Tak nejčerstvější výstupy trochu ustupují z toho brutálního vedra, které jsem viděl přes den. I tak bude víkend asi těžko přežitelný. Já bych ty tropické vedra snad i akceptoval, za předpokladu, že by to bylo v kontinentálním vzduchu při nízké vlhkosti při celodenně vymetené obloze. Něco třeba jako v roce 1994, kdy jsme i tady na západě měli řadu dní za sebou s maximy 32-35 a přitom to nebylo tak vyčerpávající, protože hned po setmění teploty rychle klesaly a minima byly kolem 15 stupnů. Tedy amplituda kolem 20 stupnů, běžná spíše na jaře nebo na podzim. Minimálně se dá v noci a ráno aspoň dostatečně vyvětrat.
V tom, co se chystá teď, opravdu žádnou letní romantiku nevidím.. Maxima bych viděl taky tak na 37-38 stupnů v neděli/pondělí v nejteplejších místech. Obecně platí, že v létě při slabém větru a jasném počasí si můžeme k teplotě vzduchu v hladině 850 hpa přičíst 15 stupnů a dostaneme zhruba maximální teploty v nížinách, takže si to každý může spočítat. Při té horké vlně v roce 1983 byly teploty v 850 hpa kolem 23-24 stupnů.
No a milovník bouřek (už) nejsem. Mám před nimi velký respekt..

Minimálně od 7. července 2001.