Globální oteplování je novodobý fenomén naší Země. Existuje vůbec?
18. 12. 2008 19:56
Karbet, na začiatku holocénu sa pestovala v Anglicku vínna réva ?
18. 12. 2008 21:26
A kdo to tady tvrdí ? ikdyž víno je jednou z nejstarších kulturních rostlin a pravděpodobně se pěstovao již velmi dávno, o začátku hoílocénu tady řeč nebyla. Bylo řečeno, že kdysi se měla vinná réva v Anglii, stejně jako jiné plodiny v Evropě, líp než dnes, takže muselo být tepleji. Oproti tvrzení, že dnes je teplej jak kdykoliv předtím. Chcer to povolit klapky !
18. 12. 2008 21:48
"Bylo tepleji" ? A kde prosímťa ? To si zabudol došpecifikovať. Takéto vágne vyjadrenia sú úplne nanič. Niekde bolo teplejšie a inde chladnejšie. Keď ale povieš A = bylo tepleji, treba povedať aj B. Jedna poznámka hovorí o teplom období holocénu. Aj podľa neho bolo pred 7000 rokmi teplejšie, ako dnes. Aj podľa vedcov, čo to tvrdia. Lenže taký malý detail: teplejšie bolo len v lete a na severnej hemisfére. V zime bolo chladnejšie, ako je dnes a podobne tak na južnej pologuli. Ak si to celé spriemerujeme, vyjde nám to, čo tu pertraktoval jedna poznámka: teplé obdobie holocénu je geograficky a sezónne obmedzené. V skutočnosti nebolo v globále teplejšie, ako je dnes a preto všetky špekulácie na túto tému sú trochu odveci.
25. 01. 2009 17:40
Je jasné, že ke globálnímu oteplování dojít musí.Jdeme přeci s dobou, ne?Ale USA, které ze sebe dělá furt jen svatouška a přitom těch nejhorších věcí má na svědomí nejvíc už mě leze krkem a naše debilní vláda, která jak to tak vypadá nemá vlastní rozum, jen přikyvuje a leze jim doprdelky.A o tom, že bysme měli omezit spotřebu masa:já maso moc nejím takže já jsem omezená, ale i tak je to podle mě blbost.To, že nebudeme jíst maso nezabrání globálnímu oteplování a jiným věcem.
25. 01. 2009 19:47
Pani Eliška, tu nejde o to, aby sme sa v čomkoľvek obmedzovali, stačí ak uplatníme vo svojom živote odporúčané postupy, elementárnu disciplínu (kázeň) a nové technológie. Skoro každý z nás je schopný bez zníženia životnej úrovne ušetriť veľa energie a tovarov (aj viac ako 30%). To v konečnom dôsledku znamená aj redukciu emisie skleníkových plynov. Lekári odporúčajú znížiť spotrebu mäsa a zvýšiť podiel rastlinnej potravy, je to zdravšie. Keď jeme mäso, tak určite prispievame k zvýšeniu emisie skleníkových plynov do atmosféry - dá sa to dosť presne spočítať (zvieratá sa stravujú rastlinnou potravou s menej ako 50% efektívnosťou v konečnej hodnote mäsa a produkujú navyše metán).
25. 01. 2009 20:51
Paní Eliška má pravdu v tom, že Američané mají vysokou osobní spotřebu. Je proto taky dost možné, že krizové jevy spojené s ubýváním surovin se jich začnou dotýkat brzy. Poslední vývoj kolem hypoteční krize to naznačil. Dnešní průměrná američanka má nadváhu a v tomto smyslu jim už ted není co závidět.
S tím konzumem masa to vidím jako věc zdravotně ošidnou proto, že každý potřebuje jinou míru. V zimním období se doporučuje ho přidat - v létě masa spíše ubrat - v parném létě pak víc i tropické ovoce. Nezanedbatelnou okolností je hromadění škodlivin během potravinových řetězců takže oproti zelenině jich v masitých a vícekrát transformovaných výrobcích může být víc.
Z hlediska šetrnosti k okolnímu prostředí i svému zdraví je vhodnější jíst převážně ty typy potravin, které jsou původem přiměřené poloze kde se konzumují. Musíli někdo mít v jídelníčku právě dnes třešně s Chile.... - těžko mu to vymlouvat. Je ale iluzí si myslet, že právě proto, že si takovéhle výstřelky může dovolit - bude žít obecně zdravěji.
Asi tak.
26. 01. 2009 19:50
Pan Lapin.
Vy teda tvrdite,ze ked konzumujem maso,prispievam ku GO??
Dufam ze Vas to neurazi,ale nasi rodicia platili dane,aby sme vychovali takychto vedcov?
Nechcete nahodou vratit skolne??
Nehnevajte sa ,ale toto je uz na mna privela.....
27. 01. 2009 00:25
Kdo by se hněval? Máš jiný náhled ... - tak to bývá... - konzumuj si maso když Ti dělá dobře.... Já také nejsem ryzí vegerarián. Čas třeba ukáže jestli jsi znal míru.
27. 01. 2009 08:57
Evolúcia vyselektovala opičiakov a profesorov.
Príklad opičiaka: llukas
Poznámka pre nevedomcov:
Opičiaci sa vyznačujú nižším IQ (spravidla pod 100). Poznáme ich podľa toho, že sa často dopúšťajú kognitívnych omylov:
- zovšeobecňovanie, ak bez dostatočného dôvodu z jednotlivých prípadov usudzujú na všetky ostatné
- používajú frázy, čiže jazykové mutácie, ktoré zvádzajú zaujímať vecne nezdôvodnené postoje, avšak s emočným podkladom
- robia záver z nepochopiteľného na nemožné - z toho, že niečo nechápeme, ešte nevyplýva, že to nie je možné
- usudzujú štýlom "post hoc, ergo propter hoc" : vyplýva z následného vzťahu dvoch udalostí, keď sa neoprávnene usudzuje na to, že predchádzajúca udalosť je príčinou nasledujúcej
- používajú klamlivé úsudky rôzneho druhu
27. 01. 2009 10:23
Čiže ty si opičiak
27. 01. 2009 14:05
RisingStar,
neviem, čím trpíš Ty, ale tvoja analýza je nesprávna.
Ja som sa len zastal profesora, keď ho opičiak dosť nevyberane napadol. Na to mám právo.