Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes8
  • Příspěvků včera5
  • Celkem příspěvků100016
  • Celkem témat1173
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na únor 2026

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na únor 2026

Příspěvekod dididi » 15. 02. 2026 09:54

Po pravdě sníh vůbec neřeším vzhledem k výhledům to zde vyjde na stejno jako déšt. Co nechápu jsou teploty jaké tam hází ecák při velmi podobném rozmístění TÚ jako mají ostatní modely. Jako ledové dny -4 v poledne kdy amík má +5 co to je?
Připomíná mi to ten vtip jak se malá dcerka ptá tatínka meteorologa jestli jeho předpovědi vždy vyjdou a on na to ... tak určitě ty vyjdou vždycky na 100% akorát datum většinou nesedí.
Tak že nyní mě už zajímají jen srážky a aby nebylo až moc teplo a je pravda že ty teploty za týden už jsou trochu moc a zdá se že se budeme pohybovat střídavě v mírném až silném nadnormálu.
Pokud jde o srážky tam bych viděl docela značnou nejistotu nicméně stále to vypadá že minimálně normál únor mít bude.
Jinak začínají kvést sněženky a včera byla polévka a topinky s penízovkou. Z bazénu jsem vyndal zamrzlé špalky led má ještě okolo 15cm ale obvod bazénu už je volný voda se zazimovačem vypadá ok. Až se to ohřeje na nějakých 7 stupnů pustím tam vysavač.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 15. 02. 2026 19:07

Ahoj

Tak tady napadalo do rána 21 cm celkem, ve vodě to činí i s včerejším deštěm rovných 20 mm, tedy více, než za celý leden.
Pak připadly ještě centimetry dva, sníh trošku sednul, přesto krajina vypadá pohádkově s barokními tvary :)
Sníh na stromech drží, přimrznul a teplota klesá, aktuálně jsme již na -5 s výhledem na pravděpodobných -10 ráno, kdy by se mělo vyjasnit. Pak přes den další sněžení s tím, že úterek bude ze mít teploty mírně nad nulou, ve středu již jen okolo nuly a sněhové přeháňky. Jsem zvědav, zda vyjde frontální vlna ve čtvrtek, kdy by opět mělo sněžit s výhledem na zimní pátek a snad i část soboty, než přejde výrazná teplá fronta.
Neděle již bude o... však víte o čem a konec února taktéž.
Máme aspoň krásný, sněhový závěr zimy, škoda jen, že nebude delší a oteplení příjde příliš prudce.
A.
Ps. Aktuálně skoro zataženo, -5 a 21-22 cm sněhu.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Jarda Max » 15. 02. 2026 21:12

Tady v Praze nic, sucho, i když povrchově bláto, zatím za únor máme asi 3x 1mm. Severozápad asi ještě horší. No bída a všechny jižní TN fofrujou na východ. Teplo a sucho mě děsí... Zítra a v úterý snad něco spadne, ale za moc to asi stát nebude.
Jarda Max
Nováček

Registrace: 07. 11. 2015 09:57

Hodnocení: 14

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Troll » 15. 02. 2026 21:46

Zde opět jen ochlazení na sucho, smysluplnou pokrývku jsem od pol. ledna v okolí neviděl a čím dál větší bída je to na horách a ve vyšších polohách. Dokonce i polohy kolem 1000 m. n. m. (např. okolí Božího Daru) jsou mnohdy bez souvislé pokrývky a dosavadní max. zimy v těchto polohách bylo kolem 25 -30 cm. Opravdu nebýt té první půlky ledna se smysluplnou pokrývkou alespoň v nížinách tak nevím, že není ještě pořád listopad. Od druhé půle ledna už jen inverze (díky ní občas holomrazy), oblevy pro věchny polohy, ledovky a sněhové srážky téměř nevidět. Stávající březnové pšouky chladnějšího vzduchu beze srážek a sněhu i ve vyšších polohách estetický dojem zimy nijak nevylepšují.

V průběhu tohoto týdne sice nejprve, zejména pak od středních poloh, něco nasněží a přijde pár mrazových nocí, aby od víkendu dorazila totální obleva i pro hory. V nižších polohách to zřejmě bude znamenat opět hodně předčasný nástup jara a začátek vegetačního období. Pro hory (mimo nejbohatších středisek kde nastříkali metr a více technického sněhu a možná nevyšších poloh SV hor) zřejmě, také velmi předčasný, konec lyžařské sezony. K tomu to vypadá jako by snad veškeré chybějící srážky za zimu na těch horách chtěly ještě do konce února spadnout převážně v dešti. Jelikož zem je většinou ještě zmrzlá a zásoby sněhu ubohé, tak to akorát rychle odteče a do měsíce může být opět velké sucho, i když srážkměry ukáží srážkově třeba i nadprůměrný únor. Za mě tedy velmi špatný scénář počasí konce zimy s výhledem na sucho a neúrodu. O tom, že přesně takové počasí v únoru a minimálně i v první půli března já osobně nejvíc nesnáším, asi nemusím psát.
Troll
Mírně pokročilý

Registrace: 10. 10. 2010 20:51

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí