Nicméně ty mapky jsou stále ještě zkreslené, již jsem to tu psal, ukazují souhrn mnoha veličin a jako hlavní je, odchylka od normálu v danou roční dobu. A v tuto dobu intersucho stále ještě počítá s odtáváním sněhu z horských poloh a teprve probouzející se vegetací. Jenže ono nebylo co odtávat, vlhkost hlouběji v půdě je (stačí se podívat na mapky 40 cm a hloubš) ale odchylka vlhkosti co je na povrchu půdy od normálu je obří a ta ty mapy zkresluje do ruda, ač seto nedá srovnávat s letním suchem.
To nic nemění na věci, že pokud to bude pokračovat, stačí jeden teplý a slunečný týden v květnu a rozjede se sucho extrémním tempem a tentokrát již nezkresleným roční dobou, jelikož plně probuzená vegetace vysaje ty poslední zbytky zásob vody v půdě z února.
Včera jsme jeli směr Plzeň a Plzeň jih a město je řádně povrchově proschlé, již se dají najít i vypálené trávníky a spíše stepní pohled na louky. Zasetá kukuřice ještě neměla v dubnu šanci ani naklíčit v tom prachu, pole holé, rozpálené.
Trochu mě děsí i složení polních porostů, samej ozim a sem tam řepka. Tohle všechno se sklízí v létě a pak jsou pole holá až do podzimu
, takže rozpálenou krajinu ještě více podpořit holou zemí..
Ale člověk si nevybere, kukuřice má stabilně klesající výnosy, nad řepkou tu každej nadává a nic jiného než obiloviny pro českého zemědělce nezbývá. Zvlášť v tomhle systému, kdy se nepěstuje pro nás, ale pro jednu firmu.
Jinak dneska -1°C, další úchvatná hodnota tohodle povedeného roku do sbírky. Srážky no coment, odvykl jsem se radovat pro něco, co ani být nemusí.