od jbraun » 11. 04. 2009 22:35
Lidé už jsou z toho GO tak zblblí, že jakmile je teplo, začnou automaticky vykřikovat GO je tady. Holt co se léta omílá, dostane se do podvědomí i těm, které počasí vůbec nezajímá. Nedávno mi kolega v práci říkal, že od Antarktidy se utrhl velkej ledovec. Říkám mu, jestli to třeba není náhodou tím, že toho sněhu a ledu je tam už prostě moc a prostě jen praská? Koukal na mě nevěřícně a říkal: né, to právě všecko taje a rozpadá se, už tam skoro nic nebude. Přitom vím, že klima a počasí je ta poslení věc, která ho zajímá - teda pakliže nemá mít dovolenou... Mimochodem ten článek o odlamujícím se ledovci psali na Novinkách.cz - ty právě rád čte... Naopak mě se zdá, že globálně máme velmi pohodové počasí, nic zvláštního. Že je u nás nejtepleji z celé Evropy, je přece skvělé a že padají teplotní rekordy? I před 228 lety bylo takhle teplo - 22,1 nebo 22,5 to už je jedno. Na kolika místech se měřilo dříve a na kolika dnes... Prostě je u nás delší dobu jasno a celkem klidno, tak se příroda hřeje... Jak tu občas čtu takové úvahy, kolik živočišných druhů zase zmizelo a jak se musíme omezovat a snažit se počasí stabilizovat. A proč? A jak? Vždyť se nic neděje. Kolik živočišných a rostlinných druhů už v dějinách Země zmizelo a jak moc CO2 tu bylo a bez lidí... A bylo to v klidu, protože kdyby tito šílenci - příznivci GO - dříve žili, tak bychom jako teď v parcích měli místo okrasných stromů obří kapradiny a přesličky? V mořích by se ploužili trilobiti a po městech běhali dinosauři?... Když to tu tak bylo desítky milionu let, tak to přece musíme udržet, stabilizovat... Asi těžko... Samozřejmě nezlehčuju ochranu přírody a rozumné využívání přírodního bohatství a ekologické chování, což by mělo být každému samozřejmé jako mytí rukou... Zdá se mi, že příznivci GO - totiž nové církve - která dala smysl života lidem, kterým zřejmě chyběl, se už nemůžou dočkat nějaké globální katastrofy a pak ti klimaskeptici budou konečně potrestaní. A oni budou jako spokojení... Zvláštní. To je jako když se Jehovisti hromadně vykoupali v bazénu a až přijde konec světa, tak pro ně si přiletí raketa (pro mě za mě, mohla by i dřív...) a ostatní zahynou v pekle... Slunce je nejklidnější ve stoleté historii, vše je v klidu a pohodě. I v Malé době ledové se občas vyskytovalo suché a horké jaro i léto (požár Londýna 1666), když taková synoptická situace trvala i v zimě, byla pak velmi studená... Nevím, jestli by pro nás bylo ochlazení zrovna vykoupením z GO, spíše ne, tedy rozhodně ne!... Historie je jednoznačná - zima znamenala utrpení a spoustu dobových zpráv je právě o hrůzách z krutých zim, neůrody a hladomorů a následných morových epidemiích. Teplo znamenalo vždy blahobyt, maximálně se dovíme, kolik melounů a vína se u nás sklidilo a jak se popás dobytek na únorové trávě...