Takže zde ve Šternberku přepisuji rekord nového spadlého sněhu. Za cca 12 hodin napadlo 25cm. Tohle nepamatuju. Navíc jsou obrovské rozdíly směrem na jih. V Olomouci leží údajně tak 5cm. Celý den tady v podstatě sněžilo, občas se ale stalo, že na deset minut přestalo a vylezlo Slunko. Je pravda, že tolik sněhu je už spíš přítěž. Všeho moc škodí.
Pod to se podepisuji, v Olmiku je to slabší, díky tomu že ty ranní 4 cm roztály na nějaké 2 cm...odpoledne však prudké přeháňky s odrazivostí i přes 30 dBZ...opět začalo sněžit...Šumpersko a Rýmařovsko dostává pěkné kapky...
jaz: drsný, přesně něco takového jsem na Vysočině čekal, tam fouká často a radar hovořil jasně a Šumperk? tam se to snad úplně zastavilo a padne půl metru (?); okolí Ostravy dostává sice redukovanou, ale taky slušnou dávku, navíc vám tam mrzne. Problémy jsou na řadě míst, ovšem jsou i lokality, kde je +2 a více, tam asi sníh nehrozí... U nás je to tak, že je momentálně lehce nad 0, pořád nárazově fouká a odhad s napadlým sněhem přes den mi docela vyšel - napadlo cca 5cm z přeháněk, tedy více než přes noc (3cm), při Tmax +1,7°C. Celkem tak 10 nového (tady jsem tipoval o něco víc) a 6-8 starého. Tedy standard 20cm každé zimy za posledních 10 let jsme dosáhli a alespoň srovnali (sněhově) zimu 2006-7
Tak u nás dnes napadlo kolem 10 cm sněhu, který na zemi zůstal takřka netknutý oblevou, kdežto na předmětech odtál na 2 - 6 cm. Celkem tu leží 10 (na slunci) až 12 (ve stínu) cm. I při nadnulových teplotách (Tmax 3,4°C) se sníh vířil a zůstal na zemi povětšinou prachový.
Frýdlant nad Ostravicí presněji vesnice Janovice naapdlo za noc necelých 50cm sněhu!!! To jsem stým vůbec nepočítal. Tvoří se závěje protože fouká silný severní vítr do 23 km/h a auktuální teplota -4,5°C + vydatné sněžení. Železniční doprava z Frýdlantu na Ostravicí zkolabovala a vlaky z frýdlantu do Valaššského skoor nejezdi. Silničáři se snaží.
Ještě podle CHMU ma napdnout dalších 15-20cm wau to je zima
V okolí Šternberka spadlo od včerejška kolem 35 cm sněhu. Dle radaru tu máme takové stabilní pásmo srážek , které se drží právě přímo nad námi. Takže stále sype a sype...Ladovská zima.. za okny je...
Aktuálne -3°C, polojasno, vietor 9 m/s (v nárazoch 15 m/s). Včera v priebehu dňa napadlo 8cm snehu, počas noci ďalšie 4 cm. Momentálne sa pomerne slušne rozfúkalo, takže čerstvo napadaný sneh je zvírený.
Tak v Žiline od včerajšieho sneženia napadlo 40cm snehu,spolu máme 50cm tolko som nečakal, a padá stále ďalej,uvidíme na akom čísle sa to zastaví,vyzerá to super teplota -3,6°C