od Troll » 19. 11. 2014 21:48
Lidi neblbněte, máme teprve listopad a i když to vypadá že nejméně do konce měsíce bude převažovat teplejší proudění zejména ve vyšších vrstvách atmosféry, teploty se přesto v nižších polohách díky inverzi více přiblíží k normálním hodnotám pro tuto roční dobu. Na druhou stranu ta stabilita toho J, JZ či JV proudění jak píše aahaz tam opravdu je, přesto podle mě bude stačit málo k tomu, aby se k nám alespoň na krátký čas dostal po jižním okraji TV nad Ruskem vzduch mnohem studenější. I když k tomu třeba nedojde koncem listopadu nebo na poč. prosince, nevěřím tomu, že by ten J, JZ a JV pokračoval po celou zimu. Podle mě je jen otázkou času, kdy sem ta ruská výše ten studený vzduch pošle. Až se to stane, tak by to mohlo vést k destabilizaci současné situace a určité změně. Určitý potenciál vidím také ve vzniku mohutnější TN nad Z či centrálním Středomořím, která by se posouvala k SV a na své zadní straně nasála chladnější vzduch.
Jinak i CFS již čím dál více ustupuje od prognózy na vyloženě teplý leden a únor, které nyní vypadají že by mohly být spíše na hranici normálu. Ještě optimističtější jsou Francouzi, dle jejich modelu to aktuálně vypadá na trochu teplejší prosinec, normální leden a silně podnormální únor (ten navíc uvedený model drží již delší dobu, jen se mění velikost teplotní odchylky cca do 0 do -8 st.).
I když plně chápu frustraci některých milovníků zimy z dosavadního vývoje počasí (týká se to i mě, přírodní sníh jsem pořádně viděl naposledy v březnu 2013) přesto bych zimu na základě dosavadních zkušeností začal odepisovat nejdříve až ve chvíli, kdy by takovéto počasí trvalo bez významnějšího přerušení přerušení i po Novém roce a v modelech by nebyla větší naděje na jakoukoli změnu. Již bylo pár zim, které začaly až pozdě v prosinci nebo dokonce v polovině ledna a nakonec nebyly vůbec špatné (třeba taková 2004/2005). Pokud by ale ke změně nedošlo ani do té pol. ledna, tak přesto, že se nakonec alespoň na pár dní výrazně ochladilo v každé zimě kterou pamatuji, vedla tato situace v drtivé většině případů skutečně k "nezimě" typu 2006/2007, 2013/2014 nebo v lepším případě 1997/1998.