Zobrazit diskusi v plném vzhledu
Globální oteplování je novodobý fenomén naší Země. Existuje vůbec?
Odeslat odpověď

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

16. 04. 2010 17:23

Spletl jsme si adresáta - příspěvek není směrován na rehorjana.

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

16. 04. 2010 18:03

para
jasně v pohodě, ale nečekal jsem, že zrovna ty se budeš chytat každého slova..já vím, ty jsi ten vzdělaný a neber zo zle..(neboj když je čas studuju studuju, a nečtu nic jiného než knížky o meteorologii, klimatologii, ovzduší a geologii..nebo alespon kde sou tyto témata obsažené

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

16. 04. 2010 20:08

Neber to tak osobně Kapře ale když už jsi mi tak pěkně nahrál na smeč tak mi to nedalo... - promin.
Mě ale víc jak to slůvko s kterým jsem si zažongloval inspiroval celkový smysl - a tam to nesedí vid.
Nakonec je to ale velmi zajímavé téma. Letecká doprava nad Evropou dnes prakticky stojí a pokud bude trvat erupce dlouho i vliv na besprostřední klima se na severní polokouli asi projeví.
Už nyní je ale na tomto jevu příznačné pozorovat, že zvýšená prašnost v cestě imisí nevede k bezprostředně zvýšeným srážkám či evidentnímu mohutnění oblačnosti. Dokládá to poznatek, že kondenzačních jader je v atmosféře obvykle nadbytek.
A i když ta jádra mohou být různých typů, přesto v této souvislosti pochybuji o tezi, že kosmický prach, který vymetá zesílená Sluneční činost svým kolísavým dopadem na naši planetu je jedním s hlavních hybatelů klimatu. :ahoj:

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

16. 04. 2010 20:27

para
ano je to vlastně první takový vulkán tady, a popravě nebýt médií, my obyč lidi se to asi těžko tady dozvíme..ale ten oranžový měsíc je fakt hezký, je to něco jiného než na co jsme zvyklí..já vím no slovo "kapr" se dnes hodně sklonuje..každý na tohle máme názor. Podle mě se v Evropě ochlazuje. I když v globále naopak, jednoduše řečeno-tot můj názor, ale aby těch vulkánů nebylo ještě víc časem. Ani tuhle jsme přece netušili až do poslední chvíle....takže tak, jo jinak máš velice fundované a fajn hodnověrné příspěvky, které se mě líbí a rád si prostě vždycky přečtu bez ohledu na svůj názor na téma.

Ale musím dodat, že to co se dělo v TV nova v hlavních zprávách..jestli se na to dívali lidé z Ostravska, tak bych chtěl slyšet co na to říkají...(ohledně té "hromady" prachu vysoko v atmosféře, ti kteří v tom žijí denně a sotva můžou větrat..jestli se smát..ale jim to musí přijít trošku hodně zvláštní bláznovství...nemluvím ted o dopravních letounech, kterým to může způsobit problémy

http://zpravy.idnes.cz/ovlivni-vybuch-v ... edatech_jw

koupil jsem si Cílkovu knihu Tsunami, zatím jsem teda jen tak nahlédl, ale moc se těším až se do ní ponořím..tento článek se mě z těch dnešních 100:)) líbí asi nejvíc..

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

16. 04. 2010 21:35

Ahojky,

Kapře a spol ...
Ano, mně akorát přípěvky o škodlivém prachu z vulkánu při těsném sousedství hutí a Bakalova OKD xindlu přišlo tragikomické, nejhorší je, že jsou ti, kteří to doopravdy spoklnou i s navijákem. Ba je to diletantství nejhrubšího zrna, k smíchu, tedy spíše k pláči, škoda slov.
Ano, binec ze sopky může být opravdu nebezpečný na Islandu, možná v pomyslné vlečce kouře někde na trase i stovky kilometrů daleko, ale zde nikoliv. :jojo:
Zdejší binec je tedy tisícikraté horší, než naředěné částečky ze vzdálené sopky. :evil:
K dnešnímu zákalu - tady na Ostravsku to je běžné, nic mimořádného.
Nad celým územím to dávám do souvislosti s poměrně vlhkým vzduchem, který setrvává zde po poměrně vydatných deštích. Byla celkem jasně vidět vrstva vlhčího vzduchu, z kterého se zde navečer vytvářela stratovitá oblačnost s občasnými kapkami mrholení.
On by musel zde být sušší vzduch, aby byl více vidět kouř z oné sopky, podobně jako tomu bylo na podzim 2008, kdy z sopky na Kamčatce nebo Aljašce? taky uniklo hodně plynů a kouře a byly nádherné západy slunce.

Stran vlivu na další klima? http://www.novinky.cz/domaci/197765-eru ... tolog.html

Paro, záleží taky, o jaké částečky prachu se jedná, v jaké výšce, jak jsou elektricky nabity, jak jsou velké, jaké složení atd ... Pak se můžeme bavit o tom, jestli slunko má vliv či nikoli. Např při obrovské erupci rovněž na Islandu před více než dvěstě lety právě došlo k silným dešťům a neúrodě po celé Evropě. Je ovšem zřejmé, že tamější výbuch sopky byl mnohonásobně silnější.
Ovšem pokud potrvá déle ten nynější, mvskutku se může ochladit a celkem dost, řekl bych

Zatím

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

17. 04. 2010 00:31

Něco o vulkánech na Islandu:
http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2010030016

Ilustrativní počtení o minulosti:
Sopka vybuchla 8. června 1783. Rozžhavená láva se dostala až do vzdálenosti 88 kilometrů a zničila plochu o rozloze 570 kilometrů čtverečních. Mračna prachu vystoupala 13 kilometrů nad zemský povrch. " Kusy lávy byly vystřelovány do výšky 1,5 kilometru, .................. do atmosféry se uvolnilo asi 122 milionů tun oxidu siřičitého.... Fluor spálil pole i pastviny a otrávil mnoho zvířat a lidí. Po výbuchu následně přišel hladomor. Během několika měsíců zemřela čtvrtina až třetina obyvatel Islandu.....
Silná siřičitá mlha ztěžovala život v Evropě několik měsíců. Při západu slunce hrála obloha všema barvami. Měsíční svit měl krvavě narudlou barvu. V Evropě se nezvykle oteplilo a přišla období sucha. Následkem toho rychle vysychaly sliznice. Někteří lidé po vdechování vzduchu zamořeného oxidem siřičitým zemřeli na udušení.
V další vlně naopak přišla krutá zima. Evropu poté zasáhly kyselé deště, které poškodily lesy a menší rostliny. Průměrná teplota klesla o 1,3 stupně Celsia. Ochlazení trvalo tři roky. ...
Viz:
http://tn.nova.cz/zpravy/zahranici/isla ... landu.html

Je příznačné, že i po tak masivní sopečné činosti se vše tehdá urovnalo k normálu už za několik let.
Naopak skleníkové plyny na nihž má podíl člověk jsou aktivní podstatně déle.
Zhruba: CH4 - desetiletí, N2O, CO2 - století, freonny - tisíciletí.
Tato skutečnost je pak pro dlouhodobý vývoj klimatu zřejmě rozhodující.

Na stránkáh CHMU
http://www.chmi.cz/meteo/sat/
Snímky ČR z družic MSG po 15 minutách
Bylo v modu "24h MF" vidět růžovým odstínem jak sopečný prach přecházel kolem 18h přes republiku.
Sopečný prach:
http://oiswww.eumetsat.org/IPPS/html/MS ... /index.htm
http://oiswww.eumetsat.org/IPPS/html/MS ... /index.htm
http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/index_ ... ?id=139501
Cílek:
http://www.novinky.cz/domaci/198113-vet ... tolog.html

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

21. 04. 2010 19:57

tady to nějak pohaslo..

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

22. 04. 2010 06:14

Podrobnejší pohľad na plochu plávajúceho ľadu (Sea Ice Area).
V súčasnosti je plocha plávajúceho ľadu na Severnej hemisfére 12,787 mil. km2, čo je 0,369 mil. km2 pod priemerom za obdobie 1979-2008.

Graf však znázorňuje iba krátke obdobie posledných dvoch rokov a pre hlbšiu analýzu je vhodnejší tento graf:


Tu vidíme, že v roku 2007 sa začalo obdobie veľkých výkyvov odchýlky plochy plávajúceho ľadu, ak to porovnáme napríklad s obdobím 1997-2006. V období 1997-2006 nastal postupný nárast zápornej odchýlky od priemeru. Od roku 2007 vidíme veľkú rozkolísanosť. Čím je spôsobená táto rozkolísanosť ? Zdá sa, že severná ľadová pokrývka dospela do fázy nestability spôsobenej postupným stenčovaním hrúbky ľadovej pokrývky. V zime severný oceán bude zamŕzať vždy, to je dané tým, že absentuje slnečný svit. Preto sa zimná plocha ľadu bude vždy blížiť priemerným hodnotám tak, ako tomu bolo aj túto zimu. V období topenia, ktoré sa už začalo, teda jar, leto bude však ľadová pokrývka ubúdať čoraz rýchlejšie, pretože priemerná hrúbka ľadu je z roka na rok menšia a teda sa plávajúci ľad bude topiť rýchlejšie. Tým je daná aj veľká rozkolísanosť odchýlok, ktoré pozorujeme od roku 2007 a zdá sa, že tento režim bude pokračovať aj v tomto a nasledovných rokoch.
Naposledy upravil green dne 22. 04. 2010 14:33, celkově upraveno 1

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

22. 04. 2010 08:42

Oprav si ten druhý link, Green, zrejme si tam chcel dať niečo iné!

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

22. 04. 2010 14:34

Dík za upozornenie Bob, opravené :mrgreen:

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

23. 04. 2010 23:26

2 para
"Průměrná teplota klesla o 1,3 stupně Celsia. Ochlazení trvalo tři roky. ..."
Můžete sem hodit peer review odkaz na to ochlazení? Nevím co si mám pod 1,3 st. C představit.
Laki byla ve srovnání s Tamborou slabá erupce (více než 10krát slabší). Tambora vypustila do atmosféry mnohem více sop. materiálu a ochladilo se jen o 0,5 st. Celsia. Navíc jen na jeden rok a vědci dávají "tak velké" ochlazení do souvislosti díky výbuchu další velké sopky, jež "doprovázela" Tamboru.
O 1,3 st. celsia jsem již četl, ale v souvislosti s letními teplotami na určitých územích - Evropa, SA....ale ne jako o průměrné hodnotě globální či hemisférické teploty

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

25. 04. 2010 08:15

byli sme v sobotu navštívit nejbližší obchodní centrum, tak jsem čekal na mati klasicky v autě a procházkama atd jako dycky...atmosféru těchto obchodů nemusím a nepřišel jsem jí na chut, když už tak to proletět co nejrychlej..tak sjsem si koupil noviny, no asi poprvé lidové noviny, myslím že co se na trhu objevuje tak sou asi nejlepší..i když cena je mírně vyšší. Tak jsme listoval a objevil náhodou fajn rozhovor s panem Cílkem, a docela se do toho začetl, tak mi to krásně uteklo:)

http://www.lidovky.cz/jasal-jsem-ze-vyb ... n_veda_hrn

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

25. 04. 2010 21:50

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

26. 04. 2010 08:08

Para, to ochladenie o 1,3 °C po výbuchu sopky na Islande v r. 1783 sa pravdepodobne týkalo iba časti Európy a nie celej severnej pologule (hoci nemáme z toho obdobia dostatok meraní, bolo už v činnosti asi 40 meteorologických staníc - z toho jedna v Grónsku, 3 v Rusku a 2 na severovýchode USA).

Re: Převažuje při změně klimatu (GO...?) člověk nebo příroda?

01. 05. 2010 19:40

Však jo Bobe - taky mám za to, že dopady byly i tehdá lokální a krátkodobé.

Zajímavé je, jak v prachu erupce vznikají blesky:
http://www.boston.com/bigpicture/2010/0 ... okull.html
Odeslat odpověď