od switzzy » 29. 03. 2012 16:02
Zdravím,
celý duben odhadovat nebudu, nejsem klimatolog abych byl sto sestavit předpovědět počasí na 30 dní...
Včerejším dnem nám vyvrcholilo teplé počasí netradičně na přední straně tlakové výše (Ivanovice 22,3°C), která se stáhla nad Britské ostrovy. Už ta dnešní fronta bude poměrně výrazná, zejména pokud se jedná ochlazení, protože je nyní o nějakých 10/14°C chladněji než včera. Srážkově se situace projeví jako typická S cyklonální situace, tedy u nás té vody spadne tak do 2 mm + nějaká naděje na další mm je na sobotní podřadné SF. Na severních horách už od 800/900 m sněží.
Na hřebeni Beskyd by díky návětří mohlo s klidem spadnout kolem 30 cm do pondělí. Obecně dostanou severní hory více srážek než zbytek republiky. Jsem zvědavý na nedělní možnost přeháněk. Pokud budou, mohlo by od 500 m sněžit, na SV i přechodně třeba už kolem 400 m.
Na počátku příštího týdne se dostaneme pod vliv výběžku vyššího tlaku vzduchu od západu. Zřejmě však jen přechodná záležitost, aby se opět prosadila cyklona nad Skandinávií. Modely tam na středu už nějaký ten výstup kreslí průnik arktického vzduchu přes Skandinávii, čímž by zřejmě vyvrcholilo ochlazení. Pokud by se projasnilo, tak i v nížinách po ránu -4/-8°C by nebylo problém. Otázka je kdy půjde fronta a jak bude foukat.
Dál už je to loterie, nicméně teplo do konce první dekády čekat nelze. Spíš bych taky vsadil na studenější a srážkově bohatější dekádu, ikdyž třeba u nás to bude paradoxně dost slabé minimálně pro první dny této situace.
Btw. takže jsem se moc nezmýlil, když jsem v první dekádě března tipoval, že měsíc skončí srážkově pod 40 % normálu...Tahle situace to u nás nevytrhne...
Celkem zajímavě se tam naznačuje přemostění TV ze Z Evropy do Skandinávie. Reálnější zatím vypadá varianta nějaké cyklonální situace...