od Troll » 06. 12. 2011 20:50
No vypadá to na docela typickou, i když teplotně v nížinách mírně nadnormální první polovinu prosince. Mě toto počasí přijde nesrovnatelně lepší, než bylo to listopadové, rozhodně stokrát lepší než pokračující inverze i když třeba s desetistupňovým mrazem. Na horách bude převážně sněžit a např. už dnes v noci se sněhové vločky objeví místy i v nížinách. Jak už jsem jednou psal, tento typ počasí v první polovině prosince považuji za naprosto běžný a jsem rád, že budu moci o víkendu vyjet za sněhem alespoň na hory a při troše štěstí to může být na první opatrné běžkování už i kolem 750 m.n.m., což jsem ještě o víkendu ani nepředpokládal protože jsem čekal že se ve čtvrtek a v pátek výrazně projeví obleva v teplém sektoru frontálního systému. Teď se ale zdá, že pokud na horách bude pršet, bude to jen půldenní záležitost a teploty kolem 10 st., jak hlásili ještě v neděli, zdaleka nebudou ani v nejteplejších oblastech.
Otázkou zůstává vývoj počasí v příštím týdnu, mě by se líbilo, kdyby se na přelomu týdne nad ČR sformovalo to frontální rozhraní, které tam některé modely dnes kreslily, to by pak mohlo znamenat vydatné sněhové srážky v S polovině Čech i v nížinách. Spíš to ale kolem poloviny týdne vypadá asi na přechodný JZ ale zřejmě částečně i inverzní, takže ty teploty by nemusely být tak vysoké a na horách by ten sníh mohl přežít do dalšího ochlazení zřejmě v druhé půli týdne, které tam vychází na základě průměru jednotlivých ansámblů. Každopádně stabilní zimní počasí i v nížinách cca do 15. 12. je téměř vyloučeno a to víc se na něj budu těšit v poslední prosincové dekádě či v lednu.
Ještě dodatek pro věčně nespokojené a pesimisty: situaci v roce 2006 to má na hony daleko, a vpád studeného vzduchu po 15.12. je jen otázkou času. Pro mě naopak zatím víceméně normální prosinec a vzhledem k předchozímu průběhu počasí dokonce možná i lepší, než jsem ještě před nedávnem předpokládal. Na prosinec jako v roce 2010 je bohužel i ze statistického hlediska třeba na hodně dlouhou dobu zapomenout, protože takový jaký byl alespoň tady na SZ Čech se opakuje tak max. jednou za 50 let.