od Troll » 22. 07. 2026 16:19
Zdravím po delší době.
Poslední dny máme normální léto 20 stol. Sice všichni řvou, že je zima, ale ve skutečnosti max. kolem 25 st. zde a prům. denní teploty kolem 18 st. jsou přesně na úrovni toho, co jsem v dětství považoval za normální letní počasí. Je pravda, že díky větru, zvětšené oblačnosti a zhýčkanosti mnohých z nás to ideální koupací počasí není, ale mít právě toto na dovolené, by podle mě bylo 100 x lepší než ty 40 st. hrůzy.
Zde přetrvává zásadní problém v podobě velkého dlouhotrvajícího sucha. I když asi budou lokality (některá místa např.na jižní Moravě) kde je deficit od zač. roku ještě vyšší, zde tradičně téměř neprší od začátku léta. Kromě pár míst, která zasáhly v červnu a první půli července silnější bouřky, jsme sotva na polovině srážkového normálu za vegetační období již x- tý rok v řadě. Už jsem docela znechucen neustálými předpověďmi vydatnějších srážek i v mé oblasti nebo z výstrah na silné bouřky, když výsledkem je vždy max. pár mm a často jen neměřitelné množství. Vše podstatné se vždy odehrává desítky km daleko.
Červenec sice nebude vyloženě tropickým měsícem, ale i tak zůstane jednoznačně teplotně nadnormální. Ty normály ještě lehce zvednou vedra v závěru měsíce, která jsou už víceméně jistá, otázkou zůstává, zda to budou běžné tropy řekněme kolem 30 st. či lehce nad, nebo opět extrémy nad 35 st.
Výhled na počátek srpna je ještě sice daleko, ale mám docela obavy, že se může zopakovat situace z konce června. I pokud by vyšly průměry ansámblů, dalo by to maxima cca 30-35 st. Jenže když hlavní a kontrolní běh GFS jdou oba takhle nahoru a i Ecák má tendenci průměr ansámblů zvedat, přijde mi teplota kolem či lehce nad 20 st. v 850 hPa po delší dobu jako celkem realistický výhled, což při započtení posledních červencových dnů dává nejméně 7-10 denní horkou vlnu. Takže podle mě je další významná heat wave na přelomu července/srpna s přesahem daleko do první srpnové dekády, celkem pravděpodobná. Jestli budou opět čtyřicítky či absolutní rekordy, nebo se to obejde s maximy kolem 35 st., to by byla zatím jen čistá spekulace. Nicméně vypadá to zatím dost brutálně, katastrofické výstupy se opakují, průměry ansámblů spíše rostou, navíc přesně ve statisticky nejtepleším období roku. Za mě se zbývá modlit, aby to nevyšlo nebo se to alespoň zmírnilo (protor pro to je zatím veliký). Samozřejmě 28 st. v 850 hPa zde na 99% nebude, ale těch 22-24 st. to už mi na vrcholu vlny úplně nerálné nepřipadá a to by hranice 40 st. mohla být opět v ohrožení. Překonání hodnoty 41, 9 st, z Doksan je asi velmi málo pravděpodobné, ale co třeba 1. první čtyřicítka na Moravě nebo nové absolutní rekordy pro V ČR, kde po letošním červnu zatím zůstala většna z nich nepřekonána.
Zde na SZ většina stanic má samozřejmě po letošním červnu nové absolutní max a často je to původní překonané o 2-3 st. Jedna z mála stanic, která si zatím ještě drží max. z 20. 8. 2012 je Milešovka. Max. ze srpna před 14 lety si zatím drží snad i některé stanice v Praze. Některá místa na J a JZ Čech si pak drží absolutní rekord z 27. 7. 1983. když jem ale koukal na stanice na Moravě a ve Slezsku, tak tam těch nepřekonaných absolutních rekordů zůstalo mnohem více.