od Troll » 25. 05. 2021 16:51
Ano, počasí už asi měsíc jede (až na tu cca 3 denní výjimku kolem 10. 5.) v takovém časně květnovém módu. Jinými slovy, v první pol. měsíce jsem to vítal jako skoro normální počasí s dostatkem srážek a zároveň bez nebezpečných mrazů. Jelikož se však průměrné denní teploty od té doby nijak nezvyšují a ty dlouhodobé normály jsou nyní už dost jinde, skutečně to už i já vnímám jako konstatntní chladno, které i mě už přestává být příjemné (nestojím o tropy ale den s teplotami výrazněji nad 20 st. by se v druhé pol.května občas hodil, zejména pak se sluncem a bez silnějšího větru). Nicméně samotné tepoty by mi tolik nevadily, byť jsou nižší, mnohem horší je skoro neustálý vítr a minimum slunečního svitu v teplé části dne (pokud už slunce zasvítí na déle než několik minut, je to buď brzo ráno nebo večer a za hnusného větru). Díky konstatně nízkým teplotám a nedostatku slunce, které by prohřálo pytle se zeminou, mi na balkóně a v truhlíkách poprvé v životě zašla výsadba rajčat a okurek, a to jsem to třeba loni sázel už v druhé půli dubna a úspešně ochránil i před květnovými mrazy. Letos vysazeno až 10. 5. a po cca 10 dnech venku to skoro vše i přes přiměřenou zálivku postupně začalo zasychat nebo listy od okrajů hnědnout až zhnědly skoro celé malé rostlinky. V příštím týdnu budu tedy zřejmě sázet znovu.
Jaro jako celek tedy skončí skutečně chladné jak ve srovnání s dlouhodobými průměry, tak a to a ještě více, i pocitově. Kdyby mi to někdo poč. dubna řekl, moc bych mu nevěřil. Jinak být alespoň od pol. měsíce navíc pár slunečných dnů a míň větru, tak bych si nestěžoval, nicméně tohle dlouhotrvající temné, větrné skotské počasí prakticky bez jediného pěkného dne už začíná být celkem otravné i pro mě. Zato jak dnes, tak i v minulých dnech jsem již několikrát zaznamenal v přeháňce krupky, což není v tuto roční dobu už úplně běžné. Jinak dnes odpoledne se zde přehnaly asi 3 rychlé bouřky za sebou sice jen s několika málo ale zato pořádnými blesky.
Co s týče výhledů, tak do konce měsíce se léta a zřejmě ani teplot odpovídajících roční době už nedočkáme, nicméně jak už tu bylo řečeno, je dost pravděpodobné, že výraznější změna nastane už v prvním červnovém týdnu. Dosud poměrně hojných srážek nejspíš jako když utne a teploty zřejmě rychle dosáhnou letních hodnot. Pokud by to bylo na cca týden, zlobit se nebudu, ale o další horký a suchý červen typu 2019 rozhodně nestojím. Ono bude stačit pár letních dnů a skutečně bude opět nutné intenzivně zalévat, i když nějaké vyloženě velké sucho zatím na pořadu dne není. Podle mě nás sice takové stabilní horko jako před 2 lety v červnu nečeká, ale tipuji, že teploty v průběhu června už budou častěji v nadprůměrných hodnotách než tomu bylo na jaře.