Zdravím kolegy, dnes jsem ráno nevěřil svým očím, neboť tma a typický středomořský prudký slejvák s fukarem teplým jak blázen, musel jsem se štípnout, jestli se mi to nezdá a nejsem někde v Římě, dalo to během hodiny ještě dalších 5mm, celkem od soboty 32mm. Takže u nás mírně přelito, jinde snad zalito. Povodně tentokrát už nebyly daleko, jen v jižním Rakousku a dál na jih za Alpami. Kdyby níže překonala se všemi srážkami i Alpy, byly by problémy nepochybně i zde, neboť srážkové úhrny tam byly lidově řečeno hrůzné. Naštěstí se tak nestalo. Škoda, že sněhu v Alpách nenapadlo více. Zatímco v Rakousku a většinu Itálie sněžilo až nad 1600m, ve Francii je pravá kalamita a valil tam sníh div ne i v nížinách. Sice byla teplá noc, to ano, ale v této roční době ještě přes den 20st nepovažuji za extrém. Ještě jako študák pamatuji v 90 letech denní teploty kolem 20st. i ve druhé půlce listopadu. JARDOVI MAXOVI přeju ať stihne namalovat fasádu. My ji budeme malovat teď o víkendu. Výhledy jsou teplé..., že tam nejsou srážky, tak to zatím na chvíli po současné zálivce nevadí. Ony je tam za pár dnů mohou modely zase namalovat, neboť jejich predikce je podstatně těžší, než teploty. Souhlasím s některými kolegy, že výraznější ochlazení by mělo nastat až na konci listopadu. Masa teplého vzduchu, která zde byla od jihu natlačena, se musí nejprve postupně alespoň trochu ochladit než dojde k další změně. V tak teplém vzduchu se inverzi většinou moc nedaří, tak snad budou další dny bez inverze, protože víkendová tma byla ochutnávka klasického mordoru, jak říká Adi. CIAO.