od Troll » 07. 02. 2012 21:51
Tak po delší době opět zdravím,
I když jsem již na počátku zimy očekával, že nejchladnějším měsícem letošní zimy bude právě únor, takovýto vpád studeného kontinentálního vzduchu jsem opravdu nečekal. Alespoň v naší oblasti se jedná jednoznačně o největší mrazy od roku 1987 a navíc zcela bez sněhové pokrývky. U mě (teploměr mám navíc na zdi paneláku) klesají ranní teploty již 6 dní v řadě pod -15 st, z toho 2x dokonce k -18 st, 2 dny byly navíc arktické a v dalších 3 se max. teplota pohybovala pod -9 st. Takové počasí trvající již týden za dobu, co se věnuji pozorování počasí (cca od r. 1990) nepamatuji. Vlastně je to poprvé, kdy jsem v Ústí zaznamenal pokles teploty pod -15 bez sněhové pokrývky. Na naší chatě v v Krušných horách (na návětrné straně hřebene, žádná mrazová kotlina) je dnes již dokonce 7 arktický den v řadě (3 dny teplota dokonce nevystoupila ani na -15 st) a minima pravidelně kolem -20, v pondělí dokonce -23 st, rovněž nejvíce od roku 1987.
I když chodit a pobývat v takovémto počasí venku delší dobu je dost nepříjemné, navíc při současném větru, přesto si toto počasí užívám a jen se těším až konečně napadne sníh (za celou zimu zde byla souvislá sněhová pokrývka zatím jen 1 den).
Co se týče mého odhadu počasí do následujících dnů, očekávám několik cm sněhu ve čtvrtek, následně o víkendu opět pokles teplot v noci až k -18, možná i k - 20 st, ale dny již díky slunečnému počasí, bezvětří a zdaleka ne tak studenému vzduchu, který tu byl např. včera a v neděli teplejší. Po víkendu to vypadá nejpravděpodobněji na přechod k SZ až S proudění. Pokud by to vyšlo, budu ještě spokojenější, protože tato situace většinou do místa mého bydliště v únoru přináší poměrně dost sněhu a denní teploty nejvýše kolem 0.
Nejen s ohledem na již několikrát zmíněné v současnosti se vyskytující cca 1,5 měsíční cykly v kterých silně převládají určité skupiny povětrnostních situací, ale zejména vzhledem k prochlazení většiny evropské pevniny není dle mého názoru brzký příchod předjaří pravděpodobný. I když se nejpozději od poloviny února mrazy výrazně zmírní, teploty v denních průměrech většinou pod 0 budou (až na přechodná krátká oteplení) budou ještě delší dobu pokračovat - do konce února, možná až do poloviny března, ale to je ještě daleko... Rozhodně bych nevylučoval ani nějaký další vpád velmi studeného vzduchu v druhé pol. měsíce nebo i počátkem března, ale na arktické dny už to nebude. Nicméně sněhový vrchol zimy je ještě určitě před námi - čekám ho v poslední únorové dekádě. Na druhou stranu už se také v minulosti stalo že nejvíce sněhu napadlo i v druhé polovině března a vyskytly se v této době i ledové dny.
Jinak já na rozdíl od některých mám rád zimu i v březnu, zvláště pak v letech, kdy byly měsíce prosinec až únor na sníh chudé. Nevím, proč když někdo má rád v únoru zimu, proč najednou od 1. března už chce mít jaro - to ostatně začíná až kolem 20.3.. Já jsem jednoznačně pro zimu a sníh v nížinách nejméně do půlky března a pak pozvolné oteplování střídající se s vpády mořského arktického vzduchu a sněhovými přehákami až do dubna.