Tak to, co maluje GFS, je dle mého názoru po mnoha letech typický příklad tzv. březnové (řehořské) zimy, která se dle lidové meteorologie objevuje (resp. v minulosti často objevovala) nejčastěji právě kolem 10.3. Pro toto období jsou právě typické po předchozím často již předjarním charakteru počasí vpády arktického vzduchu od S a SV, přinášející poslední záchvěv skutečného zimního počasí se sněžením a často i výraznými mrazy do stření Evropy. Ačkoli při pohledu do klimatologických statistik nebyly v minulosti v této době celodenní mrazy i v nížinách, poklesy teplot v noci hluboko pod -10 st. a přívaly sněhu ničím výjimečným, za poslední dobu jsme si na to odvykli a tak to některým zde přijde jako něco nepatřičného a extrémního. Já se na to naopak těším, zimu, zejména pozdní fáze zimy (když se vydaří), mám rád. Líbí se mi i současné počasí s intenzivním slunečním svitem, nočními mrazy a denními teplotami až k 10 st. Sníh ve vyšších polohách odtává jen pomalu a i zde dole ve stínu zůstávají zbytky a nad cca 350 m.n.m je to ještě skoro souvislé.
Co bych teď rozhodně nechtěl, jsou teploty ke 20 st., na to je čas až koncem dubna a v květnu. Nyní máme předjaří, tj. boj zimy a jara se vším, co k tomu patří (jak slunečné a teplé dny, tak návraty zimy se silnějšími mrazy či intenzivním sněžením).
Takže nyní k předpovědi: ochlazení na přelomu týdnů je velmi pravděpodobné, se slušnou pravděpodobností se objeví i nějaký ten ledový den (myšleno i v polohách kolem 300 m.n.m. zde na SZ) a v mrazových kotlinách při vyjasnění a uklidnění větru nejspíš minima spadnou hluboko pod -20 st. možná i k -30 st. (média tedy budou mít důvod dělat z toho senzace, ale pod -20 bylo např. na Jizerce i loni v dubnu, takže v polovině března bych to nepovažoval za nic nenormálního). V případě, že se vytvoří sněhová pokrývka, hodnot pod -10 st. se můžeme velice snadno dočkat i ve městech v nižších polohách. Ani v takovém případě by se nejednalo o žádný extrém (stačí se podívat na historické záznamy např. z Klementina, kde navíc těch -10 nejspíš ani nebude), ale jen o výraznější projev březnové zimy. Druhá varianta vývoje počasí je taková, že ten vpád bude mírnější a typicky zimní počasí zasáhne jen hory a vyšší polohy, přičemž v nížinách budou teploty jen lehce pod dlouhodobým průměrem. Nicméně první polovina března se mi jeví zatím jako teplotně slabě (možná až mírně) podprůměrná, po letech tedy konečně změna, ty vyloženě jarní březny v předchozích letech jsou podle mě pro přírodu spíše nežádoucí a já osobně o něco takového rovněž nestojím.