Tak první dekáda března je a už i zůstane velmi teplou, zde s odhadovanou odchylkou +4 st. od normálu. Prakticky už skoro měsíc je zde přes den stabilně kolem 10 - 15 st. nebo více a v noci bez významnějšího mrazu. "Chladnější", tedy jen normální - slabě nadnormální dny za celé období od cca 10. 2. bych mohl spočítat na prstech 1 ruky. Jde o jedno z nejteplejších předjaří co pamatuji, a zatím to na nějaké významnější, byť krátkodobé, ochlazení nevypadá. K tomu málo srážek a častý vysušující vítr.
Modely jako vždy v dalekém výhledu slibují jak ochlazení, tak i srážky, ale realita je pak o cca 5 st. teplejší a srážek tak 20%. Nadnormální teploty jsou do konce týdne jisté, i když ta odchylka bude menší. Srážek spadne v lepším případě pár mm, v horším budeme opět rádi za desetinky. V následujícím týdnu se situace ještě bude upřesňovat, ale pokud teploty spadnou k normálu, tak se ho spíše jen dotknou a pak půjdou opět několik stupňů nad. Sníh již leckde zmizel i z horských poloh a míst, kde je ještě pod 900-1000 m. n. m. souvislá pokrývka, už není mnoho, tedy snad vyjma Krkonoš, Jizerek a ojedinělých lokalit i jinde. Střední a vyšší polohy předpokládám holé téměř všude. Mimo horských poloh se pak sníh zřejmě neudrží ani v příštím týdnu. Významnější ochlazení (řekněme vícedenní návrat k normálu, přechodně i pokles do podprůměru) podle mě nejdříve v polovině měsíce, tentokrát snad to SZ, popř. i S proudění už vyjde.
Stabilní velmi teplé a hodně slunečné počasí se již hodně projevuje na přírodě. Ve stínu je to OK, tam kvetou víceméně jen sněženky a bledule, ale na slunných teplých místech už jsme nejméně 3 týdny napřed, začínají se zelenat keře a dokonce jsem viděl prvních několik rozkvetlých pampelišek, což je tedy extrém, jaký jsem dosud nezaznamenal. I v jiných teplých zimách a jarech se tam objevovaly zpravidla až v poslední dekádě března. Naopak třeba kvetoucí zlatici jsem ještě neviděl, zatímco v nejteplejších předjařích už se kolem 10. 3. objevovala.