od Troll » 17. 08. 2026 20:01
Ano, v noci a dnes první pořádný déšť po hodně dlouhé době a v noci blýskalo ze všech stran a přešlo několik bouřek z nichž některé byly fakt pěkné, a pak ještě jedna v časném odpoledni. Za letošek jde o zatím jediný pěkný bouřkový den. Celkem to dalo cca 25 mm srážek, ale SV část Krušných hor a Děčínsko mezi 50-100 mm, tam se snad trochu zmírnil deficit. Nějaké srážky při průměrných - slabě nadprůměrných teplotách budou i v dalších dnech a do konce srpna již s velkou pravděpodobností zde zůstaneme bez tropu. Ale léto to podle mě ještě nevzdává a divil bych se, kdyby ještě jedna vlna s (mírnějšími) tropy nepřišla v září, které podle mě bude také teplé s dostatkem letních dnů.
Za cca 14 dní očekávám v okolí masivní růstovou vlnu hub, jelikož podmínky po těchto deštích, pokud vyjdou předpovědi teplot a srážek, budou pro ně téměř ideální, zvláště ve středních - vyšších polohách S od města.
Srpen tak bude určitě jeden z těch silně nadnormálních co se týče teplot a nejteplejším měsícem roku 2026, ale nakonec nebude rekordní ani nejsušší. Jsou v okolí místa, kde za posledních 24 hod. spadl téměř celý srpnový normál, zde cca 40%, ale i to se počítá.
Nicméně na JV bylo a i nadále bude zůstávat tepleji, podobně jako tomu bylo v roce 1992, takže bych nevylučoval, že někde na JV Moravy o nejteplejší měsíc v historii měření jít nakonec může nebo alespoň o srpen, který se tam zařadí po bok těch z let 2015 a 1992.
Jinak je zajímavé, že červnové vlny veder často více zasahují Z pol. Evropy a Čechy, zatímco srpnové vlny bývají častěji výraznější a delší na Moravě a v JV části Evropy. Alespoň subjektivně mi to tak připadá, jak sleduji počasí už dlouhodobě.
Výrazná horká vlna v poslední dekádě srpna zřejmě v souladu s tímto trendem zasáhne zejména JV Evropu, a já zrovna jako na potvoru letím do Řecka, kde doposud bylo léto spíše jedním z těch milosrdnějších. Prostě si ty čtyřicítky musím zase na konci léta vyžrat, podobně jako před pár lety v září na Sicílii, kdy jsem tam v takto pozdní dobu opět chytl nejteplejší dny roku.