od wenzel » 04. 05. 2026 23:03
Jižně od nás se pohybují ne příliš vydatné srážky, jdou na SV, tedy nás minou. Ale s nimi jsem dnes ani nepočítal. Mnohem zajímavější budou noci na středu a čtvrtek. Fronta bude patrně dva dny navlněná nad Čechami a zejména západní polovina Čech by se měla dočkat slušných srážek. Aladin nám dává 20 - 25 mm, což bych bral. Dál na východ bude srážek asi méně, ale čtvrtek může zalít i východ. Výstupy modelů z 12 h UTC ( ECMWF a GFS ) očekávají další postup, tentokrát již hlubší, TN přes střední Evropu kolem 14. - 15.5.2026. Díky její mohutnosti a pomalému postupu by tato situace mohla přinést velmi silné srážky. Jenže je to velmi vzdálený výhled, zítra může být vše jinak. Uvidíme.
I zde byla noc na 30.4.2026 velmi chladná. Minima ve dvou metrech se pohybovala kolem -3 až -4 st. Meruňky jsou ze 100% zmrzlé, hodně to dle mého očekávání odnesly i třešně - zmrzlo 90 - 95% květů, protože byly již většinou po odkvětu. Přežily jen některé květy, které rozkvetly nejpozději a byly v plném květu. V plném květu byly višně, ty překvapivě přežily z cca 70%. U slivoní záleží na odrůdě. Na Malvazince jsem nenašel živý plůdek ( byla již po odkvětu s malými plůdky ). Hodně poškozená je i Stanley a Čačanská lepotice, U většiny odrůd přežila třetina až polovina květů, nejlépe obstála Toptaste. Hrušně byly v plném květu a docela přežily. Jabloně teprve začínaly kvést, tam je poškození minimální. Ovšem ty po loňské nadúrodě kvetou méně. U ořešáků to nejvíc odnesly ty brzy rašící ( červenoplodý Sychrov a americký Lake ). Naopak český Mars ještě spal a mráz se ho netýkal. Právě proto jsem si ho pořídil, doporučuji ho všem - nejpozději raší. Broskvoně byly v plném květu a přežila cca třetina květů, rybízy OK, u angreštů jak která odrůda, nejvíc to odnesla Viktorie. Zimolezům a muchovníku mráz nevadí, borůvky a brusinky ještě nekvetly. vinná réva ještě neměla výhony. Brambory ještě nerašily, rajčata a papriky jsem na noc raději ze skleníku přenesl domů, ven je dám až kolem 20.5. nejdříve, moc nevěřím, že už nepřijde ani přízemní mráz. Uf, tím končím s ovocnářsko - zeleninovým okénkem.