Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes4
  • Příspěvků včera2
  • Celkem příspěvků100483
  • Celkem témat1188
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na červenec 2026

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na červenec 2026

Příspěvekod hanz » 16. 07. 2026 13:58

Ahoj,

Včera ráno přišel cca 3 hodinový déšť a celkem 15 mm srážek takže trochu je zalito přes den pak bylo max. 26 stupňů a dnes převládalo oblačno a až před chvílí se začalo od Z vyjasňovat. Co se týká srážek tak ty od zítřka nabíhají a něco by mohlo dát i přeháňkové počasí další týden, ovšem proudění od SZ to bych nechal klidně na konec srpna. Po té silné červnové hotwave už žádné exrémy nejsou a naopak lze teď čekat i několik průměrných či podprůměrných dnů.

Celkem nečekaně je výskyt ranních mlh...na to, že je červenec do ráno vypadá docela tmavě.
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Meteo Weather » 17. 07. 2026 14:49

Ahoj,

souhlasím, je to bída s tím teplem nyní v červenci i s výhledem na další chladnější týden, kdy to bude opět na mikinu. Červen byl skvělý ohledně té horké vlny. Doufám, že srpen ještě dožene tenhle bídný letní měsíc. Souhlasím, chladné SZ proudění, které tu bylo před víc jak týdnem a bude zde opět mohlo dorazit až koncem srpna či v září. Teď je to fakt nežádoucí. Aspoň nyní jsme se trochu ohřáli. Ale jinak teplo v červenci bída a srážky, bouřky taky bída, tak k čemu takovéhle počasí je. Ať je buď chladněji, ale aspoň prší, bouří a nebo ať je dorazí tropy a aspoň se trochu ohřejeme.
Blog o pozorování počasí na Hořicku:
http://extremy-fotografie.blog.cz/
Web o pozorování bouřek na Hořicku
http://stormchasing.websnadno.cz/
Meteo Weather
Nováček

Registrace: 12. 09. 2009 09:37
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 17. 07. 2026 18:53

Tak s teplotama spokojenost posledních 9 dní letních od 26 do 29 a jeden tropík k tomu. Nějaké mírné ochlazení na řekněme týden je normální.
Co normální nebylo byla ta darda na konci června to bylo moc i na mě.
A co je úplně v hajzlu jsou srážky. Dnes opět nula od 2.7. zde spadlo 4,2mm od začátku roku 181mm. Já tedy zde pamatuji sice i větší sucho ale to je už opravdu hodně dávno tuším někdy v sedmdesátých letech musel bych se mrknout.
Koupací sezona je super voda až na krátkou dobu má stále 25-30 což je vlastně až moc a momentálně má 27.
Na suchou zem nerado prší a v červenci to zatím platí dokonale nic na tom nemění ani 38,5mm z 1.7. i když bez té vody by to samozřejmě bylo ještě horší.
Vše nás obchází nebo se zde rozpadá.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod daz_4 » 17. 07. 2026 19:13

Tak nevím jaká zima. Mikinu jsem teda nevytáhl zatím vůbec. Červencový průměr pořád na skoro 20 st., za chladnější se všeho všudy daly považovat tak max. dva dny a to tady bylo chladněji než v Čechách. Výhled, no, díky za ty dary. Užiju si to náramně.
daz_4
Nováček

Registrace: 26. 08. 2017 12:03
Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod libi » 17. 07. 2026 19:48

Tak už jsem myslel, že jsem rozklikl něco špatně, když čtu o chladném červenci :D :mysl:
Vytáhnout mikinu, tak to bych už musel být v důchodu a mít špatnou termoregulaci. Ještě jsem zde neměl den s maximem pod 20°C, vlastně v chladnějších dnech maxima 22/26°C, léto jede bazén má dnes 30°C, mám obavy, kdy se ta voda začne kazit. Příští týden, alespoň první polovina bude trochu chladnější, maxima kolem 20°C, to vítám, ale zde jsou hlavně potřeba srážky. To je problém celých SZ Čech. Sice Chomutov a okolí dostali vydatnou zálivku, ale jinak je to bída všude kolem. Je to rok od roku horší.
libi
Nováček

Registrace: 03. 05. 2008 15:54

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod pazout » 17. 07. 2026 21:44

Zdravím z Chomutova,

ano v úterý ráno zde velmi vydatně zapršelo. Byl to po delší době přímý zásah. Velmi silná bouřka po nezvykle teplé noci a v době ranní špičky před šestou hodinou. Předtím bylo extrémní sucho a tak hodně toho odteklo. Nyní je už jenom sucho. Což jsem si ověřil při dnešním rytí části záhonu a musel jsem již zase něco zalévat. Liják byl i s lehkou příměsí krup a tak je zelenina s ovocem trochu potlučená. Naměřil jsem téměř 60mm a v západní části města to bylo ještě více, naopak v sousedním Jirkově spadlo jen 15mm. Od úterý je hrozné dusno a ve středu ráno byla dokonce i mlha. Čekal jsem, že ještě něco přijde, ale od úterní bouřky se již vše zase vyhýbá nebo rozpadá. Zítra již srážky zde nečekám a v neděli je to velký otazník (poloha srážkového pásma a načasování). Na ochlazení příští týden se těším a doufám ještě v oteplení, než vyrazíme na dovolenou k Baltu ke konci července.
pazout
Nový člen

Registrace: 14. 07. 2016 11:55
Nadmořská výška:

Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 18. 07. 2026 11:59

Právě proběhl průlet dvou velmi těsných pěkných bouřek severně. Ojeb číslo 50 a51 jak je něco rozsahem menší než 200 km nemá šanci to sem dojít. Věřím tomu že kdyby šla bouřková lajna o délce 300 km tak tady bude ta jediná díra na celé její délce. Dokonce i švára v Mlčechvostech kde prší v průměru ještě méně se dnes dočkal nějaké vody.
Kolik tam spadlo zjistím až tak za 2 hodiny na stanicích povodí Vltavy z Vranan.
Zítra poslední šance pak chladnější pracovní týden využiju k nějaké náročnější pracovní činnosti.
edit:23,00 h. odpoledne další těsná bouřka tentokrát jižně.
Jinak Vranany přes 28mm škoda hodilo by se. Momentálně jde něco od západu ale nevěřím že to sem dojde.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 19. 07. 2026 17:15

Ahoj,

Tak, krátká rekapitulace za poslední dny:
V pátek ukrutné dusno a horko, přesto ráno na chvíli mlha. Mlha byla i ve čtvrtek k ránu, stejně tak i k ránu v sobotu. Noční teploty byly díky tomu vysoké, okolo 16, dnes se vyjasnilo a minima klesla na 13. Maxima ve čtvrtek k 28, v pátek 32, včera na 26, stejně tak i dneska, než přišly bouřky.
U nás červenec naděluje: V pátek 9,7 mm, včera 17,1, dnes 16,5. V pátek večer utnula horký den bouřka, příjemně schladila, stejně tak i včera, včera přešlo odpoledne bouřek více, jedna z nich dala přímý zásah. V podstatě přímý zásah byl i dnes, bílé odrazy se objevily nad Těrlickem kousek vedle, zde padaly kroupy o velikosti hrášku.
Celkem za červenec máme 83 mm, takže k naplnění normálu chybí už jen malý kousek.
Aktuálně máme oblačno až skoro zataženo, po dešti a 17 na teploměru.
Další dny přinesou chladnější mód, zdá se, že počasí bez většího horka by mělo vydržet po většinu příštího týdne. Srážky zřejmě v úterý navečer a ve čtvrtek. Pattern jakéhosi SZ proudění bude trvat ještě několik dní.
Přechod dnešní fronty mně připomenul časy nedávno minulé, kdy dusné teplo utnula odpoledne bouřka s vydatnějším deštěm, který pak doprchával nějaký čas... Ovšem na rozdíl od dob nedávno minulých nás nečeká nijak chladné počasí, maxima budou většinou nad 20 s možností letních dní s tím, že Z a JZ bude ještě teplejší.

Přeji pěkné dny
A.

Ps. Od čtvrtku jsme byli v Beskydech na Hrčavě, kousek od trojmezí. Bouřka v pátek navčer, taky hodně nepříjemné dusno, maxima do 29, přeci v horách je v létě vždy krapet líp. Každý den ráno mlha, ta oblast je tímto proslulá, kde okolí Jablunkovského průsmyku je pravidelně zalito mlhou. Bouřka i včera, dnes méně. Celkově méně srážek, než důle. Zajímavé. Je vidět, že počasí se tam poměrně významně láme.
Je tam krásně, ticho, nádherná příroda, nejlepší cesta tam vede přes Polsko a taky ze Slovenska. Místní na to reflektují a nakupují právě tam.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod godlike » 20. 07. 2026 09:14

Zde jen polopoustni statistiky. 1.3 - 20.7. 173mm. Uz samotne cislo je smesne vzhledem k normalu cca 500mm. Jeste vetsi legrace nastane pokud se z toho cisla odecte "destiva" polovina cervna a 1.7. V te casti cervna spadlo cca 53mm a 1.7. 40mm. Cili zbyde 80mm. Legrace, nebo spis tragedie...A na obzoru nic nez bezne letni teploty a potom opet tropy....
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IZDIBY16
https://app.weathercloud.net/d2394664632#current
godlike
Nováček

Registrace: 14. 12. 2015 10:07

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 20. 07. 2026 11:13

Ahoj,

Dnešní ráno bylo svěží a chladné s minimem na 11 st., podobné to bude i další dny.

O víkendu nás zasáhli pěkné bouřky, sice krátké ale výživné a 15 mm srážek na kontě. Letošní bouřková sezona je ovšem slabota a zatím to moc na zlepšení nevypadá, v polovině týdne nějaké srážky a teploty tedy průměr až podprůměr s oteplením o víkendu. Po té červnové hotwave jsem čekal nástup extrémně teplého července ale zatím je to za očekáváním. Jinak srážkově máme průměr za červenec téměř splněný.
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 20. 07. 2026 12:38

Ahoj,

Za včerejšek nakonec 26 mm, navečer přešla ještě jedna přeháňka, která šla od severozápadu, zatímco slabé srážky frontální vlny šly od JZ až J. Takže se projevilo něco jako střih proudění/větru a z malého mrcku tu bylo dalších 10 mm.
Výhledy jsou popsány - zde ve čtvrtek naprší, pak nás čeká víkendové oteplení s přechodem studené fronty z neděle na pondělí, kde první polovina dalšího týdne bude mírně chladnější, načež se oteplí.
Za červenec máme již 93 mm, pokud bych měl věřit modelům, ona fronta na přelomu týdnů by měla zavlažit konečně i Čechy, přeji vám to.
A.
Ps. Jinak díky Bohu za zatím relativně normální/chladnější ve vztahu k extrému na začátku aktuální počasí (zde taky i vlhčí), odchylka do plusu nakonec nebude echt vysoká. Za mně teplejší bude srpen a zřejmě i sušší, teda aspoň ve Slezsku.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod brhel » 20. 07. 2026 14:12

Na rozdíl od Ostravska to o víkendu v Praze bylo spíše paběrkování co se týče deště, ale u mě v Dejvicích mě o víkendu dvě krátké ale intenzivní přeháňky trefily, sobota odpoledne 4mm a neděle brzy ráno další 4mm.
godlike: Ještě větší sucho než letos, bylo u mě v Praze Dejvicích možná v roce 2003. To byl extrém, za celý rok jen kolem 370 mm... možná dididi by měl údaj srážky 2003 z Kralup? Uvidí se až na konci roku, jestli a kde letošní rok suchou sezónu 2003 překoná.
Letos, aspoň byly zmiňované 3 vydatnější deště (začátek května, přelom květen/červen, začátek července), které propršely i pod stromy, jinak by ba tom byly stromy ještě hůř.
brhel
Nováček

Registrace: 18. 12. 2013 13:59

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí