od Spitfire » 18. 02. 2012 10:33
Ano, gfs dává již několik dní ochlazení ze SO - NE a na příští neděli dává sněhovou nadílku i v nejnižších polohách, klasický březnový nášup, ono je to sice málo pravděpodobné, ale vemte si v jak velkých odchylkách se nacházejí oscilace, těžko vynášet nějaké ortely. Nicméně já si za svým tvrzením ohledně nadprůměrných teplot stojim a určitě bych se nebál, že poslední únorová dekáda nějak extrémně zvýší celkovou únorovou odchylku.
Vezmeme si to postupně:1) 1.- 12.2 - průměrné denní teploty zpočátku a na konci období silně pod dlouhobým normálem, uprostřed období lze klidně použít slovo extrémně
2) 13.2 - 16.2 - teploty slabě pod normálem - v rámci normálu, od včerejšího dne tedy 17.2 ( hlavně v Čechách) se již teploty pohybují nad normálem, tak tomu ostatně bude ještě v průběhu zítřejšího dne.
3) 20.2 - 22.2 - průměrné denní teploty budou odpovídat normálu, v úterý 21.2 však především díky ranním teplotám budou spíše slabě pod normálem. O odchylkách od středy můžeme ještě diskutovat.
Každopádně já budu spokojen i pokud by měl mít únor celkovou odchylku jen -0,5C, když si odmyslím podprůměrný počet mrazových dní a stav sněhové pokrývky v polohách 300 - 600, tak na mne udělalo zimní období 2011 - 2012 docela dobrý dojem, ikdyž si samozřejmě pamatuji co jsem zde psal ještě v první a druhé lednové dekádě. A co se týče sněhového vrcholu tak zůstávám i nadále ve skrytu duše slabým optimistou, já sám navíc do objektivního i subjektivního zhodnocení zimy započítávám celé zimní období 16.10 - 14.4 už jen proto, že někdy zkrátka máme sněhový vrchol již v listopad a nebo až v březnu (zrovna si vzpomínam, když se tu lonskou zimu rozebíralo oteplení na Mikuláše, jak Troll zminoval jednu zimu tuším někdy z 80. let, kdy koncem listopadu napadlo v nižších polohách na SZ 25 - 35cm sněhu a od následující dekády až do konce zimy to byla nuzota)