Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes2
  • Příspěvků včera1
  • Celkem příspěvků99646
  • Celkem témat1167
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na listopad 2025

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na listopad 2025

Příspěvekod hanz » 28. 11. 2025 07:42

Čau,

Aktuálně zde téměř - 6 st. a polojasno, jedná se o druhé chladnější ráno v letošním listopadu. (v noci bylo střídavě mlhavo a polojasno). Ještě včera ráno a dopoledne leželo cca 8 cm sněhu, přes den to však částečně odtálo. Ve vyšších polohách a a na horách těch 20 cm místy bude.

Dnes bude po většinu dne pěkně, ovšem od Z se zítra zatáhne i zde obecně však budeme mít tentokrát nižší teploty než Z, a příští týden již avizované oteplení. Nějaký potenciál změny okol 10. prosince tam je, tedy minimálně S by měl zažít výraznější ochlazení a zda něco doputuje i sem je otázka, na druhou stranu dny jsou krátké a zima může být díky inverzi pokud se prosadí více TV (tedy spíše iluze zimy většinou bez sněhu).

PS: Tak namísto slunce tu máme nízkou oblačnost, mám takový pocit že přitom oteplení se natáhne NO a bude typické šedo.
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 28. 11. 2025 20:52

Ahoj,

Tak zde včera večer a částečně v noci mlha, sníh umrzl, zůstalo cca 8 cm. Ráno -7, přes den o prsa korejské ženy lehce pod nulou. Den krásný, slunečný, navečer opět na chvíli padla mlha s tím, že aktuálně je jasno a teplota je na -6,5 pod bodem mrazu.
I zítřek zde bude patrně podobný, ranní teploty klesnou níže, přes den se uvidí, zda teplota stačí vylézt nad nulu. Od pondělka i zde se zřejmě nasune mordor, rozpadající se fronta přinese hojnou nízkou oblačnost a ve znamení hojné, nízké oblačnosti bude zřejmě většina přístího týdne. Zatím to nevypadá na echt profuk od JZ, synoptika se mění v tom smyslu, že se přeci jen ocitneme pod větším vlivem vysokého tlaku, ovšem žel v teplém luftu, kde fronty od západu se budou nad náma rozpadat. Ovšem to už máme prosinec.
Tož tak
A.
Ps. Zároveň to znamená, že existuje možnost chladnějšího vývoje. Modely si pohrávají se vznikem TV nad Skandinávií, ovšem zatíém bez přímého vlivu na počasí u nás.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Jarda Max » 28. 11. 2025 22:24

[quote="brhel"]Jsem překvapený sněhovým reportem z nejvyšších poloh Prahy z Bílé hory a Hvězdy. U mě v Dejvicích (280 m) na zahradě sněhu mnohem méně, 8cm v místech kde se udržel i starý sníh z noci z neděle na pondělí. Také Petřín - pod Nebozízkem nesouvislá pokrývka, ale nahoře na loukách u rozhledny přes 10cm určitě možná i k 15cm.
Tu Hvězdu musím prubnout ;-)[/quote]

brhel, v neděli 16:30 jdeme na běžky do Hvězdy, přidej se, případně můžeme někdy domluvit. Jsem nadšený, že už jezdíme v listopadu, mám nový boty z jarního výprodeje a nečekal jsem, že to přijde tak rychle. Sněhový report ze středy mám na fb, najdeš mě nebo i ostatní pod stejným jménem Jarda Max. Ahoj
Jarda Max
Nováček

Registrace: 07. 11. 2015 09:57

Hodnocení: 14

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 29. 11. 2025 15:42

Zde ještě včera u souseda odpoledne děcka sánkovala a sníh o výšce 2-5cm ležel na 80% plochy dnes již na méně než 50%. do 3cm.
Odtává to velmi zvolna a v noci to i dnes přimrzlo. Počasí přeplo do euruhnusu kdy teploty nebudou kdoví jak vysoké ovšem se zimou to nembude mít delší dobu nic společného. Nakonec ještě pořád je listopad do vánoc skoro 4 týdny ovšem zdá se že do poloviny prosince je změna dost nepravděpodobná.
On ten vysoký tlak není vidět ani tak na severu jako spíš na východě v těch modelech. K tomu poměrně hluboké TN nad Atlantikem ovšem docela bez progresem postupu nad pevninu tak že na zadní stranu se těžko dostaneme a střed TV na východě je jednak příliš daleko a druhak by musela být víc posunuta k severu aby byla alespon šance na chladnější proudění z východu.
Šance by byla snad pokud by nějaká TN nebrala jižnější dráhu a dala šanci vysokému tlaku zhora což se sem tam v modelech již objevilo ale zatím bez efektu a pouze nevýrazně a přechodně.
Rozhodně je brzo šanci na bílé vánoce odepisovat první relevantní výhledy lze čekat až tak nejdříve okolo 10 prosince.
Ovšem CFS v poslední době když na něj občas mrknu moc zimy neslibuje ani v delším horizontu když neberu v potaz krátké průniku s. vzduchu na přední straně TV a tyto pak jsou na víc v podstatě na sucho.
Samozřejmě toto neberu vůbec vážně pokud by v půlce prosince přišla studená vlna a zejména pak trvanlivější tak jsem si jistý že by model přišel s úplně jiným výhledem na celou zimu.
Ale jinak je fakt že momentálně je zima vyhnána hodně daleko a po pravdě nevypadá to možná moc optimisticky ani pro vyšší polohy.
Nevíte někdo jak to vypadá se stratosferickým oteplením. Psalo se že by mohlo nastatjiž začátkem prosince. Pokud vím tak vliv na počasí by to v tom případě mohlo mít až tak koncem roku nebo na začátku nového ale zatím jsem nic o tom že by nastalo nečetl.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod daz_4 » 29. 11. 2025 20:31

Vortex sice oslabil (zonální proudění se přeplo na chvíli na východní, ale nevím jestli to ale splnilo oficiální definici SSW) nicméně se to nepropsalo do nižších hladin atmosféry a troposféra si jede svou písničku. Je to něco co se blbě předvídá, byla to nejspíš tzv. "reflection event", planetární vlny se odrazí zpátky nahoru a to pokud se nemýlím spíše nakopne západní přenos. Stalo se to myslím i loni při tom extrémně teplém únoru. Takže zima bude spíš v Americe a obávám se, že tady v Evropě jsme minimálně do půlky prosince bez šance.
daz_4
Nováček

Registrace: 26. 08. 2017 12:03
Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod JABO » 30. 11. 2025 08:12

Zdraví,
zde jedeme iiž zmíněnou nezimu nazvanou eurohumus či europočasí - tedy NO, vlhko, tma a teploty 0-4°C...nechutné jako europivo...
Pořád si myslím, že letos je násobně vyšší šance na chladnější proudění od cca pol. prosince - uvidíme. Zatím to v modelech nevidno, ale to je logické.

Bohužel, tohle si myslí i Dáša: https://www.extra.cz/zpravy-na-cesko-uderi-prava-zima-rika-meteorolozka-a-rekla-jak-bude-o-vanocich-predpoved-pocasi-na-prosinec-ad6b1?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=1565650&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

Tak to asi nedopadne...:(
JABO
Nováček

Registrace: 25. 11. 2014 17:39
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí