Zobrazit diskusi v plném vzhledu
Průměrné hodnoty z Vašich měřících míst z celé České republiky. Průměrné hodnoty pište pouze k jednotlivým měsícům.
Odeslat odpověď

Zima 2015/2016

02. 03. 2016 19:31

U nás na východě se zima příliš nepředvedla. Na západě budou hodnocení asi lepší, ale zde, mimo ledna, velká bída a o trvalejší sněhové pokrývce nemůže být téměř řeč. Podrobnosti na http://www.vlkoid.8u.cz/?p=1036

Re: Zima 2015/2016

05. 03. 2016 22:56

Ano s tím článkem od vlkoid nelze nic jiného než souhlasit. Je to další nevydařená "očekávaná párty". Stejné pocity jako po těch předchozích zimách.
Pár věcí, přecejenom bylo jiných, než v letech předchozích.
-Synoptická situace se překopala během pár dní navzdory všem dlouhodobým předpovědím (konec prosince)
-Po dlouhé době téměř průměrný leden
-tlakové níže se začaly konečně propadat více na jih
Co na závěr? Počasí sleduji skoro 40.roků a s klidným svědomím mohu říci , že tolik po sobě jdoucích mizerných zim jsem nezažil. Jedním dechem však dodávám, že je to pořád malý vzorek dat, abych z toho mohl činit jiné závěry než ty, že je to prostě takové perioda, kterou dříve, nebo později nahradí perioda chladnější.
Možná taková zima prostě měla být a ohledem na srážkový deficit. Samozřejmě, že vše ještě není dorovnáno, ale myslím si, že tím, že nebyla půda promrzlá a docela často pršelo se situace alespoň někde dost zlepšila.
Jsem pevně přesvědčen, že pořádné zimy ještě příjdou, takže hlavu vzhůru.
Mějte se pěkně

Re: Zima 2015/2016

09. 03. 2016 21:47

Přidám pár postřehů k zimě 2015/16.
První sněžení na některých místech již okolo 10. října některé navnadilo. Pak nadějná situace ve třetí dekádě listopadu která ale nakonec nic moc nepřinesla. Následoval velmi teplý prosinec a pak celkem překvapivě teplotně průměrný leden se kterým již mnozí nepočtali. Únor se teplotně vrátil na úroven prosince ale přinesl pár sněhových situací bohužel s rychlím odtátím.
Když budu zimu hodnotit pouze z hlediska teplot pak mohu konstatovat že od zimy 1972/73 bylo tepleji pouze v zimě 1988/89 a 1989/90 ale pouze o desetinu stupně. Poněkud teplejší byla zima 1997/98 a to o 0,6C. Výrazně teplejší pouze zima 2006/07 a to o 1,3C.
Pokud do statistiky zahrnu též sněhové srážky a sněhovou pokrývku v kombinaci s teplotami pak tato zima byla srovnatelná se zimou 1999/00,1973/74,1974/75,1989/90 a 2013/14. Zimy 1988/89,2014/15,1997/98 a 2006/07 to bylo ještě větší fiasko. Pochopitelně panují rozdíly mezi Čechy a Moravou takže to nemusí platit pro celou ČR.
Nakonec neplatilo to ani tuto zimu kdy Čechách byl sníh častěji a na víc ani zde ne úplně všude. Ale třeba na mé stanici eviduji za tuto zimu 28 dní se souvislou sněhovou pokrývkou nicméně většinou jen nízkou s maximem 10cm. V podstatě situaci částečně zachránil leden kdy zde ležel sníh 19 dní a bylo 12 dní s celodením mrazem. V prosinci a v únoru nebyl žádný.
A tak mě nejvíce zaujal výrok mluvčího Čhmú když v době někdy okolo vánoc památně vyřkl že celou zimu bude podobně teplo /bylo v té době okolo +10/.
Pak ještě výhled Čhmú v době mrazivého počasí v lednu kdy mrazy dle předpovědi měly trvat do poloviny února. No to se taky nepovedlo.
Jaká bude zima 2016/17 ? Myslím,že nám napoví už léto. Pamatuji na rok 1978. Byl to nejstudenější rok co pamatuji. Léto prakticky neexistovalo a pak přišel silvestr 1978/79 a celá řada studených i velmi studených zim bohatých na sníh.

Re: Zima 2015/2016

10. 03. 2016 02:04

Nemohu hodnotit tuto zimu celorepublikově, klima bylo velmi rozdílné na různých částech republiky, tak jen ze svého místa pozorování.
Prosinec, co se týče zimy naprostá zoufalost, denní chleba byly teploty nad 10°C bez nočního mrazu. Kdyby jen to, ale za prosinec jsem napočítal s bídou 2 dny s nízkou oblačností- to nepamatuji. Leden hned od prvního dne již zimu přinesl, sněhové max se postupně vyšplhalo na 9 cm a po pár týdnech mrazivého počasí a souvislé sněhové pokrývky jsme měli i Tmin zimy na -16,2°C. Asi 5 dní se dalo bruslit i na rybníku- poslední 2 zimy nemyslitelné..
Když si to tak proberu, tak je to nejnižší teplota po 3 zpackaných zimách.

Sníh nečekaně dohnal první březnový den s maximem 11 cm což je zároveň rekord za poslední 3 zimy. V tomto ohledu jsem spokojen, pár krát jsem měl lopatu v ruce :) . Mimochodem první hrabatelný sníh napadl až počátkem ledna 2016, což je snad nejpozději co si pamatuji. Obecně tato zima taková chaotická, co s týká těchto údajů.

Únor nic zimního nepřinesl, škoda mluvit, i když jeden den přinesl i teplotu přes +15°C. Jinak nadprůměrné únorové počasí, často deštivé, občas sněhové.

A březen s prominutím za zimní měsíc nepovařuji. Jen jako měsíc, který mě leze na nervy, není ani zima ani jaro :D .

Co mě na téhle zimě nejvíc uchvátilo, byl počet dní s nízkou oblačností. Myslím, že jich bylo něco mezi 5 a 7. Neskutečné, proudění celou zimu živé, nebyl prostor pro mlhy, ani bezhybnou nízkou oblačnost. To dělalo tuhle zimu jednu z nejlepších co si pamatuju.

Když to vezmu fenologicky, samčí květenství lísek se vykvetlo již na konci prosince 2015, pouštěli pyl! Již v Prosinci nám odkvetl Jasmín nahokvětý. Na Štedrý den vykvetla palma Trachycarpus fortunei, respektive jí vyrostl základ pro květ, který se vyvine až na jaře.

V tom březnu se to všechno zaseklo, jelikož každou noc je pod nulou %) .

Re: Zima 2015/2016

10. 03. 2016 12:32

Můj bývalý kolega, jehož životním koníčkem je rybářství, odhadl zimu přesně už začátkem září. Já jsem tvrdil, že tři teplé zimy za sebou nepřijdou. Navíc jsem v některých předchozích sezónách pozoroval, že situace ze začátku podzimu předznamenávají vývoj na mnoho měsíců dopředu. Obnovující se tlaková výše nad Skandinávií mě proto ještě více utvrzovala v tom, že zima "bude". El Niňo jsem v tu dobu moc nesledoval. Můj kolega naopak tvrdil, že před chladnými zimami ryby začátkem podzimu intenzivně žerou. A z jejich aktuální "lenosti" usuzoval, že to na velkou zimu nevypadá.
Vývoj počasí mě začal překvapovat během listopadu. Od roku 2008 probíhaly všechny listopady v dominantním proudění jižních směrů (byť třeba v roce 2011 srážela teploty inverze). Po této sérii už se domnívám, že nejde o náhodný jev, proto mě více zaskočilo silné Z - JZ proudění, se kterým jsem moc nepočítal. Přelití studeného vzduchu do východní Evropy koncem prosince naopak považuji za náhodu - příklad uskutečnění jevu, který se nezdál příliš pravděpodobný. Jen díky tomu jsme zažili 1,5-4 chladné týdny (podle lokality). Ještě před příchodem zimního vrcholu jsem ale předpovídal, že koncem ledna nastane ještě jedna fáze oceánského proudění. V zimách oceánského charakteru se během února proudění často mění, AO slábne, ale zimní počasí už z toho nevznikne. Nicméně, i letos v létě budu tvrdit, že čtvrtá teplá zima už nepřijde... :ahoj:
Odeslat odpověď