od Adi » 13. 11. 2019 18:42
Ahoj,
Podobně jak u Tomfika včera, dnes na SV jsme dostali plný zásah, opravdu krásně leje, už napršelo dobrých 7 mm, hodinová intenzita byla i přes 3 mm/hod, takže minimálně 10 mm dáme. Jsem rád, že pršelo na mnoha dalších místech, škode, že ne tolik, kolik je asi potřeba. Chce to holt častější chladnější situace ...
Díval jsem se dnes do archívu, současný průběh počasí připomíná trochu říjen/listopad 2000. Říjen byl tehdy ještě teplejší, měl přůměr 12 stupňů, listopad 7. Letos to zatím vypadá tak, že listopad bude patrně na podobných číslech. Jediný rozdíl je v tom, že tehdy níže byly více západně, nezavrtávaly se tak hluboko do Středomoří, jinak synoptika dost podobná.
Výhledy jsou zřejmé, takže nemá smysl komentovat každý výstup - stále to padá na teplo, na možnou změnu to může vypadat až někdy mezi 20-25.11. Jedna věc je v onom módu pozitivní a to ta, že nebude fénovat nonstop, jinak ovšem jen sucho a teplo. Nízkou oblačnost zde čekám jen vyjímečně.
No uvidíme.
@Zapadni cechy - budu moc rád za zpravodajství ze severu. Byl jsem ve Finsku, potažmo Švédsku několikkrát, celkem asi 3 měsíce, naposledy vloni v únoru. Tamější povětrnost mně opravdu seděla, jak v zimě, tak v létě. Na podzim, jsem tam žel Bohu zatím nebyl.
@dididi - Ano, statistika určitě bude zajímavá. Mimochodem první půle 70 - to bývaly zimy docela na draka, lepší nastaly až od roku 76 ... Ale tehdy jsem si statistiku/záznamy ještě nevedl ...
Přeji pěkný večer
A.
Ps. Z tou sopkou je to skutečně složitější, ono taky jistou dobu trvá, než se její binec roznese po stratosféře a v neposlední řadě taky jistou dobu trvá, než to vyvolá odezvu v troposféře (pokud se nebavím o bincí níže, ale ten bývá rychle vyplaven, vyfoukán) Zatím však je v klidu. Nicméně ve hře jsou další islandské lahůdky jako je třeba Katla nebo Laki, kde jejich čas na erupci je téměř naplněn .... Na straně druhé silná erupce jedné, může vzít energii, tolak, další, takže ....
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky