Tak já musím říct, že letošní duben se mi na rozdíl od března i od několika posledních dubnů fakt líbí. Počasí ukazuje od všeho trochu, vyskytují se jak slunečné jarní dny, tak sněhové přeháňky, déšť, bouřky, duha, silné noční mrazy a závěr měsíce bude ve znamení nefalšovaného léta a někde možná dokonce tropických teplot. Ačkoli nejsem a nikdy jsem nebyl příznivcem předčasně se vyskytujícího abnormálně teplého počasí, několik letních dní na konci dubna docela uvítám. Přírodě už to teplo žádné větší škody narozdíl od těch březnových skoro pětadvacítek asi nezpůsobí, protože příchod silnějších květnových mrazů do nižších poloh je již dost nepravděpodbný a stromy které ještě nerozkvetly již tak nejspíš nepomrznou. Horší by byly letní dny v první půlce dubna vystřídané mrazivými nocemi v závěru měsíce, jako to bylo v několika posledních letech.
Letošní duben je a bude zajímavý jak z hlediska teplotní amplitudy (např. v Poohří by mohla činit téměř 40 st.), tak i z hlediska teplotních extrémů. Na několika stanicích SZ Čech (myslím že např. v Lounech, Žatci a Doksanech) byla 9. 4. zaznamenána nejnižší dubnová teplota v historii měření (na všech uvedených stanicích kolem -8 až -9 st) a vůbec bych se nedivil, kdyby jsme se na některé z uvedených stanic dočkali o víkendu nejen tropické třicítky ale i absolutního dubnového maxima pro uvedenou stanici. Podmínky pro to budou více než ideální - teplota v 850 hpa možná i přes 15 st., což zde bylo naposledy někdy v září při tropických dnech. Spolu s intenzivním slunečním svitem (zhruba jako v půlce srpna) a ještě poměrně malou mírou ochlazujícího účinku evapotranspirace lesních i travních porostů (tráva a obilí nízké, stromy se teprve pozvolna začínají zelenat) podle mého názoru tato situace může vést alespoň v dolním Poohří k dosažení maximálních teplot mezi 30 -31 st., možná i o pár desetin více. V ohrožení by se tak za určitých okolností mohlo ocitnout dokonce i absolutní dubnové maximum pro ČR + 32,3 z 24. 4. 1962, ale jeho překonání dávám zatím tak 25%. K dosažení tropické třicítky ale dojde podle mě s pravděpodobností 70%.