Uživatelské menu

Statistiky

  • Příspěvků dnes4
  • Příspěvků včera6
  • Celkem příspěvků97641
  • Celkem témat1100
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

relativní vlhkost v závislosti na teplotě

Zde naleznete ostatní věci, převážně smetiště různých příspěvků, které nepatří do tématických kategorií.

relativní vlhkost v závislosti na teplotě

Příspěvekod Thugmek » 11. 06. 2016 15:57

Zdravým, mám takovej dotaz, co by se stalo kdybych přivázal vlhkoměr na balón a poslal ho do stratosféry? Je nějaký vztah mezi výškou a vlhkostí vzduchu?
Thugmek
Nový člen
 
Příspěvky: 1
Registrace: 11. 06. 2016 15:52
Bydliště:

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Re: relativní vlhkost v závislosti na teplotě

Příspěvekod TommyAst » 07. 09. 2016 22:05

Tato otázka má špatný titulek, jde o závislost relativní vlhkosti na výšce, ne na teplotě.

V meteorologii jsou pojmy, jako absolutní vlhkost, tlak vodních par, relativní vlhkost, nasycené množství vodní páry, nasycený tlak vodních par.

Nasycené množstí vodní páry (nasycená absolutní vlhkost), to je veličina přímo úměrná nascenému tlaku vodích par a absolutní vlhkost je přípo úměrná tlaku vodních par.

Relativní vlhkost je tedy (absolutní vlhkot - množství vodní páry / nasycené množství vodní páry), nebo také (tlak vodní páry / nasycený tlak vodní páry), při 100 % relativní vlhkosti je množství vodní páry rovno nasycenému množství.

JENZE nasycené množství vodní páry (tlak vodních par) exponencielně závisí na teplotě, takže určitá relativní vlhkost při 0°C je úplně jiné množství vodní páry než stejná relativní vlhkost při 20°C.

Rosný bod je teplota, při které aktuální obsah vodní páry znamená nasycení, tedy 100% vlhkost. Při vysoké relativní vlhkosti se od teploty tolik neliší, při níyké vlhkosti je odlišnost velká, na pouštích i 40-60°C rozdíl, při mlze je rodíl prakticky nulový.

Odpověď na závislost z výškou - kromně inverzí většinou do výšky 2 km teplota s výškou klesá a do tropopauzy, tedy rozhraní troposféry a stratosféry (okolo 7-14 km, teplota -50°C až -60°C), ve stratosféře pak teplota s výškou mírně stoupá, nebo klesá jen velmi málo.

Absolutní vlhkost ve troposféře s výškou tedy dost klesá, s relativní vlhkostí je to ale velmi nepravidelné, skokově může stoupat i klesat, rozdíly jsou velké. Ve stratosféře (od tropopauzy prudce klesá) však obsah vodních par je extrémně malý, řádově ppm, ve větších výškách ještě méně a relativní vlhkost padá k pár %, často pod 1%, absolutní vlhkost je minimální. Teplota rosného bodu jde pod -100°C.
TommyAst
Nováček
 
Příspěvky: 1110
Registrace: 31. 10. 2012 16:25
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Zpět na Smetiště

  • Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé