Pořád si myslím, že letošní zimu budeme hodnotit jako dobrou. Hodně dobrých zim, které si pamatuji mělo téměř stejný průběh. Když vezmu ty nejvýraznější
2009-2010 na Štědrý den - prudká obleva první dny nového roku změna proudění a zima až do března
2005-2006 obleva mezi 25-28 prosincem a počátkem ledna nástup "ladovské zimy"
1995-1996 vánoce byly na sněhu, ale kolem 28.prosince fén, návrat zimy přišel kolem 15. ledna ale pak to stálo za to - mrazy a sníh až do poloviny března
1986-1987- Štědrý den jsem byl na běžkách, potom kolem 27.prosince JZ a do konce roku teploty +9 °C. V lednu změna proudění a studená zima až do konce února.
1984-1985 Snad nejmrazivější zima co si pamatuji(vojna v Prostějově) v polovině ledna denní teploty nešly nad -15°C a noční na Prostějovsku kolem -30°C. Přitom mezi 20-25 prosincem byly teploty výrazně nad nulou, zima přišla hned po svátcích.
1978-1979 byl jsem na vánoce s rodiči na lyžování v Říčkách a museli jsme odejet za babičkou na Moravu, protože celý dny jenom pršelo a všechen sníh téměř slezl i na horách.
31.12.1978 byla ještě teplota +8 °C a na konci 1. dne nového roku už byla teplota - 16°C. Pak následovaly uhelné prázdniny a vydařená mrazivá a sněhová zima.
A co z toho plyne? Že odsoudit dopředu zimu o vánocích je hloupost. Stále si myslím, že pokud si k nám už jednou artický vzduch během prosince našel cestu, tak jí určitě do konce ledna bude hledat znovu a nakonec jí najde.
Pokud někdo dočetl můj příspěvek až do konce, tak klobouk dolů
. Já totiž moc dlouhé příspěvky nemám rád. Mějte se fajn