Přeji všem krásné dubnové ráno,
teploty se na většině území pohybují nejčastěji od 3 do 7 stupňů a převládá zatažené počasí s deštěm i na horách. Jaro je v plném rozpuku, stromy začínají mít pupeny, ve vzduchu se objevuje první hmyz a včera přišel náš kocour s klíštětem v srsti. .... konec srandy? Fakta!
Bohužel se jedná o realitu až na jednu podstatnou věc - mylné je to čtvrté slovíčko v prvním řádků...ano, máte pravdu je leden, nejstudenější měsíc v roce....tedy měl by být, ale počasí ve střední Evropě se řídí zcela jiným řádem. Letos máme špatně rozdané karty. Trumfy letos drží Kanada, kam bez přestání zatéká snad už třetí měsíc arktický vzduch a jinak tomu už nebude. Padají tam -40-tky! Zásadní změna v nedohlednu a najde se zde i pár lidí, kteří srovnávají letošní zimu s tou v roce 2006/2007. Já k nim nepatřím. Proč? Jednoduchá odpověď - každá zima je totiž jiná a ta letošní je pro mě osobně zatím výrazně horší než ta před pěti lety. Není sice tepleji, ale ani o moc chladněji a v tomto počasí se nejlépe daří chřipkám, škůdcům a nelze vlastně nic dělat než čekat na změnu..možná na jaro. Teď jsem asi přílišný pesimista a pár kritiků z Vašich řad mě jistě právem slovně napadne, ale mám k tomu důvod. Při pohledu na ECMWF tam vidím nejnižší teploty přes den kolem +3 s tím, že se bude poté velmi rychle oteplovat na +8:
http://www.yr.no/place/Czech_Republic/P ... /long.htmlMožná ráno v sobotu bude mrznout, v Praze po 17 dnech ..bude neuvěřitelný jeden stupeň pod nulou a nebo také ne a další pokus o mrazovou teplotu tak bude asi až po 12.1...snad. Teorie!
Z pravidelného deště radost mít také nemohu..deště si užiju ještě dost na jaře. Máme 4.1...a suma sumárum:
..hned prvního ledna byla průměrná teplota v Praze přes 8 stupňů..tedy 9 stupňů nad dlouhodobým průměrem,
druhého ledna byla průměrná teplota v Praze 9 stupňů..tedy 10 stupňů nad dlouhodobým průměrem!!
a včera jsme se dostali na hodnotu přes 6 stupňů, tedy 7 stupňů nad dlouhodobým průměrem. Toto jsou typické teploty na říjen či duben, ale ne leden. Fakta!
....................................................................................................
Dle tohoto obrázku bude leden 2 až 3 stupně nad průměrem:
http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/p ... T2mMon.gifnutno ovšem dodat, že ta hnědá barva ukazující nadprůměr 3 až 4 stupně se den ode dne přibližuje. Únor je zde uveden jako průměrný, stejně jako na začátku prosince tento obrázek ukazoval průměrný či dokonce podprůměrný leden! Teorie!
Prosinec ukazoval tento obrázek 1 až 2 stupně nad průměrem a skončil kolem 2, v Praze např. 3 stupně nad průměrem. Fakta!
Zimu jsem určitě neodepsal, ale zatím nevidím žádnou změnu, která by při současné povětrnostní situaci přinesla to, co se mohu zimou nazvat.
od 1.12. do 3.1. včetně jsem v Praze zaznamenal:
pouhé 3 mrazové dny(minimum -3),
žádný ledový den!
žádný den se sněhovou pokrývkou!
srážky ve sněhu ..možná 1 mm..
a průměrná teplota je přes 3 stupně.
Fakta, fakta, fakta!
......................................
Omlouvám se za dlouhý příspěvek i za to, že jsem se neubránil emocím, ale tak to prostě je. Čechy zažívají zatím mizernou zimu. Moravě přeji aby se zítra a pozítří dočkala nějaké hezké sněhové nadílky. Nebude to jednoduché, vzduch i povrch je prohřátý a modely se jednoznačně neshodují na hranici sněžení. Čechy to budou mít jednodušší. Zde bude sněžit možná od 500 metrů a zůstavat sníh bude cca od 700, ale se to pochopitelně lišit místo od místa.
Hezký den všem.