od Troll » 03. 08. 2016 18:32
Stesky na chladné a nevydařené léto už skutečně nebudu komentovat, někteří asi mají dojem, že ČR leží někde na J Rumunska, v S Itálii nebo na Istrii, kde je převážně slunečná obloha a teploty v červenci a srpnu nejčastěji mezi 25 a 30 st. bez častých ochlazení pod 20 st. skutečně normální.
Jinak co se týče výhledu, tak některými očekávané stabilnější počasí zřejmě nejméně do pol. srpna nedorazí. Teploty budou občas letní (zejména na V i nějaký ten tropický den je pravděpodobný), ale delší období se slunečním svitem a vysokými teplotami zatím rozhodně čekat nelze, na druhou stranu myslím, že ani to výrazné ochlazení s vyloženě podzimními teplotami přes den kolem 15 st. a v noci při vyjasnění jen kolem 5 - 8 st. trvající více než 1-2 dny také nepřijde. I když to ochlazení po 10.8. bych viděl jako pravděpodobné, podle mě bude jen přechodné a o konec léta se podle mě zdaleka jednat nebude. Naopak bych viděl šanci na nějaké stabilnější a slunečnější počasí v druhé pol. měsíce, na druhou stranu pravděpodobnost nějaké delší tropické vlny je už za současné cirkulace v druhé pol. srpna spíše nízká, takže bych tam viděl šanci na delší epizodu takového toho příjemného letního počasí s teplotami třeba nejčastěji mezi 23/28 st. a už chladnějšími nocemi.
Tentokrát si výjimečně troufám tvrdit, že srpen velmi pravděpodobně nebude teplotně výrazně nadnormální, spíše se mi jeví v okolí normálu (1961 - 1990), což může ve srovnání s letošním červencem a zejména pak loňským srpnem na někoho (zejména lidi s krátkou pamětí nebo velmi mladé) působit jako mimořádně studený velmi neletní měsíc...
Ohledně hub jsem slyšel názor, že se podhoubí vzpamatovává z loňského sucha a plodnice začne ve větší míře tvořit nejdříve až na podzim. Co se týče mých zkušeností, tak jsou takové, že houby nejvíce rostou když jsou dny s malou teplotní amplitudou, bez silnějšího větru s max. teplotami kolem 20 st. Jelikož skoro celý červenec bylo příliš teplo, podmínky pro růst hub byly spíše nepříznivé a i tam, kde hodně napršelo, tak po 2-3 slunečných a teplých dnech povrchová vrstva půdy opět příliš vyschla. Houbám prostě teploty nad 25 st. a slunečné počasí evidentně nesvědčí. Povídačky o tom, že musí být po dešti teplo, jsou podle mě spíše jen takovým mýtem, který v létě příliš neplatí a své opodstatnění má až na podzim.