Dawe, ty máš bratra na jižní Moravě?
mike11:
Zeptal bych se, co je pro Vás teplý den? Nad 30? Nebo nad 35? Já tedy nemám moc rád takovou tu argumentaci o stěhování do jiných klimatických pásem (chladnějších nebo teplejších podle konkrétní osoby), ale... přijde mi to už trochu zbytečné stěžování si. Máme léto zhruba takové, jaké je v naší zeměpisné poloze běžné, dokonce zatím i lehce teplejší. K opravdu chladným létům v 70.-80. letech máme hodně daleko. Léto 2015 je možné (podle mě naštěstí) zatím používat jako ukázku toho, co všechno je u nás také možné, nikoliv jako standard. Já jinak chápu, že každý má co se teplot a počasí týče preference nastavené trochu jinak, ale stejně bych čekal trochu víc smyslu pro realitu
dididi:
Alibismus modelů - já nevim, jestli tohle modely znají, pro ně je to čistá matematika
Ale souhlasím, že často to v podobných situacích tak bývá, že jsou teploty nakonec vyšší. Myslím, že v tom hraje rolí víc faktorů. Jednak modely nedokážou dostatečně zhodnotit, že ve vrcholném létě se vzduch dokáže sám prohřát i bez advekce teplého vzduchu. A pak hodně záleží třeba na vlhkosti v různých výškách. Je třeba docela rozdíl, jestli se začne kupovitá oblačnost tvořit už třeba dopoledne kolem 11. hodiny nebo až při vyšší teplotě odpoledne. To může mít dost velký vliv na dosaženou maximální teplotu.
Jinak já jsem celkem spokojený s letošní první polovinou léta, bylo tu tak od všeho trochu, zároveň na můj vkus ničeho příliš. Srážkově jsme se taky celkem zahojili (zatím cca 60% červencového normálu), zítra asi ještě něco naprší. Pro mně zatím uživatelsky jedno z nejpříjemnějších letních období za posledních 10 let.