No při porovnání mapek z 27.7.1983 a ze včerejška mi ten včerejší den vychází v rámci celé ČR z hlediska max. teploty jednoznačně teplejší, zatímco včera vystoupila max. teplota na hodnoty kolem 35 st. nebo výše zhruba na 2/3 území ČR, v roce 1983 to bylo jen zhruba na 40%, škoda, že barevná stupnice obou mapek není stejná, to by ten rozdíl vynikl ještě lépe.
Velmi by mě zajímalo jak by včerejší den dopadl při porovnání průměrných denních teplot s jinými extrémně teplými dny. Ze stránek ČHMÚ lze jsitit pouze to, že na některých místech zejména SZ a středních Čech i denní průměr zůstal nad 29 st. a na Praze - Kbely dokonce těsně překročil 30 st. Za poslední 3 roky se tak vysoká denní průměrná teplota asi nevyskytla, ale jak to bylo např. v nejteplejších dnech let 1983, 1992, 1994, 2003, 2006 a 2007 netuším. Vzhledem k mnohde poměrně nízkým včerejším ranním teplotám bych čekal, že se v některých z uvedených let vyskytly na nejteplejších stanicích denní průměry možná i trochu vyšší. I když zejména horské stanice jako např. Sněžka a zřejmě i Milešovka dosáhly absolutního rekordu i v průměrné denní teplotě.
Jinak noc na dnešek zde byla nejtropičtější co pamatuji, min. teplota u mě na teploměru byla neuvěřitelných 24,5 st. !!!
Zajímavé údaje ohledně nočních teplot jsou i z Německa - Wernigerode 20.8. ve 3:30 hod. 31 st. a v Bad Harzburg minimální teplota v téže noci neklesla pod 26,6 st. Ještě zajímavější je, že se jedná o stanice v severním Německu, nikoli např. v Bádensku, kde by člověk takové teploty čekal mnohem spíše. Jinak i v oblasti Drážďan max. teploty včera téměř 40 st. Více viz následující odkazy:
http://www.wetteronline.de/wotexte/reda ... -Nacht.htmhttp://www.dwd.de/bvbw/appmanager/bvbw/ ... dwww_startVzhledem k současnému počasí a skutečnosti, že ani v samém závěru srpna pravděpodobně nelze čekat nějaké déletrvající a výrazné ochlazení je velmi pravděpodobné, že i letos se alespoň zde na SZ stane srpen nejteplejším měsícem roku a to i přesto, že narozdíl od loňska letošní červenec nebyl chladným měsícem.