Uživatelské menu

Statistiky

  • Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera3
  • Celkem příspěvků97821
  • Celkem témat1103
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na prosinec 2018

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Předpověď počasí na prosinec 2018

Příspěvekod hawrann » 26. 11. 2018 11:24

Ahoj,
Tak se nám listopad chýlí ke konci a zde byl, až na málo srážek, celkem v normálu. Minimum slunečního svitu, časté mlhy, teploty kolem průměru a 2x napadlo trochu sněhu. Jinde v republice to bylo jiné, více slunce a tepleji.
Co nám nabídne první zimní měsíc? Přinese konečně tolik potřebné srážky? Podle aktuálních výstupů se zdá, že alespoň začátek měsíce, by mohl být ve znamení oceánského proudění a slušných srážek minimálně v Čechách.
Mějte se prima.
*"Narazit na hlupáka je katastrofa nejen pro zúčastněné,ale i pro okolí vůbec."
*"Hlupáci byli a budou,je jen na nás rozumných,jak se jim vyhneme!"
hawrann
Nováček

 
 
Příspěvky: 373
Registrace: 08. 12. 2008 00:35
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 9

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2018

Příspěvekod Troll » 26. 11. 2018 18:24

Tak první odhady na poč. prosince vypadají nadějně co se týče srážek. Snad se alespoň na čas dostaneme do čerstvého Z - JZ proudění ve kterém nás budou přecházet jednotlivé frontální systémy, což by mohlo přinést konečně slušnější srážkové úhrny, zejména do Čech a především na hory, kde by 50 mm/3 dny nebyl žádný problém. Teploty půjdou zřejmě hodně vysoko, alespoň přechodně, ale to je pro Mikulášské oteplení v první dekádě prosince celkem normální. Další vývoj (řekněme po 5.12) je zcela otevřený. Možné je, že se to překlopí do SZ a pak buď opět TV následně zadní strana s inverzí anebo příchod zimy po její přední straně, ale to hodně předbíhám.

Rozhodně si tentokrát dopředu netroufám tvrdit, že měsíc bude suchý a teplý (jako to platilo u předchozích 10 měsíců). Spíše to vypadá konečně na běžný normální průběh počasí, na jaký jsme byli v prosinci zvyklí a konečně snad i se smysluplnými srážkami. Tedy v nížinách spíše jen zimní epizodky oddělené výraznějšími otepleními a postupná stabilizace zimy a sněhové pokrývky na horách. Jestli to tak bude ale ukáže až čas.
Troll
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1547
Registrace: 10. 10. 2010 20:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2018

Příspěvekod JohnBattler » 26. 11. 2018 21:23

Modely nadále již několikátý výstup v řade naznačují nástup Atlantiku na přelom měsíců a dávají 10 denní sumu srážek v Čechách okolo 20 mm. Sice to není nic co nějak výrazně zmírní deficit, ale vzhledem k průběhu celého listopadu by to byl takový malý zázrak.... Změna synoptiky je už velmi pravděpodobná téměř jistá, ale množství srážek je samozřejmě zatím ve hvězdách. To se dozvíme přesněji tak 3-4 dny dopředu a ne déle. Teploty budou samozřejmě nadnormální, ale nebude to nic rekordního.
JohnBattler
Nováček
 
Příspěvky: 733
Registrace: 24. 01. 2018 16:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 14

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2018

Příspěvekod Syky77 » 26. 11. 2018 21:50

Já tedy žádné nadnormální teploty zatím nevidím tady na moravě. 8-) Snad jen 4.12 +7 ,ale 5.12 a 6.12 +3, v noci okolo 0. Jinak do 3.12 marazivo v noci i přes den maximálně okolo 0. :D
Syky77
 

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2018

Příspěvekod vichr » 26. 11. 2018 22:07

S ohledem na průběh několika posledních měsíců asi nikoho nepřekvapí, že se na začátku prosince výrazně oteplí po chladné poslední dekádě listopadu. Jsem tedy dost zvědav na to, jestli se znovu zopakuje známý scénář s gradací tepla do půli měsíce, následným ochlazováním a několika výrazně chladnými dny v poslední dekádě. Vypadá to jako reálná možnost. Pak byste se ovšem mohli radovat z větší pravděpodobnosti bílých vánoc (takže fanděte jihozápadu do půlky prosince:-))
Jinak u nás prší od včerejší 21. hodiny téměř nepřetržitě, už spadlo více než 15 mm (v Novohradkách i více než 25 mm). Aladin předpovídal déšť se sněhem už dnes dopoledne, ale prší i v tuto chvíli a jsou stále 2 nad nulou. Vzhledem k tomu, že srážky slábnou a odcházejí do Německa, pravděpodobně zůstane výška sněhové pokrývky z minulého úterý (4 cm) nepřekonána. :ahoj:
vichr
Nový člen
 
Příspěvky: 131
Registrace: 14. 11. 2014 11:45
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 4

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2018

Příspěvekod Adi » 27. 11. 2018 20:10

Ahoj,

Fandit JZ netřeba, stejně příjde. :-@ Ten doslova agresivní vpád teplého vzduchu mně ani nepřekvapuje, možná skutečně leckde bude Aahazových 15. :mysl: :mysl: :mysl: A velká oblačnost, silný vítr a sem tam trocha srážek. Možná. Za normálních okolností byl bych překvapen, ale letos vůbec. Ono se to dalo čekat, když nejmenovaná paní hlásila na Mikuláše sníh. Ani mně neudivuje, že za sněhem bychom mohli jet ne do hor, ale do Bratislavy.
Srážky, možná v úterý, pokud nekecá GFS a snad ve středu, tam však nejsou vůbec jisté a nakonec ve čtvrtek, na studené frontě, která se podle všeho bude nějak vlnit. Pak opět studený vzduch bude tahat za kratší konec tlakové výše asi. ... Nevím, nedělám si velkých iluzí. Navíc to nedá ani špetku sněhu do hor, možná v ten čtvrtek, nebo v noci na pátek, vše bude hoodně teplé i nahoře. Pokud tam něco málo je, tak to při silném proudění a mlze roztaje. Takže mít na začátku prosince 0 sněhu na horách .. Hm %) Ach tak, blahodárný jz? %) :mysl: Jo možná někde spadne pár mm. Možná. Možná taky zůstanou, pokud to nevyfouká silný vítr.
Ps. Ecák je celkem zajímavý - zapomentý pojem tlaková níže nad Skandinávií :) To by mohlo vyjít. Pak by byla šance na srážky a následné ochlazení,,,,


Ps2. Podle teplot ve výšce, západ Sibiře není nikterak studený, ovšem je pravda, že při sněhové pokrývce a tlakové výši, ty mrazy jsou tam hned. Evropská část Ruska mně nepříjde vyloženě chladná.
Ovšem je pravda, že šance bílých vánoc tu je, ovšem zatím ji vidím jako poměrně malou
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3479
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2018

Příspěvekod Troll » 27. 11. 2018 22:40

Radši JZ v první pol. prosince než přes Vánoce nebo v lednu, k mikulášskému oteplení to bohužel prostě patří a na horách (vyjma hřebenů cca nad 1200 m. n. m.) se obvykle začíná vytvářet trvalá sněhová pokrývka spíše až po něm, tj. kolem poloviny prosince. Pokud se tak stane dříve, jde spíše o výjimku než pravidlo (stačí se podívat do statistik). Takže nejprve ať naprší aby byla alespoň nějaká voda v tocích a něco se vsáklo do půdy, která je 1 cm pod povrchem jen suchý prach, a pak ať se začne od středních poloh hromadit sníh. I když je to stále daleko, výhledy modelů na příští týden co se týče srážek opravdu začínají vypadat slibně, skoro bych řekl výstup od výstupu lépe, nyní se se zajímavou situací přidává i Ecák. Teploty alespoň přechodně budou hodně vysoké, cca 12-15 st. v nejteplejších oblastech s možností překonání i některých rekordů.

I když od poč. prosince se sice už mluví o zimě, ta opravdová podle mě začíná až tak právě kolem toho 15. 12. A o jejím charakteru tedy začne výrazně rozhodovat až počasí ve 2. a zejména 3. dekádě prosince. Pokud v tuto dobu bude převládat SZ či dokonce S proudění s dostatkem srážek, je to dobrý předpoklad, že se na horách vytvoří dostatečná sněhová vrstva, která by už mohla případné oblevy přečkat. Jinak můj osobní pocit je takový, že letos by sníh a alespoň částečně zimní počasí mohlo být právě kolem Vánoc. Hovoří pro to poslední dobou relativně chladnější poslední dekády měsíců i neúprosná statistika posledních let, kdy poslední bílé Vánoce mimo horské polohy byly na většině území v roce 2010. Naopak pokud mrazy a sníh přijdou i do nížin na delší dobu už koncem listopadu či poč. prosince, ve většině případů brzy následuje teplo dlouho do ledna.

Na druhou stranu souhlasím s názorem, že pokud by ani v příštím týdnu k nějaké změně směrem k oceánskému proudění nedošlo, resp. by se pak opět rychle obnovila oblast VT nad většinou Evropy a my se opět na delší dobu dostali do suchého a inverzního JZ, J či JV proudění, šli bychom s velkou pravděpodobností ve šlépějích nezim typu 2006/2007 nebo ještě spíše 2013/2014. Nyní je ještě možné vše, tedy i zima velmi vydařená. Ony vlastně i mnohé dobré zimy začaly teplým poč. prosince s následným ochlazením.
Troll
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1547
Registrace: 10. 10. 2010 20:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2018

Příspěvekod Adi » 27. 11. 2018 22:55

Ahoj

Troll - díky za kvalitní příspěvek - snad jsem se nechal unést, ale pohled na předpovídané teploty není zrovna ok.
Navíc Ecák dává pro nás horentních 5 mm za celé předpovědní období, takže zde bych byl opatrný s predikcí nějak větších úhrnů. Přeji je severu Čech, ale jak jsem zde již mnohokrát postoval - JZ zkrátka nelze věřit. Aspoň zde ve Slezsku je tento směr takřka výhradně nasucho. Muselo by jít o přetočený JZ, kde by aspoň ve výšce srážky šly od SZ, tak ano, něco by mohlo spadnout, ovšem jinak nic.
Může to skončit jen velkou oblačností, silným větrem, slabými srážkami ve formě mrholení nebo slabých přeháněk--- a přirozeně velmi vysokými teplotami. I ansámbly GFS jsou poměrně skoupé.
Líbí se mi, co pak ecák kreslí dále - ona níže nad Skandinávií by mohla skončit pak krásnou blokací a konečně slušnými srážkami do všech poloh a všude. Jenže ono je to hodně daleko. Je to lepší než variace na vysoký tlak, kterou tam má GFS potom. Jenže to jsou pohádky opět nad 240 hodin, které většinou nemají valnou šanci vyjít

No uvidíme

Přeji pěkný večer
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3479
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2018

Příspěvekod JohnBattler » 28. 11. 2018 12:16

V pátek dorazí první "fronta" od západu. Bude to ještě částečně se sněhem i pro relativně nižší polohy, následující dny již jen déšť. GFS a ECMWF ty srážkové úhrny téměř umazaly, ale ICON tam stále drží slušné úhrny okolo 5-8 mm na západě republiky. Tomuto modelu věřím v krátkodobém hledisku nejvíce, tak snad to vyjde. Pořádnější srážky jsou tam až na neděli, ale to se ještě bude upřesňovat. Tak snad se na vyprahlý západ dostane co nejvíce.
JohnBattler
Nováček
 
Příspěvky: 733
Registrace: 24. 01. 2018 16:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 14

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2018

Příspěvekod Tomfik » 28. 11. 2018 12:52

Naprostý souhlas s tím, co píše Troll.

Jinak je znát chladný vzduch ráno již -8. Teď se zatahuje, i když mělo být spíše jasno.
Oteplení začne od pondělí a bude výraznější.

Dále, to je otázka jsou tam šílenosti všeho druhu. Nový GFS je asi tak, když se zblázní z atlantiku.... Kontrolní je někde jinde a PARA úplně.



Co se týče zalednění je velmi pěkné v Kárské oblasti a u Evropy až tolik ledu nechybí, obecně ledu není málo.
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3241
Registrace: 06. 11. 2008 09:43
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2018

Příspěvekod kapr » 28. 11. 2018 13:08

Takže, gfs kreslí zajímavé úhrny příští týden na frontách.. jinak ecák tam má maxima přes +10, tak uvidíme. Naděje na srážky je podle mě velká, některým oblastem to snad pomůže, čeká nás určitě zajímavé počasí, ne že by se teď nic nedělo.. :)

Zatím to vypadá zajímavě..
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 6951
Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2018

Příspěvekod wrangell » 28. 11. 2018 13:24

Tak je tu nová doba, milovníci zimy sa tešia na JZ-Z oceánsky prenos, bože kam sme to dospeli!
Zásoby studeného vzduchu sa vymetie až za Ural, a na zimu si počkáme možno do polky januára.
Toto tu riešime každý rok, väčšia dynamika, a západný prenos, a až potom sa rozbehne zima...
Nechápem ani tvrdeniam, zima najprv na hory a potom to príde, čo majú spoločné hory so zimou?

NAO index ide bezpečne do +1 (ako bol poväčšinu roka), zaľadnenie je celkom OK, ale na zimu v SE to má vplyv pri vhodnom prúdení, zatiaľ nás drží nad vodou záporné AO.

V pondelok a utorok vo Viedni 13st, takže vytaj nezima späť, či čo to bude.
wrangell
Nový člen
 
Příspěvky: 107
Registrace: 18. 12. 2008 09:48
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 3

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2018

Příspěvekod Tomfik » 28. 11. 2018 14:51

ještěže ten GFS opět nevyjde... , nebo tentokrát se mu změnil algoritmus na numero uno :-D

Obrázek
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3241
Registrace: 06. 11. 2008 09:43
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2018

Příspěvekod xeno » 28. 11. 2018 14:57

Modely mají problém s přestavbou, resp. se změnami ze západního na východní proudění a naopak, které se teď dějí poměrně často. To ale bývá pro toto období typické vzhledem k rychlému prochlazovaní sev. oblastí a letos je to umocněno častým, téměř permanentním vytvářením blokací. Takže i když vidíme snahu o obnovu západního přenosu, tak se tam dostane výběžek Azorské TV a modely mají problém s výpočtem situace jak následný vývoj bude probíhat.
Za zmínku rovněž stojí vytvoření obří TV nad Sibiří, které sice zatím na nás nebude mít nějaký vliv, nicméně mohlo by jít o vskutku obří útvar jako následek současných sněhových nadílek a poměrně velké sněhového pokrytí.
xeno
Nováček
 
Příspěvky: 354
Registrace: 11. 03. 2016 08:36
Bydliště:

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na prosinec 2018

Příspěvekod Rosťa » 28. 11. 2018 15:02

Nemá cenu se rozčilovat,kdy jindy by se měl rozjet JZ a jeden kolovrátek v Atlantiku střídat druhý než teď.Pochopitelně nastává zimní čas a není prostě přáno,v letním období se to stát holt nemůže,chladný živý atlantik by narážel do teplé SE-to by bylo panečku zvlněných front,bouřek a přeháněk.V tom vidím zakopaného psa sucha,deficitu vody a rekordně vysokých teplot posledních let.V zimním období tato situace znamená pravý opak,větrno,teplo a srážek poskromnu.
Aktuálně se vyjasnilo a zítra by to mohlo spadnout na -10st.uvidíme,další výhled už je zcela jasný,tohle modely nemění
Rosťa
Nováček
 
Příspěvky: 904
Registrace: 27. 11. 2014 12:01
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 7

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí

  • Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé