Uživatelské menu

Statistiky

  • Příspěvků dnes2
  • Příspěvků včera2
  • Celkem příspěvků98353
  • Celkem témat1122
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na říjen 2024

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Předpověď počasí na říjen 2024

Příspěvekod Adi » 01. 10. 2024 07:55

Ahoj,
Září začalo tropy a skončilo mrazíky. Mezitím stihlo povodně o téměř historických parametrech ve smyslu celkového úhrnu srážek. V neposlední řadě bylo zajímavé délkou slunečního svitu - tedy bylo slunka daleko více, než bývá zvykem. A skončilo - jak jinak nad průměrem, kde se uvidí, zda bude v top-5 nejteplejších měsíců, nebo jen v užší desítce.
Jaký bude říjen?
Ten začal přesně opačně - dnes byl i mráz - pár desetin pod nulou i ve dvou metrech, čeká nás - aspoň ve Slezsku krásný den. Další dny však přinesou srážky s výhledem na ochlazení o víkendu a nástup oblasti vysokého tlaku. První týden bude tedy chladný a teplotně pod průměrem. Příští týden a zároveň začátek druhé dekády přinese razantní změnu ve smyslu výrazného oteplení, kde naopak teploty budou poměrně dost vysoko nad průměry při obloze s malou oblačností. Zadní strana TV a níže uvrtané někde nad západem Evropy, mluví jasnou řečí. Možná nás ovlivní kousky FS na severozápadní straně oné oblasti TV, což může přinést zesílení větru a vyšší teploty v noci. Navíc se zdá, že ony fronty budou ke konci týdne už významnější s tím, že nastane situace více cyklonální. Jinými slovy delší babí léto nelze čekat. Na usazení inverze je ještě moc brzy, ta u těchto situací přichází až někdy v druhé polovině října, resp. v poslední dekádě.
Závěr měsíce, nebo spíše aspoň začátek jeho druhé poloviny by měl být opět chladnější.
Uvidíme, pokud on chladnější závěr října klapne, bude to znamenat příznivý signál, pro nadcházející zimu.
Říjen očekávám teplotně normální, resp. s malou kladnou odchylkou do plusu. On příští týden bude poměrně teplý, což zcela určitě ovlivní průměr měsíce jako celek s tím, že chladný konec října není zatím jistý.
Tož toliko
A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3582
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na říjen 2024

Příspěvekod hanz » 01. 10. 2024 13:07

Ahoj,

Průměr letošního září výrazně ovlivnila tropická vložka hned na úvod měsíce, od té doby se průměr za září snižoval a klesl tedy hodně. Přesné údaje ještě neznám, ale již před 3 dny byl zde průměr za září pod 16 st. takže reálná hodnota bude někde na 15,5 st. vzhledem k silně podprůměrným posledním 2 dnům. V samotném závěru zaří se vyskytl 1 mrazový den a 1 den s přízemním mrazem.

Co se týká října...vypadá to po velmi dlouhé době na cca teplotně průměrný měsíc a srážkově taky. Jak už zde bylo napsáno, tento týden cca do soboty podprůměr, postupně se od neděle oteplí někam na hodnoty kolem 18 st. a taky přibyde slunce, do té doby ovšem hodně oblačnosti a nějaké srážky. V počasí začíná být poměrně velká dynamika a zřejmě to bude pokračovat i nadále, je otázka zda to je dáno díky nastupujícímu jevu La-niňa či slabému polárnímu Vortexu, z toho lze vyvodit i konečný průměr za říjen cca v průměru a nečekám extrémně teplé dny jako v říjnu 2022 či 2023, nicméně jak už se několikrát stalo, teplo a teploty kolem 20 st. se můžou vyskytnout i na samém konci měsíce.
hanz
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1588
Registrace: 30. 04. 2008 14:32
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí

  • Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé