od Danti » 02. 01. 2012 12:41
Tak paní Zima se stále trápí a letos je brána za velkého outsidera. Ačkoliv já tady ve 400m mám souvislou sněhovou pokrývku a za prosinec jsem měl 10 sněhových dní, Vánoce byly na sněhu, Silvestr taky a ještě k tomu mrazivý, tak je to jinak velmi, ale velmi špatně.
No to co se děje v Čechách raději nekomentovat, tam opravdu přišlo jaro, no i u nás ptáčci cítí, že něco je jinak a celou včerejší noc si tady vesele zpívali, tak jak to mají ve zvyku v březnu, když teplota přes noc zůstane nad nulou.
Nebudu se vyjadřovat k dalšímu vývoji, protože zatím to na větší změnu nevypadá. I když modely naznačují, že tu bude jakoby chladnější SZ proudění, tak do nížin pod 400m se ve skutečnosti zima opět nedostane, zejména ne pak v Čechách.
Zajímavá situace pro střední a vyšší polohy se jeví ve čtvrtek, kdy by měl postupovat přes střední Evropu rozsáhlí frontální systém. Na Moravě bude na něm sněžit přechodně už od 300m n. m a to díky silným srážkám, kdy vločky se budou díky jejich síle propadat i do nižších profilů atmosféry a jelikož srážky budou začínat ráno, tak se od aktivního povrchu nebude vyzařovat tolik tepla. Sněhová pokrývka se bude vytvářet zhruba od 400m a velké množství sněhu by se pak mělo objevit od 500m n.m Zde by mohlo napadnout 10 až 25cm nového mokrého a těžkého sněhu. Od 600m n.m se pak budou vytvářet sněhové jazyky, na horách i závěje, protože tam teplota zůstane pod nulou.
V Čechách bude sněžit od 600m
Na severních horách se budou vyskytovat nárazy větru až ke 35m/s, v kombinaci se silným sněžením a teplotami pod nulou to budou podmínky pro Blizzard.(bílá tma)