik nejdou nazvat slušně i kdyby se člověk snažil sebevíc a omlouvám se zároven,že to není k tématu věci :sry: ;)
kamil
Nováček
 
Příspěvky: 477
Registrace: 07. 02. 2014 07:41
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2015

Příspěvekod vocko.m. » 04. 12. 2015 11:29

kamil: Ale ti , co aahaz nazývá "idioty" také něčemu věří, jdou si zatím a navíc jsou schopni o tom diskutovat a ne odsuzovat ostatní bez argumentů. Diskuze neni jen o tom řikat kdo nemá pravdu, ale předkládat informace a fakta ztotožnující nějaký názor. Bohužel přístup některých zapříčinil, že forum opustili lidé z profese, protože tohle je opravdu pod uroven. Když už řikáte že někdo nemá pravdu, tak to prosím nějak doložte. o tom by to mělo být....
vocko.m.
Nováček

 
 
Příspěvky: 446
Registrace: 21. 11. 2008 17:00
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 31

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2015

Příspěvekod Pawell » 04. 12. 2015 12:10

Sporadical jenom napsal,že ledu v Antarktidě přibývá a to je pravda,napsal,že v Americe zaznamenali v minulých zimách sněhová maxima ,to je taky pravda,to že Al Gore saje a bohatne na GO je taky pravda,tak nevím co tu některé vytáčí.Jeho názor je ,že GO neexistuje,je to jeho názor tak mu neberte.Jiní mají názory opačné a tak to má být,ale do idiotů by se tady nadávat nemělo.
Jinak ranní GFS 06 h.celkem zimní situace od 180 h-384h.Tak to tady komentujte a diskutujte o tomto,já nejsem až takový odborník,takže to nechám na jiných.
Pawell
Nový člen
 
Příspěvky: 97
Registrace: 05. 03. 2013 16:04
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2015

Příspěvekod krab » 04. 12. 2015 12:11

Víte, já myslim že pointu vystihl Vočko.m : Ideální by bylo kdyby sem přispívali takový odborníci nebo nadšenci jako je londonsnowwatch, který nám dal na podnose velmi obsáhlou a zajímavou analyzu předpovědi.
Poslední dobou a možná jsem se k tomu trochu taky připojil, se tu popíše strana a nic se nikdo nedozví.
GO pojďme řešit v tématu pro GO, tam jsme měli docela dobrou debatu a je k ní potřeba dál přiživit fakta. Ať už z jedný nebo druhý strany. GO není náboženství , takže nejde o to jestli v to věříš, jde o to jakými fakty je ona teorie podložená. A pokud tvrdím že se děje opak, nebo že se neděje vůbec nic jen drobné odchylky v běžných klimatických cyklech zeměkoule pro které je délka lidského života kraťounký okamžik například tak to taky musím podložit fakty.

A vůbec by byla škoda kdyby z fóra zmizely lidi z oboru, já z oboru nejsem, ale rád se právě od těch z oboru něco zajímavého dozvím

sorry za OT ode mně , příště až budu něco mít tak pošlu k prosincovému počasí
krab
Nováček
 
Příspěvky: 309
Registrace: 13. 11. 2014 17:49
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 24

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2015

Příspěvekod Ovar » 04. 12. 2015 14:25

Já si vždy ulevím tím, že napíšu půlku stránky A4, kde rozepíšu svůj pohled na věc, občas i s odplivnutím nad diskuzí, některých zdejších. Pak si to po sobě 3x přečtu, zjistím jaké píšu nesmysly a koho ty mé výlevy vlastně zajímají a smažu to. Možná by neškodilo, aby si to někteří zkusily.... už jen pro kontrolu gramatiky :D .

Svým blivajzem do diskuze přispěji tímto videm: https://www.youtube.com/watch?v=JMR72Yp ... e=youtu.be

GO je velice ožahavé téma, rádi se k němu vyjadřují velké hvězdy. Ale o tomhle se v Českých médií nedozvíte ani písmenko. Nedávám to sem proto, že shořela a ještě hoří důležitá "pojistka" pro svět, ale proto, jaké to bude mít dopady na klima. Důležité je, aby byl dostatek palmového oleje na světovém trhu a aby měly naše zadky kde sedět a co jíst, čím se mazat, co číst a nad čím remcat. I přesto, že je venku na roční dobu nebývale hezky. A důležitější ještě je, se tady vo tom hádat :ahoj: .
Hluboce se omlouvám za off-topic, ale v současné době výhledu modelů nemá počasí na prosinec moc váhu řešit, muj názor.
Ovar
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1833
Registrace: 24. 12. 2012 14:28
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Zpět na Globální oteplování

  • Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé