Kapr, kebull
Tak já to sem dal, jako zajímavost.
Už při těch prvních výstupech jsem říkal, že je nereálné aby sem došla taková zima jaká byla k vidění u modelu GFS tedy přes den -5°C v noci pod -15°C. Také jsem psal, že věřím v další vpád kolem 20. ledna a ejhle on asi přijde...Taktéž jsem nedávno napsal, že nějaká arktická zima do Evropy nemůže do 10 dní dojít tedy cca do 25. ledna. Pokud u nás bude zima bude to jen shodou náhod, díky synoptické situaci. Když kouknete na vývoj zatím to tak vypadá. Ta zima nebude v celé Evropě resp. ve většině Evropy. Takže mě až tak vývoj čhmú netrápí, koukám spíš na regionálky
Pokud se týká dnešního sněžení. U nás nečekám zázraky spíše poprach do 2-3 cm. Proudění bude nevyhovující tedy ZSZ-SSZ. Návětří severních hor opět udělají nějakých 20 možná i více cm.
Stran té čtvrteční fronty, to budou ještě čachry, ale většina modelů + čhmú čeká zpočátku i na JM sněžení, s přechodným sleetem či deštěm. Uvidíme, jak moc se bude potvůrka vlnit. Ale předpokládám, že druhá vlna by bohužel šla už ve vodě
. Čechy ty jsou asi už do 500 m utopené...naopak krajní SV je možné že nížiny pojedou jen přechodně s mixem či čistě na sněhu.
Jinak GFS nevěřím to rozložení srážek v ČR teda pokud se týče plošného množství těch 20-40 mm i v nížinách...myslím že to bude spíše o řád níže.