od Troll » 04. 12. 2016 19:28
No, rád bych se mýlil, ale podle mě zatím moc optimismu na místě není. Ten JZ profuk sice nyní GFS zmírnil, ale i tak si myslím, že to bude stačit k tomu, aby teploty ve středních a vyšších polohách se v závěru týdne k 5-8 st. dostaly, i když v nížinách může zůstat místy chladněji. Je pravda, že východ by byl za této situace na tom lépe, ale to je pro mě dost nepodstatné. Pak je tu ale i méně optimistická varianta silného Z - JZ proudění s teplotou v 850 hPa nad + 5 st., což by zejména v Čechách tedy smrdělo kladnými teplotními rekordy s max. až kolem 15 st. Pokud by se k tomu vyskytly i srážky a silný vítr, sníh půjde valem dolů ve všech polohách, a to i ten technický. Trochu mi to připomíná situaci v prosinci 2013, také tehdy pěkně začala lyžařská sezona na horách a po pol. měsíce bylo po sněhu. Na druhou stranu mě to zatím až tolik nevadí, neboť zde jsou prakticky bez sněhu i hory, jen nejvyšší vrcholy kolem 10 cm, takže bych se nějakému předvánočnímu restartu zimy ani nebránil. Také o nějaké velké zimě s výjimkou nížin zde zatím nemůže být řeč. Včera max. přes +5 st., dnes sice chladněji, ale jen zde ve městě, ve vyšších polohách dnes bylo slunečno s neskutečnou dohledností (viděl jsem z Krušných hor dokonce Sněžku!!!) ale max. kolem +2 st. a ani ranní mráz nedosáhl parametrů z nížiny, jen -4 st. v 800 m. n. m. Tedy ve srovnání s listopadovou epizodou zatím zde mimo nížiny jen slabý odvar.
I když situace kolem 13.12. je dle GFS hodně nejasná, rozkolísanost ansámblů je mimořádná, přesto podle mě nejméně do 17. 12. je skutečné zimní počasí se sněhem alespoň od středních poloh zde na SZ téměř bez šance. Ale o to větší šanci na ochlazení a bílo i mimo hory bych viděl právě kolem Vánoc. Pokud ale vydrží prochlazený S a SV Evropy, tak ten JZ podle mě déle než cca 2 týdny trvat nebude a pak je tam šance na docela zajímavé situace. Každopádně o tom, zda tato zima bude mít šanci stát se výrazně lepší než ty předchozí, se bude rozhodovat zřejmě v právě druhé pol. prosince.