Tak zima 2005/06 byla velmi význačná a to především díky nadnormálnímu množství sněhových srážek v relativně krátkém časovém intervalu. A zdaleka to nebylo jen záležitostí ČR nebo SVK ( kde v Tatrách dokonce uvažovali o vyhlášení 5 stupně lavinového nebezpečí), se sněhem zápolila skoro celá Evropa a také v Japonsku či J. Korei, kde sníh některé vesnice doslova pohřbil zaživa.
Já osobně mám zmíněnou zimu živě v paměti díky mnoha perličkám( tu zimu jsem navíc začal počasí o něco víc věnovat pozornost), které ovšem dohromady dělají tohle zimní období nejlepším za
poslední dvě desetiletí, možná i o něco víc a myslim, že i starší přispívatelé až tolik zim podobných téhle nezažili.
Určitě stojí za připomenutí některé datumy a tak je zde v rámci
Čech! ( Moravu rád přenechám jiným) více rozvedu.
Prosinec takový normál, bílé Vánoce od středních poloh, ikdyž sněhu nebylo nijak závratné množství, na horách(kde sníh ležel již od 16 - 17.11) sněžilo více
17. - 18.12 a pak také
26. - 29.12. Leden byl, kromě prvních několika dní ( zejména na Moravě a ve Slezsku), srážkově chudší jelikož zde poměrně dlouhou dobu setrvávalo invezní počasí. Sněhová pokrývka ležela v Čechách od cca 400m výše, na Moravě i v nejnižších polohách. Rozhodně je potřeba uvést
23. - 26.1, kdy na mnoha místech padaly mrazivé rekordy často pod
-25C. V Kocelovicích tehdy naměřeno min.
-20,2C 24.ledna.
A poté přišel únor a s tím i hafo sněhu
Zejména v týdnu
8. - 14.2(který jsem shodou okolností trávil v Deštném), kdy se výška sněhu pohybovala v průměru od ( 20 - 70cm ve středních polohách) do (150 - 300cm v horských oblastech). Poté přišel profuk od JZ a sníh odtál přibližně na lednové hodnoty.
V březnu dorazilo další intenzivní sněžení o víkendu 11. - 12.3, které zasáhlo od J celou republiku a nadělilo v průměru 10 - 40cm, zejména na Šumavě to však bylo i 50 - 60cm!!
Sníh začal odtávat na začátku druhé půlky měsíce, ještě 18.3 jsem měl v Kocelovicích na zahradě okolo 20cm, po 25.3 skokové oteplení na témeř letní hodnoty a povodně..
Zima se však připoměla ještě i v dubnu, kdy 11.4 nasněžilo ve středních polohách k 10cm sněhu. A pak také v úplném závěru měsíce na horách, kde napadlo i 30cm sněhu.
Celkem sněhová pokrývka v mé lokalitě ležela 116 dní což je skoro o 40 nad horní hranicí normálu a zbytky sněhu se místy u silnic držely ještě v polovině dubna.