To co se letos stalo je unikát a opravdu nelze to nazvat jinak než paranormálním počasím. Jak píše napr. Rehorjan tak 5 dní s teplotou přes 30!!
nasledujících za sebou jsme na konci dubna! teměř zaručeně ještě nikdy v České republice, ale asi dokonce v historii českých zemí vůbec neměli.
Chod počasí odpovídá vlně veder ve vrcholícím létě a vubec ne jaru! Od Pátku máme na celém uzemí krupobití rekordů! a zřejmě i absolutně nejvyšší teploty pro duben (32°C) Toto je reálné v červnu a červenci kdy je to silný nadprůměr. V dubnu je to šok!
Ve městě je peklo, asfalt se taví nad střechami se vzduch vlní jako nad kamny jízda mhd je hrůza. Nevím jak muže nějaký blázen říci že je krásně. Mám dobrý příměr: Voňavka voní v rozumné míře, celá piksla vylitá naráz je pekelný smrad! A letos koncem dubna to pánbůh zatopil že mu kotel vybuchl.
Připližné hodnoty teplot za tento víkend ve vesničce Polesí okrese Liberec.
V sobotu jsem teplotu nezměřil ale byl jistě letní den blízko 30 ti.
V neděli bylo 27 až 28 st. vysoká cirostratová oblačnost (rozlité mléko) a otřesné dusno. čekal jsem bouřku ale nebyla.
V pondělí bylo o něco méně a větrno s maximem 25 st.
V úterý opět horko a nějakých 27. st
Noční teploty byly v podstatě rovny maximům! z minulého týdne a bylo takové sucho že nepadla ani rosa. Ještě v 20 hod bylo přes 25 a ve 22h pak mírně přes 20. To vše v krajině luk a lesů ne ve městě.
Do noci bylo možno sedět v tričku.
Tento konec dubna a počátek května se tak stal zásadním milníkem mého pozorování počasí a asi nejextrémější výchylkou od normálu počasí jakou jsem pozroval. Nyní věřím že je možný letní den v období vánoc a mrazový v červenci