Zobrazit diskusi v plném vzhledu
Globální oteplování je novodobý fenomén naší Země. Existuje vůbec?
Odeslat odpověď

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

02. 03. 2010 15:08

Petrpetr

Nejsem zástance zeleného GO, ale pana Lapina se rozhodně MUSÍM zastat.
Navíc má v tomto pravdu a nemá to s GO nic společného. !!
Předně na Slovensku byla teplejší zima, normálně tomu bývá opačně - u nás tepleji, tam chladněji. Ono to jednoduše vyplývá z letošní zimní cirkulace, jež přála chladnějšímu západu a teplejšímu východu. I u nás na Ostravsku díky opakujícím se fénovým situacím bylo tepleji, než leckde na západě území. Sice zimu uzavíráme jako slabě podnormální, ovšem stejná teplota na západ od nás značí větší podnormál, neboť tam bývá zpravidla tepleji.
K diagramu 850 - ten nemá z tím absolutně žádnou spojitost, ledaže by jsi měl dva za celé zimní období - jeden pro Prahu a druhý pro Košice. A ono by z toho vyšlo, že pravdu má pan Lapin, nikoliv petrpetrpetrpetrpetr :mrgreen: Křivka teplot by tam byla stejná nebo vyšší. Pro tuto zimu. Příští rok tam může mrznout a v Praze budou kvést sněhule a ty z tím nic neuděláš. Takové je už to naše středoevropské počasí.
Nakonec na rozdíl od Slovenska v Norsku měli velmi chladný únor a to platí prakticky pro celou Skandinávii.

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

02. 03. 2010 15:19

Žiaľ primitívi a nevychovanci ako je petrpetr sa občas v diskusiách vyskytnú, s tým sa nedá nič robiť, iba ak by zasiahol admin a vykázal ho. Je zbytočné na nich reagovať, tým ich len podporíte v ich bezduchých výlevoch. Dúfam, že táto duskusia bude aj naďalej korektná a vecná.

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

02. 03. 2010 15:32

no vidím tady první shodu mezi zastánci GO a antiGO :)

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

02. 03. 2010 15:34

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

02. 03. 2010 16:47

ano opravdu, my takové ministátečky moc do celosvětového klimatu promlouvat nemůžeme..to souhlas samozřejmě..ale zase klima není rozděleno hranicemi přesně jako třeba státy..ale myslím, že pan Lapin má věřím má hodně dobrý přístup k informacím o teplotě v ostatních zemích...

no to Mongolsko to letos schytalo

tu je zase vidět, že pro lidstvo je těžší se srovnat s chladem než teplem..samozřejmě v letních horkách taky umírají lidé..především starší, ale mráz ja na celkové fungování určitě o dost těžší..

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

02. 03. 2010 17:17

Jasně, nemůžeme a taky nelze z jedné zimy či léta usuzovat na globální změny klimatu. Ani zima 2006-2007 ani tato nesvědčí absolutně o ničem, jedině o tom, že ta letošní byla moc pěkná :-) (Ale byly ještě lepší :mrgreen: )

Pokud někdo srdceryvně prožívá výkyv na tu, či onu stranu, fajn, ale v našem případě jde jen o výkyv aktuálního stavu počasí. Pokud někdo konstatuje danou skutečnost, fajn. Akorát mně přijde přitažené za vlasy soudit z teplé Kanady a chladné Sibiře, že GW je tu a naopak. Směšné ;) V Mongolsku jsou opravdu chudáci :? Před pár léty je postihl Dzúd - zimní prašná bouře, když není sníh a je těžce pod nulou, rovněž trvalo dlouho, než se z toho vzpamatovali.

Mně totiž vždy šlo o něco inšiho :-) V rámci této diskuse ukázat, že ne vždy to, co se jako ekologické tváří, ekologické je a vskutku chrání přírodu. Žel do této skupiny patří většina opatření, patřící do ranku údajně potírající GO :mrgreen: , bohužel - ty přírodě i klimatu, potažmo lidem škodí.
Není tedy tedy divu, že se přikláním k klimaskeptickému táboru, neboť navíc vidím, že díky tomu jsou zanedbávány, resp. házeny do jednoho pytle s ekologistickými nesmysly reálné ekologické problémy, jež trápí lidi i naši krajinu, tedy prašnost, stav postindustriální krajiny jako takové, dále tepelný ostrov měst apod.
To vše může klidně spadat do ranku klimatologického, neboť tady jsou jiné charakteristiky místního klimatu oproti krajině venkovské a taky určitým dílem se podílí na zvýšení teplot v dané oblasti. (vedle advekce, sluníčka apod) I klimatologové mohou v tomto oboru pomoci, neboť souvislost mezi změnou teplot a asfaltem, prachem či rovnou celou hutí :mrgreen: je více, než zřejmá :mrgreen: Pakliže nechtějí, mohu se ptát pak proč asi. Snad mně to někdo kvalifikovaně řekne. Já si počkám, mám čas ;) a budu zde svůj postulát stále opakovat ;)

zatím ;)
Naposledy upravil Adi dne 02. 03. 2010 17:19, celkově upraveno 1

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

02. 03. 2010 17:18

O čom to tu táraš, PetrPetr, pozri sa na tieto mapy http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/get-file. ... =1&ext=gif a http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/get-file. ... 12&ext=gif Väčšina plochy Zeme bola výrazne teplejšia ako dlhodobý priemer 1971-2000 a to ešte treba zdôrazniť, že priemer teploty 1971-2000 bol značne vyšší ako priemer 1951-1980 alebo 1961-1990. Kde tam vidíš, že iba Slovensko bolo teplejšie ako normál? Február ešte nie je vo výstupoch NOAA, no príliš sa nelíšil od januára.

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

02. 03. 2010 17:28

Adi
no já myslím, že momentálně se tady jakoby točíme na "pětníku"..tím myslím, že ze strašně krátké doby si věříme a chcem umět vypočítávát klima..to víš lidský pokrok nezastavíš, a člověk to má v sobě snažit si všechno podmanit..klima je jedno z toho..takže ti co se tady ohánějí zaručenými informacemi, co je a bude nevím, si dle mě jenom na něco hrají, dnešní doba ve které žijeme je prostě v rámci klimatu Země, jako jedno zrnko v moři..tot muj názor na tohle téma, myslím klimatologii...a taky si myslím, že my na to nikdy nepřijdem :) nikdo tady..tomu nevěřím, dřív nebo pozděj se každý sekne

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

02. 03. 2010 18:34

Kapře, ano, ten pětník, lze chápat i tak, že diskuse se točí v kruhu. Je tomu tak a bude, pokud někdo nepřijde sem s něčím opravdu zásadním.
Taky je pravdou, že "poroučíme dešti, větru" nevymřelo. Nevymřela ani kolosální pýcha a nabubřelost inženýrů nikoli lidských duší, ale klimatu.
Tím nechci říci, že nemůžeme nějakým způsobem ovlivnit klima a počasí, tím nemyslím ony rádoby-ekologické pokusy snížit CO2. Pokud něco zmůžeme, tak po malých krocích, postupně, např. ozeleněním měst a odprášením továren, příklonem k železnici apod... nikoliv pumpováním CO2 pod zem ... možná se neochladí ani neoteplí, ale bude se nám žít lépe a tak spíše sneseme případné změny klimatu k teplu či zimě, neboť půda nebude vyčerpána, voda otrávena a vzduch zaprášen. Vždyť na straně druhé stačí, aby si slunko postavilo hlavu a bylo stále ... málo aktivní.
Taky je pravda, že naše epocha je velmi kratičká, nicméně zásadním způsobem ovlivňuje přírodu okolo nás. Ono stačí se podívat kolem, jak se okolí u nás změnilo za krátkých 20 let. Neskutečné. Cílkovy statě jsou v tom hodně poučné.

Mrkněte se třeba zde - http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekolog ... ecnost_wag - jeden z mála nedotčených kusů země jde do kopru

Evropská civilzace je unavená a není vyloučeno, že podprahově touží po konci. Blahobyt Římanů na konci impéria. Proto možná se zde hledají témata, jež jsou vzdálené opravdovým problémům dneška, neboť je nikdo nechce, neumí nebo dokonce NESMÍ vyřešit. Ve skutečnosti se jaxi moc nesmí mluvit o muslimech a problémech s nimi spjatými, o problémech, jež jsou způsobeny rozvolněnou morálkou dneška, tedy chybějícími mantinely, o více či méně zjevné ztrátě svobody, o tom, že vše se vyrábí v Číně a zde jaxi nikdy nebude dost pracovních míst.
Jenže k tomu dají krásný pocit, že je to k něčemu dobré. Sinekura, náhražka skutečnosti, fialová kráva.

nic, mějte se všichni hezky

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

02. 03. 2010 21:05

http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/1 ... odicu.html Smutné, další životy, které mají podvodníci na svědomí :(

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

03. 03. 2010 08:38

Toto je iba téma pre bulvár, Dresi, rozumný človek ľahko rozpozná, že ide o duševne chorého fanatika, ktorý by spáchal samovraždu tak či tak a ak by nebolo globálne otepľovanie, tak by na to našiel iný dôvod.

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

03. 03. 2010 09:25

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

03. 03. 2010 12:16

Február podľa RSS

03. 03. 2010 13:40

Re: Február podľa RSS

03. 03. 2010 14:00

Odeslat odpověď