Uživatelské menu

Statistiky

  • Příspěvků dnes2
  • Příspěvků včera3
  • Celkem příspěvků97687
  • Celkem témat1100
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na duben 2019

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Předpověď počasí na duben 2019

Příspěvekod Adi » 29. 03. 2019 20:34

Ahoj,

Konec dalšího teplého měsíce, března je tu a už zde řešíme počasí, které nás čeká v dubnu - už příští týden

Ve zkratce - nakonec ecák měl pravdu, Sázel jsem spíše na GFS, protože zonál je nyní extrémně vysoko.
Obrázek Takže měl jsem za to, že se ona níže protlačí více na východ.
Ovšem scánář modelu evropského znamená pokračování teplého až velmi teplého počasí.
Srážky ano, ale budou lokálně značně rozdílné. Celkově menší množství, než u scénaře GFS. V dalším týdnu se mohou už objeviit bouřky, v teplém vzduchu v brázdě nízkého tlaku na pokračujícím frontálním rozhraní, popřípadě před ním. Leckde však nespadne toho moc a obávám se, že jak u těhle situací bývá často zvykem - Černého Petra vytáhneme tentokráte my - na SV ve smyslu nejteplejšího počasí a diskutabilního množství srážek. Zafénuje.

Zkrátka se nám to "vybarvilo"
Nedělní fronta přejde na sucho, možná někde pár kapek, pak hnedle vysoký tlak. Sice v noci mrazíky, ale to neni nic, co by nebylo běžné na začátku dubna. Takže ochlazení ani ne na normál, pak do úterka východní proudění, pro náš východ máme pak "oblíbené" :-! fénování od JV na přední straně níže s frontálním rozhraním. Není vyloučeno to, že padne hranice letního dne. Ve čtvrtek během dne, nebo až během pátku studená fronta s deštěm a bouřkami.
v Čechách na západě už ve středu odpoledne/navečer, pak ve čtvrtek po většinu dne asi. Ecák pak epizodu s níží uzavírá a prosazuje výši nad Skandinávií, GFS pak má další pokus a až po něm opět výše od severu.
Která varianta nakonec bude mít navrch - těžko říci.

Jak vidím duben:
Duben jako celek bude znova a zas teplý s převládajícím vysokým tlakem. Aspoň tak to nyní vypadá. Po relativně vlhčím začátku může být opět polojasno s minimem srážek. Druhá dekáda by mohla být chladnější, (aspoň její první polovina) ovšem s vysokým rizikem mrazíků. Výše bude mít tendenci se udržet někde u Skandinávie a průnik chladnějšího luftu od SV je pak otázkou času. Jak bude na konci měsíce, netuším, ovšem dost často bývá tomu tak, že vysoký tlak ustoupí spíše k V až JV a my se dostáváme takto do teplého proudění na přední straně prohlubující se brázdy někde na západ od nás. Je tedy pravděpodobné, že konec dubna může být opět a zas ... teplý a poměrně suchý.

Přeji pěkný večer
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3459
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2019

Příspěvekod dididi » 30. 03. 2019 12:35

Adi:souhlas,chtěl jsem to okomentovat prakticky stejně a možnost bouřek mě napadla už za této situace taky. Nyní kdy se zvyšuje možnost že budeme ležet na přední straně TN a její brázdy možná i delší dobu se jejich pravděpodobnost ještě zvyšuje.
Otázek je ale stejně pořád hodně. Zatímco možnost plošných srážek v současných výstupech klesá a spíše se můžeme tedy dočkat přeháněk případně těch bouřek tak se otvírá otázka s průnikem opravdu studeného v případě propojení TN nad SV a J Evropou. Takže nejenže reálně hrozí že z nadějné situace spadne celkem prd alespon na většině území ale na víc to mohou ještě doplnit dosti výrazné mrazy okolo 10.4. jak naznačuje gfs.
Je celkem příznačné že toto je situace na kterou čekáme v zimě kdy nepřišla. Pochopitelně nyní si to již nepřeje nikdo. Nicméně nic není hotovo tento studený průnik je výhledově ještě velmi daleko a určitě se u gfs bude opakovaně objevovat a zase mizet.
Ovšem šance na výraznější srážky napříč ČR výrazně klesají. Ecák má nyní dokonce čistou 0 což doufám že podobně jako pod -10 v 850 Hpa u gfs nebude realita. V případě naplnění scénaře gfs by na tom byla ještě Morava relativně ok ale Čechy zejména jejich z.polovina by zaplakala.
Ale kalhoty ještě netřeba stahovat snad k tomu nedojde být leden tak by to nevyšlo tutově.
dididi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 2917
Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2019

Příspěvekod JohnBattler » 31. 03. 2019 09:56

Je to naprostý zmar to jak se situace vyvinula. Do pátku tedy na většině území skoro nic nespadne snad kromě krajního západu tam šance ještě žijou. A teploty neustále nad průměrem a to klidně i o 5°C či více. Jestli to takhle půjde dál tak jsme vážení v zadní části těla stejně jako loni respektive v mnoha lokalitách se to sucho stále akumuluje a bude to letos ještě horší.

Co se týče studeného vpádu v druhé dekádě dubna je pravda, že ta možnost zde existuje. Výše se nad S Evropou jistě bude držet trochu déle. Ale zatím bych pravděpodobnost nějaké vpádu k nám viděl jako velice nízkou. Za 5 dní budeme moudřejší.

Po tomhle srážkovém fiasku když nás modely navnadily nějak ztrácím zájem počasí dále podrobně sledovat. Kromě toho tedy zda náhodou nepomrzne úroda asi není co vyhlížet. Takže si asi dám menší pauzu od modelů a alespoň nebudu mít z čeho být naštvaný.
JohnBattler
Nováček
 
Příspěvky: 733
Registrace: 24. 01. 2018 16:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 14

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2019

Příspěvekod edwinak » 31. 03. 2019 11:30

edwinak
Nováček
 
Příspěvky: 677
Registrace: 22. 03. 2013 05:48
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2019

Příspěvekod aviv » 31. 03. 2019 15:19

Včera jsme byli kupovat dětem boty a vyslechla jsem toto: malá holčička držela v ruce holinky a křičela: mami, já bych chtěla tyhle letní kozačky ! nato maminka : to jsou holinky, ty ale nebudeme kupovat, ty bychom neunosily, máme štěstí, že nám skoro pořád svítí sluníčko a kdyby náhodou někdy pršelo tak se na tu chviličku někam schováme ... nejhorší na tom je, že až na to s tím " štěstím " měla možná pravdu ! Srážky už má jen GFS, takže počítám, že další týden, dva, tři ?? budeme nasuchu. Už druhou sobotu po sobě kropím zahradu. Přitom průměr teplot zas tak šílený není, ale ty srážky. Téměř každá fronta projde nasucho.

@edwinak: snad to s tou Šumavou nevyjde, Šumava a lesy patří k sobě - a zatím je to tam v zelených barvách, ne? Věřím tomu, že tam nějaký déšť přijde, tam je tam možnost, že deficit se napraví během pár dnů vydatných dešťů. Koncem prázdnin se tam chystáme a doufám, že doplníme zásoby hub, vloni v srpnu jsme se mohli akorát každý den koupat, v lese nebylo nic.
aviv
Nováček
 
Příspěvky: 577
Registrace: 01. 03. 2010 16:03
Bydliště:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2019

Příspěvekod Troll » 31. 03. 2019 17:52

Bohužel vypadá to tak, jak zde ostatní píší. Zítra se přechodně mírně ochladí, možná někde i normál, ale pak půjdou teploty nahoru. Přední strana TN těch srážek ani zde moc neslibuje, zato teploty budou květnové. Následně v závěru dekády se tam rýsuje ochlazení od SV, tj. málo oblačnosti, přes den docela příjemně, většinou i nad 10 st., ale v noci časté mrazy, při kterých by to asi měly meruňky spočítané. Ostatní ovocné stromy zatím většinou ještě nevykvetly a pravděpodobně to do konce příštího týdne na většině míst snad ještě nestihnou.

Také se přikláním už nyní k tomu, že duben bude dalším teplým měsícem, i když očekávám nějaké to kratší období s mrazy či mrazíky, zvláště na konci první nebo ve 2. a 3. dekádě. Aprílového počasí spojeného se SZ-S prouděním se zdá se zatím nedočkáme, když ochlazení, tak formou SV- V anticyklonální situace, která je v tuto dobu s ohledem na pokročilou vegetaci a sucho naopak spíše nežádoucí, neboť na pár hodin snadno srazí teploty pod nulu i v nížinách a zároveň díky slunci a teplému dni vegetaci příliš nezbrzdí a půdu vysušuje. SZ - S proudění by teploty v nížinách udrželo pravděpodobně převážně nad nulou a přineslo alespoň nějaké srážky a zároveň zbrzdilo i vegetaci.

Jinak to teplo, sucho a vítr už půdu hodně vysušilo i ve vyšších polohách, kde byl ještě před pár týdny sníh a dost vody. Jak jsem o víkendové procházce zjistil, voda ze sněhu vyschla a odtekla, potoky už opadly a na místech, kde bývala voda a mokro po většinu roku a na jaře byla normálně stěží průchodná i v gumácích, je už zase téměř úplné sucho. Pokud to takhle půjde dále, jsme na konci jara tam, kde loni, a to prakticky ve všech polohách snad s výjimkou těch vyloženě horských. O situaci v takovém dolním Poohří pak ani nemluvě, tam je téměř stejné sucho jako na podzim už nyní.
Troll
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1543
Registrace: 10. 10. 2010 20:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2019

Příspěvekod Ovar » 31. 03. 2019 18:49

Dnes tady nejteplejší letošní den s Tmax +20,3°C, ani nevím kde se to vzalo, pofukoval studenější vítr. Dle vývoje počasí dnes mělo být chladněji než včera, opak pravdou.
Nevím jak jinde v ČR, ale tady během příštího týdne meruňky již odkvetou a naopak budou v plném květu broskve, hrušně, slívky. Soudím dle toho, že krom pondělka, budou až do pátku teploty kolem +18°C k tomu i vyšší noční minima.
Jediné co si dává na čas jsou třešně, ty podle vývoje počasí vykvetou až za cca 2-3 týdny, stejně jako jabloně. Dnes jsem neměl čas, ale jinak bych už sekal trávník, což je v březnu něco nevídaného.
Jinak včera Tmin -1°C, sice to není nic zvláštního, jakože datumově nebo historicky, ale s ohledem na rozjeté květy na zahradě, opravdu nic moc..

Já jsem tedy i přes odpor na předpovědi sem tam juknul, ale nic jsem si od toho nesliboval, takže mě ta "novinka" že místo povodní bude sucho příští týden moc nepřekvapila :D .
Ovar
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1832
Registrace: 24. 12. 2012 14:28
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2019

Příspěvekod wenzel » 31. 03. 2019 22:40

Já bych zatím ohledně srážek v příštím týdnu tak negativní nebyl. Teplotní rozhraní zatím evropský model maluje nad Bavorskem, GFS přechodně i nad Čechami. Vzhledem k tomu, že je to až za 4 - 5 dnů a jedná se o středomořskou TN, tak podle mě je hodně odvážné srážky odepisovat už teď. Víme co tyto níže dokážou, stačí posunutí rozhraní o 80 - 100 km na východ a většina Čech může mít srážek dost. Ale také samozřejmě se předpověď měnit nemusí a srážky k nám nedojdou. Ale zatím ještě není nic jistého.
wenzel
Nováček
 
Příspěvky: 677
Registrace: 12. 10. 2008 09:17
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 12

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2019

Příspěvekod Tomfik » 01. 04. 2019 09:28

Na to jak nízký tlak se tu bude motat, srážek zatím málo, ale ono opravdu stačí jedno další jadérko a srážek může být více. Spíše se zdá podle výhled, že takto nízký tlak tu bude relativně hodně dlouho.

Srážky neodepisuju, ale je jich zoufale málo, už to chce déšť a to tu srážek bylo více, ale jak se oteplilo už je sušeji a kůrovec pomalu jede.
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3241
Registrace: 06. 11. 2008 09:43
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2019

Příspěvekod kebull » 01. 04. 2019 10:12

Je vtipny, jak pojem "aprilove pocasi" z mesice dubna (aprilu) prakticky vymizel. Bylo by pekne, pokud to letosni rok vyvratil, ale nejak to tam nevidim, rovnalo by se to Velikonocnimu zazraku... pocasi naopak vypada klasicky az neuveritelne stabilne
kebull
Nováček

 
 
Příspěvky: 1445
Registrace: 01. 02. 2010 20:18
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 21

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2019

Příspěvekod mates.lukas94 » 01. 04. 2019 10:47

Přesně, zatím to tady vypadá na první půlku dubna ve znamení stabilních teplot tak 15 až 20 stupňů Celsia. A ani žádný mrazík v dohledu, poslední zde byl před cca 10 dny. Uvidíme, jestli nebyl na pár dalších měsíců poslední.

Jinak uplynulý měsíc skončil s průměrem 6,9°C jako čtvrtý nejteplejší po březnech 2017, 2014 a 1990 (ten byl před pár roky na in-pocasi nejteplejší, nezažil jsem to).
mates.lukas94
Nováček
 
Příspěvky: 556
Registrace: 07. 11. 2014 19:49
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2019

Příspěvekod Adi » 01. 04. 2019 15:57

Ahoj,

Na rozdíl od kolegy z od Hlučína, mrazíky máme zde docela často, naposledy před včerejškem, včera absolutní minima na pouhých 0,3, takže při zemi šedivák tak či tak, přičemž bylo pár dní, kdyx teplota klesla pod nulu v noci, ovšem beru, není to žádný zázrak. Maxima včera třeba na 19,4.
Dnes podle očekávání zase slunko a chladněji, teplota v max něco málo přes 11, další dny se výrazně oteplí, ovšem vzduch bude suchý, takže s určitostí mrazík bude určitě zítra i ve středu. Teploty však výrazně porostou. Od úterý se bude jednat o čistý JV až J, takže fén dá o sobě vědět. Takže ve středu může být ještě mrazík, ale teplota přes den již někde na 21, čtvrtek i 23. Fronta v pátek asi nakonec nějak dorazí, možná i něco malého spadne. Víkend je otevřen - od suchopárného GFS po srážkově bohatého ecáka. Takže fandím moc modelu evropskému.
Ovšem všechny ansámbly gfs - tedy skoro všechny ve více bězích - dávají skoro sucho a setrvalý teplotní nadnormál.

Tož tak

A.

Ps - dnes jsem byl v Beskydech, na Ostrém, malá procházka - 3 km z Kosařisk na kopec a dolů. Na vrcholku ještě skoro souvislý sníh, místy i okolo půl metru, studený vítr při ostrém slunku.
Kalamitní stav lesů - holiny, kam se podívám, stromy jak sirky naskládané u sebe, připravené k odvozu, plno sušek, harvesty jedou na plný výkon :-! :'(
Hlavně, že bude sluníčkově a teplo :mysl: :mysl: :mysl:
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3459
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2019

Příspěvekod dididi » 01. 04. 2019 23:22

Tak výhledy stran srážek stále horší. Ecák to zkrouhnul v průměru na 5mm gfs taky žádné srážkové dobroty nemá.Nejdříve to vypadalo pěkně prakticky pro většinu území pak se zdálo že fronta dojde alespon do z.poloviny Čech kde se chvilku zdrží. Jenže nyní to vypadá že fronta bude přecházet natažená horizontálně takže kromě toho že moc srážek na ní modely nemají tak ještě přejde rychle k severu a bude dále slábnout.
Takže jen ojedile v teplém vzduchu lokálně možná něco v přehánce či bouřce před frontou pak bude tlak pomalu stoupat. V létě by to mohlo vést k bouřkám v mělké brázdě NT nebo nevýrazném tlakovém poli ovšem na to nyní ještě nejsou podmínky.
Následně to vypadá na nějakou dobu na přední či jižní stranu TV a se srážkama útrum.
Podle gfs srážek skoro všude habaděj s vyjímkou ČR a západní poloviny Polska. Samotná ČR pak rozdělena na nemnoho sržek v jižní polovině/vyšší úhrn snad jen Šumava/ a skoro žádné v severních a východních Čechách.
A už jsem to zminoval že z dubna mám strach po posledních letech. Snad se to nějak překlopí a zlomí k lepším výhledům. Alespon zatím snad bez nebezpečí mrazíků i když i zde bylo několik dnů s minimem pod 0 a to sem žádný studený luft ani nemusel fouknout při tom suchém vzduchu to spadne dolu snadno.
Zase bude chcát ve Španělsku na Sicílie a na Balkáně vlastně všude na jih od nás. Už je to deprimující neustálé čekání. Jsou místa kde zima dala srážek docela dost ale to zde vůbec neplatí. Pouze prosinec splnil normál ostatní měsíce podnormální k tomu často silný vysušující vítr.
dididi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 2917
Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2019

Příspěvekod mates.lukas94 » 02. 04. 2019 09:53

Tak i Ecák přešel na variantu 15 až 19°C v nejbližších dnech s nejnižší teplotou ve výhledu 5°C zítra ráno. Zatím to, tedy aspoň tady, bude v dubnu bez teploty pod nulou. Nicméně v sobotu moc nechybělo a při zemi byl trochu mráz, stejně tak dnes, kdy to kleslo ráno na 0,1°C.
mates.lukas94
Nováček
 
Příspěvky: 556
Registrace: 07. 11. 2014 19:49
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2019

Příspěvekod Tomfik » 02. 04. 2019 10:01

Tak výhledy se teplotně kývají, co je horší srážkově je to furt bída do 5mm, po víkendu tam jsou nějaké náznaky ale vše málo. Aby zapršelo musela by ta TN na cca 60h být silnější a prorazit více na východ na sever. Jedině tak.

Svatý Mořitz se může těšit na cca 90cm sněhu.

Výhledy byly zpočátku s tím, že TV odcouvá velmi rychle, naopak se zdá, že couvat nebude a jediná naděje je jádro zpod alp na 60h a pak další od JV
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3241
Registrace: 06. 11. 2008 09:43
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí

  • Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé