Pepo, vůbec se nedivím Tvým pochybnostem, sám jsem se nynějším teplotám divil mockrát. Netvrdím, že máme bůhví jakou stanici a skvěle umístěnou, je asi 130 cm nad travnatým povrchem daleko od zděných budov, vedle máme i "kontrolní" lihový teploměr (rtuťový by byl určitě lepší) a shodují se +/- 0,5 stupně zpravidla. Vesnice je položená mírně v ďolíku a stanice je na zahradě, která je dosti závětrná, čili stačí, když se uprostřed dne vyjasní a utiší vítr i na pár minut a teplota vyroste.
Debatoval jsem na toto téma s Horšovskotýnským meteorologem Martinem Čeňkem, je poměrně známý mezi meteoamatéry, porovnávali jsme data a byla často velice shodná, on má nižší minima, mnohem nižší zimní teploty (Horšovský Týn je 3,5 km daleko a o 100 metrů níže) a většinou o malinko vyšší denní teploty. V některých dnech je však taková situace, že všude fouká, jenže na naší relativně závětrné zahradě vystoupá teplota až podivně vysoko, zatímco jiný den je naprosto shodná s okolními stanicemi, často i nižší (Staňkov má v průměru dny o cca 0,4 až 0,6°C teplejší, než my).
Čili bezvětří je to, co dělá a i včera dělalo ten zásadní rozdíl. Není to sice nejrelevantnější, nicméně lepší, méně ovlivněnou a stinnou část vhodnou pro měření s dosahem k meteostanici nemáme. A když jsem s Martinem debatoval o tom, v jakém stavu jsou některé meteostanice ČHMÚ (neudržovaný trávník, těsně v dosahu na sousedském pozemku stanic stavby, hromady dřeva, objekty, akumulující a odrážející teplo a především neumytý, "černý" radiační štít, tak jsme na tom s měřením asi ještě dobře

.
Meteo Weather: Musíme věřit, že to nezmrzne, kolikrát už mělo být od února super silné ochlazení a nakonec vlastně žádné pořádné nebylo

. Snad to ještě 3 týdny odolá a pak už obvykle ani případné ochlazení mrazy nepřinese. Držme palce, letos je našlápnuto na parádní úrodu!