Ahoj, minulý týden se lautr hovno dělo, tak nebylo třeba to komentovat. Zastihlo nás tu jen několik pidi přeháněček s neměřitelným úhrnem. Ale bylo perfektně na dlouho odkládanou rekonstrukci doma, takže jsem ani počasí nesledoval.
Včerejšek byl pro mne tedy naprostým překvapením, událo se hned několik historických událostí pro JZ.
Jednat tedy opravdu ranní chladno vystřídal extrémně přehřátý a vlhký vzduch, odpoledne s maximem +31°C, bylo to po velmi dlouhé době nad 30°C, člověk se potil jak prase i u klimatizace. Večer zastínila náš kraj kovadlina ženoucí se z NDR, která měla na čele tvar psa
.
Tahle bouřka se nakonec přehnala i přes nás, nicméně těsně před námi se stihla výrazně oslabit a došel jen silný vítr s úhrnem do 1 mm. Každopádně byl na čele trojtý shlef cloud, který jsem ještě nikdy neviděl, byl opravu velmi výrazný v uspořádaných patrech a vespod šel nízký mrak nasávající vlhkost. Bohužel bylo už kolem 9 a bylo velmi šero, foťák mi to nevzal, velká škoda. Tahle bouřka se pak prohnala celou republikou šejdrem, přes Plzeň až Liberec.
Ale to nebylo to nejlepší, to přišlo o pár hodin později, vytvořila se instabilní linie, která šla těsně, ale opravdu těsně přes nás a sahala až do Francie
.
Možná že vám to někomu nepřijde až tak zvláštní, pro nás to je nevídané, co sleduji počasí, tak si nepamatuji takovýto extrémní vláčkový efekt, tady na JZ. On to nebyl vláčkový, ale přímo mezinárodní vlakový expres
. Bohužel se nedalo spočítat, kolik jednotlivých bouřek přes nás přešlo, některé se i spojovaly, ale v průběhu 2 hodiny to byly minimálně 4 bouřky. Plus ta jedna podvečerní, tedy 5 bouřek za jeden večer. V praxi to vypadalo tak, že se každých pár minut spustil liják, který ale trval jen chvilku, někdy minutu, někdy pár vteřin. A chodilo to ještě dlouho do noci, ale kolem 2 ráno už to bylo bez bleskové aktivity.
Celkem za noc 14 mm, tedy srážkově to už extrém nebyl, ale i tak velký úspěch
.