od Troll » 09. 01. 2024 17:39
No tak pod -10 st. jsme zatím v této zimě nešli, min. -9,4 st. a je to prozatimní minimum této zimy. Dnes už je patrná inverze, Milešovka ráno jen nějakých -7 st. a odpoledne asi -3 st. tedy průměrná teplota tam bude patrně vyšší než zde dole. Jinde na horách taky poměrně vysoká max., někde dokonce až k nule. Vyloženě studený i ve vyšších polohách byl tedy vlastně jen včerejšek.
Jinak výhledy na příští týden skutečně aktuálně z hlediska zimy špatné, nicméně ještě se to samozřejmě může a snad i bude, měnit. Třeba aktuální ICON, ačkoli vidí zatím jen do půlnoci na středu, mi tak špatný nyní nepřipadá, zato GFS který se zatím teprve aktualizuje, byl v předchozích 2 výstupech hodně tragický a nyní to zatím nevypadá o moc lépe. Pokud by to vyšlo, tak stávající studená perioda byla opět jen takové navnadění a pak by zřejmě možná do konce měsíce už bylo jen teplo, občas mírněné inverzemi. Na poč. měsíce jsem pro leden tipoval velké teplotní výkyvy ale celkově spíše teplo, a to by se patrně při takovém scénáři naplnilo. Silně doufám, že mi to nevyjde. Na druhou stranu, pokud už se má oteplit, tak ať to je v době, kdy prakticky celá SZ pol. Čech je v podstatě s výjimkou nejvyšších horských vrcholů bez sněhu, než aby to přišlo bezprostředně po mimořádných, dlouho neviděných, sněhových přívalech jako těsně před Vánoci.
Jinak na tom, že je někde značná zima nebo dokonce arktický den, ačkoli je teplota ve výšce jen lehce pod nulou, není v tuto dobu nic tak překvapivého. Důležitý je zejména směr proudění a předchozí ochlazení, i teploty v místech, odkud sem ten vzduch přišel. Možná bychom podobné teploty ve výšce našli i u mnohých památných dnů s rekordně nízkými teplotami. Pokud je sníh, pronikne sem studený vzduch ze S nebo V směrů, kde je v tu dobu velmi chladno a současně se vyjasní se, pak lze v lednu čekat v nížině nízké teploty v i, nebo možná hlavně, až při následném oteplování ve výšce. Ostatně inverze, kdy dole je skoro -20 i přes den a na horách nad nulou i v noci, tu už byly a skoro mám dojem, že ty vůbec nejnižší teploty jsou v některých lokalitách často na takové situace vázány. Když je ve výšce -25 st., v nížinných polohách ty teploty tak hluboko klesat nemusejí a mohou zůstávat třeba "jen" kolem -15 st.