Já jsem například letos z těch, co především stojí o sníh na horách, jelikož tam teď jsem a budu "pečenej vařenej", takže mi situace přijde mnohem optimističtější; protože kdy naposledy bylo třeba rovných 100cm v 816mnm v Peci pod Sněžkou (a ještě tam bude přibývat) - poslední 2 zimy určitě ne, Praděd 130cm a přibývá, stejně Labská b., na Lysé bude taky konečně tak 1m po víkendu; Paprsek na Kraličáku má 90cm; a dokonce Desná a Bedřichov v Jizerkách v 750mnm mají 70-80cm, po víkendu bych se nedivil 100cm pod 800mnm.....takle dobré hodnoty už nějakej ten rok Severní hory neměly, resp. na začátku ledna určitě ne, max. únor-březen 09; ostatní hory jsou na tom hůře, ale se zimami 06/07 i 07/08 se to nedá srovnávat ani tam.
A těmato místama už nikterak nepohne nějaká obleva a myslím, že tam mají do jara celkem vystaráno, bohužel kromě těch Krkonoš a Jizerek, kde je tolik sněhu už nad 700mnm, jsou to polohy až nad 1000mnm; ale alespoň něco; třeba v nížinách opěvovaná zimě 09/10 bylo 6.1. v Peci 18cm a na Lysé hoře 31cm, Labská bouda 50; a ani na konci ledna nikde nebyl metr.
Tím jsem chtěl jenom říct, že není možné tuto zimu jednostraně přirovnat k těm 2 nejhorším, přesto v čechách dole je hodně teplá zatím; a všude dole bez sněhu, zatím!
Teď k předpovědi:
Příští týden nás čeká zřejmě násun TV od Z nad nás, což nakonec zřejmě nepřinese ani vzestup tpelot v nížinách; ale postupný násun teplejšího vzduchu ve výšce, tedy na horách to trochu tát bude; přesto ještě v úterý bude ve vysokých polohách sněžit.
Za TV nad náma by mohla být i jasná obloha, ale horzí i inverze, pokud by se ve výšce nasunul moc tpelý vzduch a dole bude zřejmě počasí - v noci lehce pod 0C, ve dne do +5C v nížinách.
Co bude dále netuším; modely moc optimismu nemají; zato ale indexy zřejmě opravdu půjdou dost dolů; AO už je na 0, NAO ho bude následovat; překopání situace je myslím blíže, než si myslí modely, naladěné na trvalou zonalitu zatím.