od blizzard86 » 28. 12. 2012 20:18
Tak já to vidím takto: Minimálně do 5.ledna se sníh v nížinách moc neukáže a bude teplo +5 až +8°C. Pouze od zítřka na dva dny dojde k přechodnému ochlazení ovšem beze srážek. Po Novém roku obnovení JZ situace a deštivo a +8°C. Sníh snad jenom v nejvyšších horských polohách Jesníků a Krkonoš. Po 5. lednu nám opravdu modely ukazují otočení produdění ze severu. Za těchto situací může v nižinách napadnout 5-10 cm sněhu, ale zkušenosti ukazují jednu věc a to tu, že severní proudění se velmi často opět přetočí na Z, či JZ směr. Pokud mám tedy odhadnout vývoj počasí po 5. lednu:
1) Nejpravděpodobnější varianta je, že po 5. lednu se na 3-4 dni ochladí, noční minima spadnou až k -15°C, denní max. -5°C a budou četné sněhové přeháňky, mohou se vyskytnout i tzv. bílé tmy a i v nížinách můžeme čekat 5-10 cm sněhu. Na severních horách i 50 cm kvalitního prašánku. Po 10. lednu však otočení zase od Z a JZ, pokud bůh dá, tak lehce SZ situace. Tzn. denní maxima v nížinách okolo 5°C a deštivo, vlhko a mlhavo. Tento charakter by pak mohl vydržet minimálně až do 20. ledna, kdy dochází často, a v minulých zimách tomu tak bylo k přestavění situace a v podstatě je to poslední šance, kdy může nastat delší sněhová a mrazivá perioda i v nižinách. O možnosti holomrazů v polovině února se nebavme. Této variantě dávám 60-70%.
2) Druhá varianta je až do 10. ledna stejná jako varianta 1., jen s tím rozdílem, že S se postupně změni na SV, dostaneme se pod vliv TV v Sojuzu a čeká nás krásný mrazivý leden, se sněhem i v nížinách. Toto počasí by pak mohlo vydržet až do první únorové dekády. Této variantě dávám 20-30%.
3) Přibližně 10% pravděpodobnost zaujímá varianta, že dojde k pokračování Z a JZ situace i po Silvestru a nedojde tak ani ke krátkodobému ochlazení od severu. V tomto případě by obrat mohl nastat až koelm 20.ledna.
Mám ale velké obavy. Atlantik se ukazuje v této zimě velmi silný a bojím se, že bude určovat zbytek zimy a začátkem února se již budeme těšit na jaro.
2011: Min: -13,6°C; Max: +37,4°C
2012: Min: -18,8°C; Max:+37,3°C
2013: Min: -13,0°C; Max: +39,7°C
2014: Min: -12,7°C; Max:+37,0°C