Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera6
  • Celkem příspěvků99204
  • Celkem témat1150
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na červenec 2025

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na červenec 2025

Příspěvekod Adi » 09. 07. 2025 19:00

Ahoj,

Tak tady do rána 27,2, přes den jen trošky, přeháňky začaly více dávat až navečer. Naducané a se správným směrem - od SZ/S, z Polska. Takře odhadem něco přes 30, zvýšené toky se nekonají, vše vsakuje, bylo sucho. Do zítřka rána a dopoledne další mm, ovšem naštěstí nelze čekat nijak katastrofické úhrny, vsákne to.
Výhledy slibují do soboty, kromě zítřejšího odpoledne a pátečního rána - většinou velkou oblačnost a srážky s tím, že neděle přinese oteplení, dostaneme se na přední stranu níže s tím, že první půle dalšího týdne bude zřejmě teplejší. Pak se uvidí.
Dnes naopak na sobotu 19, amík háže přeháňky a teploty do 20. Za mně lepší, než řada s 38 stupni, hodnoty ve výšce, které tam měl, byly šílené, nad 25 stupni.
Z mého pohledu nejpravděpodobnější varianta je ta, že se ze středy na čtvrtek ochladí s tím, že během pátku se okraj TV s teplejším luftem vrátí s teplejší verzí středoevropského léta.
Tož toliko :)
A.
Ps. zahrada letos hojná jest, plno jablek, rybízů a dalsích bobulí,včetně třešní, jahody, nyní už plno okurek, na rajčata si ještě počkám, holt čekal jsem dlouho s výsadbou, snad je neskolí při nynějším vlhčím počasí plíseň. Pokud se nic neskazí, hojnost švestek a rynglí je zaručena :)
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 10. 07. 2025 07:21

Čau,

Aktuálně skoro zataženo a mrholí, min. teplota 12,8 st.

Včera se vyskytovali přeháňky, které pokračují až do teď, zavlaženo tedy je. U nás je každý den předpovídaný nějaký ten déšť až do konce týdne. Teploty budou do konce týdne spíše podprůměrné až průměrné, vývoj na příští týden byl zde popsán a od konce příštího týdne můžou přijít opět vysoké teploty.

Jinak zde skončil červen "pouze" o 0,8 st. teplejší než je novodobý průměr, v rámci celé ČR však byl průměrně teplejší. Celosvětově skončil červen jako 3. nejteplejší od začátku měření a pokud bude vývoj pokračovat, letošní rok nebude nejteplejší.
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 10. 07. 2025 07:43

Tak já doufám že něco spadne i zde. GFS který se včera s teplotama umravnil měl za celých 14 dní pro mou oblast okolo 30mm a říkal jsem si že to je málo ale alespon něco.
No a dnes se zbláznil dává mi 5mm a vrací extrémní vedra od 20.7. už ne opakovaně +38 ale rovnou +40. Já tomu nevěřím i když vedra jistě přijdou ale doufám že ,,jen" do +35 a zatím se mi nezdá že by situace měla být zablokovaná v horkém vzduchu dlouhodobě. Ještě 17.7. max. +19 pak prudký vzestup teplot to zpravidla ukazuje spíše na relativně kratší horkou vlnu do 4-5 dnů.
I to je ale dost. Na druhou stranu voda v bazénu dnes už jen +23 trochu tepla by se hodilo ale stačilo by na hranici tropů a hlavně srážky klidně 50-100mm. Pokud do 4-5 dnů nespadne významnější voda alespon 20-30 /což asi nespadne/ budu muset dopustit bazén.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 11. 07. 2025 08:58

Ahoj,

Včera byl ještě poměrně chladný den s max. teplotou těsně pod 20 st. později odpoledne se vyskytli intenzivní přeháňky, při kterých napršelo celkem 7 mm srážek. Další srážky zde spíše až zítra s tím, že bude opět poměrně chladno a od neděle postupné oteplení. Ještě v půlce příštího týdne se přechodně ochladí a potom začne opět úřadovat TV a návrat tepla, otázka je zda bude jen teplo či až horko. Některé výstupy GFS vypadají opravdu unikátně a to by opravdu těch 40 st. mohlo někde padnout, nicméně průměr ansáblů je o dost níže a teplota ve výšce kolem 15 st.

Letos v létě mi přijde celkem dynamika a fronty přecházejí přes střední evropu, uvidíme do udělá ta předpovídaná horká vlna.
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod libi » 11. 07. 2025 11:26

Ahoj,

tak zde na SZ je tepleji než jinde na území ČR, včera do konce padl další letní den, max 25,4°C. Včera jsem se celý den pohyboval v Libereckém kraji, tam místy při přeháňkách teploty kolem 14°C. Zde je úplně jiný svět. Od poloviny června máme srážkový úhrn 5mm, denně člověk běhá s konví po zahradě a zalévá. Šance na nějaké srážky je, ale max do 10mm.
Příští týden jsou letní teploty jisté, ale spíše bude některé dny pokořena hranice tropického dne.
libi
Nováček

Registrace: 03. 05. 2008 15:54

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Aidamko » 11. 07. 2025 12:28

Ahoj,

tak tady poměrně vydařené poslední dva dny, s poměrně příjemným a slunečným počasím. Zítra a v neděli se nám od severu zatoulá přetočená TN i s okluzí, takže bude zejména v té suchem trápené severozápadní a severní části Čech trvaleji pršet. Plošně bych to viděl v téhle oblasti na 15-25mm, tak snad můj optimismus vyjde, snad i ve vyšších úhrnech. :)

Tady to teplotně vypadá dobře, někam 24-29°C, uvidíme jak se pak zachovají fronty od úterka.
Aidamko
Nový člen

Registrace: 02. 06. 2021 16:34

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod brhel » 11. 07. 2025 12:49

Tady v Praze pokračuje vítaná pauza od tropů, ale voda by se hodila. Déšť tu byl v pondělí 6 mm, od té doby se mi přeháňky vyhýbají, jsem zvědavý jestli něco kápne z víkendové okluze.

Před týdnem bylo v předpovědích už na tento víkend +30, to vypadá že nebude a pauza od tropů bude zatím pokračovat. Šance na trop nejdříve v půlce týdne?
brhel
Nováček

Registrace: 18. 12. 2013 13:59

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 11. 07. 2025 18:51

Tak zde to mám podobné jako libi. Od 16.6. spadlo nicotných 5,9mm k tomu prakticky stále letní a často tropické teploty a k tomu také často čerstvý vysušující vítr.
Dnes i včera několik přeháněk s dobou trvání 1-2 minuty a množstvím 2 kapky u mě a 2 u souseda.
Alespon že ty výstupy modelů jsou trochu lepší i když vedra budou ale ne trvale a ne v té šílené verzi. Srážkově ale stále bída.
Jinal včera letní den nebyl zastavila to oblačnost na +24,5 dnes ještě dříve a max. +24.
Tak doufám že ty předpovědi nad +35 už se do výhledů nevrátí a naopak že se objeví nějaká výrazná srážková epizoda.
Koukám na radar zase nás to netrefí o fous. I když by to asi nic moc nedalo ale aspon něco.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 11. 07. 2025 19:19

Ahoj,

Tady je nádherné, mírné léto s teplotami do +22
Za srážkovou epizodu napršelo 41,6 mm, celkem za červenec máme 51 a fous. Je krásně zalito a to tak, že pršelo v podstatě ve dvou dnech, kdy vše vsáklo, nic neodteklo pryč.
Výhledy zde byly zmíněny, akorát si to nyní východ prohodí se západem ve smyslu teplejšího počasí. Od neděle zde na V návrat letních dní, ve středu a ve čtvrtek přechodně chladněji s výhledem na teplý a zřejmě i bouřkový víkend, kdy pravděpodobně tam, kde bouřit bude pozdě nebo vůbec, padne trop.
Tož tak.
Aktuálně polojasno až oblačno, teplota klesla pod 17
A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí