Ahoj,
Tak ráno mrznoucí mlha a - 5 st. dneškem asi končí slunečné počasí a odpoledne by se mělo zatáhnout ovšem srážek by moc být nemělo kromě studené fronty ve čtvrtek, on pravý profuk přijde zřejmě až o víkendu, do té doby můžou být noční teploty blízko 0 či slabě pod.
Jinak co se týká rychlého nástupu vegetace v loňském roce, na ČHMÚ jsem četl, že hodně tomu napomohlo velmi teplé období, které začalo cca v půlce prosince 2023 a pokračovalo i začátkem ledna 2024, kdy byly často odpolední teploty nad 10 st. a i v noci mrzlo jen výjimečně. Potom to částečně zabrzdila 14 denní mrazivá epizoda v lednu, ale v poslední dekádě ledna přišlo oteplení a pokračovalo téměř nepřetržitě až do mírného ochlazení v březnu. Velkou roli v tom hrál taky fakt, že za celý loňský únor se zde vyskytl snad pouze 1 mrazový den, protože vzduch bylo stále vlhký a také bylo hodně oblačnosti a tím pádem logicky příroda neměla žádný odpor na vykvetení.
Letošní zima mi přijde taková, že teploty nejdou moc do mínusu ani do plusu, často jsou však alespoň mrazové dny (ve výsledku je to slabší až mírný nadprůměr).

Letos je to nekonečný. Prakticky vyjma 5 dnů na konci prosince je pořád tma. Myslím, že do polární tmy už to nemá moc daleko.
Dnes se zázračně NO po nekonečném čase protrhala, a i když slunce prosvítalo přes cirry, tak bylo pocitově o dost lépe.
Ale hlavně to byl balzám na duši, neboť jsem v lednu teprve podruhé viděl slunce.
Nejsem v zimě příznivcem tepla, ale té tmy už mám plné zuby.
Včera teploty do +2, dnes vylezou výše, akorát minima včera na -3, dnes -6. Sníh stále skoro souvisle na 75 procentech povrchu.
Letos teda neuveritelny hnus a dalsi giga TV rozplacla nad pulkou Evropy je na ceste. Zpocatku naznaky blokace u VB ale z toho neni nic...