Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes4
  • Příspěvků včera0
  • Celkem příspěvků100192
  • Celkem témat1179
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na duben 2026

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na duben 2026

Příspěvekod Meteo Weather » 14. 04. 2026 16:46

Ahoj,

tak nám už i kvetou třešně, stromy se zelenají ... Je to bohužel špatné. Nechci házet čerta na zeď, ale mám takové tušení, že druhá polovina dubna bude podstatně chladnější než ta první a že aktuální teploty v předpovědích se budou ještě více korigovat směrem dolů. To že letos pomrzne úroda je jíž velmi pravděpodobné, bohužel. Index AO už je v mínusu a predikce naznačují, že to nebude asi jen přechodná záležitost. NAO nyní jíž taky v predikcích má strmě klesat z plusu do mínusu a stejně tak může setrvat delší dobu. To jsou špatné zprávy pro jíž pokročilou vegetaci a k tomu to sucho. No nebude to asi žádná sláva.

Sem zvědavý, kdy se to začne projevovat výrazněji i v modelech. Teplot nad 15 stupňů si asi nyní od příštího týdne jíž moc neužijeme. Bude teprve otázka co a jak výrazného nás čeká. Ale po měsíci a půl nepřirozeného tepla na dané období byla jen otázka času, kdy přijde kompenzace a bohužel zřejmě opět v době, kdy už to nikdo nechce a bude to mít navíc dopady na úrodě. Kéž by se predikce ještě změnili a nevyšlo to.
Blog o pozorování počasí na Hořicku:
http://extremy-fotografie.blog.cz/
Web o pozorování bouřek na Hořicku
http://stormchasing.websnadno.cz/
Meteo Weather
Nováček

Registrace: 12. 09. 2009 09:37
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 14. 04. 2026 19:17

Tak ono bylo v modelech již nějakou dobu vidět stále oblast VT někde severně. Někdy to bylo sz pak s nebo sv a to samozřejmě tu možnost dávalo. Ale vždy to nějak před studeným vpádem držela nějaká TN západně a s. vzduch nás většinou jen lehce polechtal někdy víc na východě jindy na sz a hlavně krátkodobě.
Ted už asi 2 dny se situace vyostřuje a pravděpodobnost nějakého studeného proudění určitě roste a roste i možnost delšího nebo opakovaného chladného počasí.
Neříkám že je hotovo může se to ještě během 2-3 dnů otočit jen k mírnější formě a kratší epizodě nicméně obavy jsou na místě. Když budeme mít štěstí tak něco naprší a bez mrazu když smůlu zůstane sucho a bude mráz.
A ani mi nepřijde že by bylo nějaké velké teplo spíše lehký nadnormál už je přeci jen půlka dubna. Mám zde za duben 1,7mm +7mm za celý březen.
Počasí jede scénář posledních let kdy je jaro suché a v době kdy už chceme teplo přijdou v dubnu teploty které patří do března a v květnu zase dubnové aby se pak oteplilo během týdne na červencové hodnoty.
Doufám alespon že v květnu začne pořádně pršet.
Stále jsem ještě nedal brambory a váhám nerad bych je zase v květnu musel chránit před zmrznutím jako loni. Jenže ty velmi ranné už jsou dost naklíčený zralý na to jít do země která je na víc suchá jak troud.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod daz_4 » 14. 04. 2026 20:10

Jako taky mi nepřijde, že by bylo nějaké teplo. To bylo tady na východě v první půlce března a od té doby už měsíc jedeme spíše v průměru a mnohdy i pod ním. Bohužel v období únor-duben vždy přijde nějaká aspoň dvoutýdenní velmi teplá vložka, která všechno nakopne a pak už stačí i průměrné počasí, aby se vše rozjelo. Výhledy jsou opravdu o ničem, mrazy už nás tady dost pocuchaly, další si rád odpustím. Nicméně mám také obavy, že se v tom budeme plácat a pak rovnou skočíme do léta, jak už bývá poslední dobou zvykem.
daz_4
Nováček

Registrace: 26. 08. 2017 12:03
Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí