Uživatelské menu

Statistiky

  • Příspěvků dnes3
  • Příspěvků včera4
  • Celkem příspěvků97778
  • Celkem témat1103
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

J a JV proudění vzduchu

Dotazy ohledně radarů, družic a celkově o interpelaci meteorologických dat.

J a JV proudění vzduchu

Příspěvekod Kamče » 11. 08. 2017 21:11

Hezký den všem,
předem se omlouvám za, možná, hloupou otázku, ale protože nemám hlubších znalostí co se meteorologie týče, dovolu-ji si vás oslovit a prosím o odpověď.
Lze nějak vysvětlit, proč v posledních letech v létě převažuje J (JV) proudění vzduchu? Čím je způsobeno?
Z mého dětství (přelom 70.-tých a 80.-tých let), bydlela jsem v podhůří Šumavy, si pamatuji prázdniny s převažujícími teplotami do 25.-ti stupňů. Přes 30 bylo tak třikrát za léto a tyto teploty vydržely maximálně tři dny. Teplý jižní vítr byl spíše vyjímečný. O srážkách se raději nezmiňuji, abych ze židle nezvedla Pevcu, Edwinak a další :cerveny: .
Ve škole jsme se učili, že stejné počasí v naší oblasti (Nevím, co bylo myšleno, zda okres, kraj nebo republika.) vydrží nejdéle sedm dní, pak přichází změna. Tehdy to skutečně fungovalo. Cca v polovině devadesátých let přišel zlom, léta byla výrazně teplejší, posledních několik le(é)t přicházejí změny déle než po sedmi dnech...
Předem děkuji za odpovědi.
Kamče
Nový člen
 
Příspěvky: 5
Registrace: 27. 07. 2017 21:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Re: J a JV proudění vzduchu

Příspěvekod Nameless42 » 13. 08. 2017 13:13

Většinou se to dává za vinu blokující TV nad pevninou nebo hřebenu vyššího tlaku, který k nám zasahuje ze středomoří a Afriky což se právě stává v posledních letech docela často. A ČR je samozřejmě většinou na jeho zadní straně nebo přímo v jeho ose. Zatímco na Z od nás je zablokovaná TN a mezi nimi k nám proudí vzduch od toho J, JZ, JV. Takže v létě z toho máme vlny veder (např. 2015) a v zimě buď předjaří nebo odpornou vytrvalou inverzi (jako letos v lednu např.).

Dříve byl také větší teplotní gradient mezi S a J a díky tomu byl i silnější Jet stream, který díky tomu směřoval ve více zonálním směru (od Z na V) a díky tomu bylo i proměnlivější počasí. Ten je teď slabší a náchylnější na meadrování ve směru S - J a nebo naopak od J k S což také podporuje (díky meridionálnímu proudění) extrémnější výkyvy teplot.
Nameless42
Nový člen
 
Příspěvky: 44
Registrace: 23. 05. 2016 18:16
Bydliště:

Hodnocení: 3

Co je to hodnocení?

Zpět na Interpretace meteorologických dat

  • Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé